Falafel la cuptor (chiftelute libaneze) si sos de susan


Falafel si sos din tahini 
Falafel cu sos de tahini . In spate salata tabouleh si hummus. 
Falafel servit cu salata proaspata si cartofi la cuptor. 
Falafel servit cu salata proaspata si cartofi la cuptor. 

Bucataria libaneza include foarte multe preparate traditionale vegane sau vegetariene.
Printre aceste feluri se numara si chiftelutele falafel, care se pot gasi si in Romania la majoritatea shawormeriilor sau a restaurantelor cu specific libanez, arabesc sau oriental.

Aceasta versiune facuta la cuptor nu iroseste ulei si e mult mai sanatoasa decat ce am gustat eu prin restaurante si shawormerii.

Chiftelutele se pot servi cu lipie sau paine integrala, salata libaneza tabouleh (din patrunjel cu rosii)hummus si sos de susan cu lamaie - pentru o masa tematica libaneza :).
De asemenea le putem servi alaturi de salata proaspata si cartofi aurii la cuptor.
Merg foarte bine si cu orice alta garnitura (de exemplu spanac cu lapte de caju sau mazare cu morcovi).
Le puteti folosi ca umplutura pentru un sandwich deosebit sau pentru shaworma cu falafel in lipie :) (shaworma cu falafel in lipie: chiftelute falafel, hummus, salata la alerege, rosii cubulete, sos tahini, optional cartofi la cuptor).
Combinatii nelimitate ! :D

Ingrediente pentru 4 portii (20 chiftele maricele) :

Cantitatile sunt date in cani si linguri de masura pentru gatit:
1 cana       = 200 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Falafel:
- 2 cani boabe de naut uscate (200g)
! Atentie acestea se lasa la hidratat in frigider 24 ore (vor rezulta 3 cani boabe de naut hidratate).
Nu am incercat aceasta reteta cu naut gata fiert la conserva.
- 1 cana de masura frunze de patrunjel tocate
- 1/2 ceapa mare tocata
- 3 catei de usturoi medii, zdrobiti

- 1+1/2 lingurite sare iodata fina
- 1/4 lingurita piper macinat
- 1 vf cutit boia de ardei iute sau piper cayenne
- 1/4 lingurita chimen macinat sau nemacinat (daca nu va place chimenul folositi orice mix de condimente preferati, de exemplu: condimente italienesti sau mix special pentru chiftele/gratar/carnati)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu + 1 lingura zeama de lamaie
 (Optional, dar as alege sa le folosesc. Am incercat aceasta reteta si cu bicarbonat + lamaie si fara. Daca folositi bicarbonat chiftelutele vor fi mai pufoase si mai umflate, deci as recomanda sa le folositi.)

- 3 linguri de masura ulei de masline extravirgin, de calitate f buna
- 3 linguri de masura sos tahini

Sos de susan pentru servit:
- 1 lingura tahini
- zeama de lamaie dupa gust
- putina apa daca e necesar sa il faceti mai lichid
- sare dupa gust

Aparatura si ustensile necesare:

Robot de bucatarie cu lama S sau aparat pentru maruntit legumele.

Preparare:

1. Cu o zi inainte: Lasam boabele de naut la hidratat peste noapte acoperite cu apa pana la cateva degete deasupra boabelor. Boabele se vor dubla-tripla in volum asa ca aveti grija sa aiba suficienta apa sa absoarba.

Eu las la inmuiat mai mult naut si a doua zi fac si hummus pe langa chiftelutele falafel.

A doua zi aruncam apa in care au stat si le clatim cu apa curata.

2. In robotul de bucatarie combinam boabele de naut, ceapa, patrunjelul si usturoiul.
    Le procesam mai grunjos, nu trebuie sa devina o crema ci sa ramana mai "bucatoase" ca in imaginea de mai jos.

    Intr-un bol, folosind o lingura, amestecam compozitia cu restul ingredientelor: uleiul, pasta tahini, sarea si condimentele pana obtinem o compozitie omogena.

3. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius (375F).
    Tapetam o tava de copt cu hartie de copt. Ungem hartia cu putin ulei de masline.
    Formam cu mana mingiute rotunde cam de 2 cm si le presam putin pe o parte ca pe o placinta.
    Le aranjam in tava.
    Le ungem cu putin ulei de masline extravirgin.

    Le dam la cuptor 50-60 min, pana sunt rumenite dar nu uscate. Timpul de coacere difera si in functie de cat de mari sunt chiftelele.
    Dupa 30 min le intoarcem.

    Dupa trecerea timpului verificam o chifteluta si daca e gata oprim cuptorul si le scoatem din cuptor.

    Nu le lasati prea mult in cuptor deoarece se vor usca prea tare. Trebuie sa devina maronii in exterior, dar nu sa ajunga tari si arse.

4. Pregatim sosul de susan: combinam ingredientele intr-o cutie cu capac si scuturam pana se omogenizeaza.

5. Daca au iesit prea uscate (cum mi s-a mai intamplat cand le-am uitat prea mult in cuptor) le servim neaparat cu sos care le va inmuia.

Timp de preparare:

40 min + 24 ore pentru hidratat

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista cu ingrediente la zi aici

Surse de inspiratie:

Cookie and Kate,  Mark BittmanMinimalist Baker

Nautul hidratat trecut prin lama S 
Compozitia finala ce o vom modela in chiftelute

Comentarii