Creme vegane si sanatoase pentru prajituri

Blaturile de prajitura se pot veganiza foarte usor: ouale, laptele, untul, gelifiantul, zaharul alb se pot inlocui usor cu ingrediente de origine vegetala. Puteti gasi foarte multe variante de blaturi vegane aici pe blog sau printr-o simpla cautare google.
Cateva exemple de inlocuitori gasiti in urmatoarele linkuri: VegNewsCare2, sau Vegan Hacks.

O scurta sumarizare a acestor inlocuitori ar fi:

  • ouale se inlocuiesc cu piure de mere, piure de banana, seminte de in macinate plus putina apa;
  • untul se inlocuieste cu ulei (de floarea soarelui rafinat, de samburi de struguri, de canola sau de cocos); 
  • laptele se inlocuieste cu lapte vegetal din soia, migdale sau caju care se comporta identic cu laptele de vaca in prajituri sau alte preparate; 
  • zaharul alb se inlocuieste cu zahar brut (nu zahar brun, ci brut: de exemplu zahar demerara); 
  • gelifiantul din supermarketuri este de origine animala, mai precis extras din oase si tendoane (unii producatori scriu pe pachet: gelifiant de origine bovina, de exemplu), dar se poate inlocui cu succes cu gelifiant natural vegan (agar-agar, arrowroot, gelifiant vegan de la DM, amidon de porumb etc.. )

Creme vegane se pot face la fel de usor folosind margarina in loc de unt, insa eu prefer variantele sanatoase asa ca in aceasta postare va voi prezinta o lista cu diverse creme vegane si sanatoase ce se pot folosi cu succes in prajituri si torturi. Majoritatea le-am testat si sunt super delicioase, iar cele ce nu le-am testat sunt similare cu cele deja testate si sunt sigura ca sunt delicioase.

Puteti sa modificati retetele originale si sa dati alte arome cremelor cum ar fi cafea (folositi cafea in loc de apa), ciocolata/cacao, lamaie, portocale, amaretto, rom etc..
Unele creme se pot combina in robot cu fructe proaspete sau din compot pentru a obtine o crema de fructe.

Aici gasiti o lista cu magazinele de la care va puteti procura toate ingredientele

Cremele mele preferate sunt cele bazate pe nuci caju, silken tofu sau avocado. Ca inlocuitor de frisca prefer frisca din lapte de cocos iar pentru glazura prefer glazura de ciocolata neagra sau din zahar brut.

Enjoy! :)

Crema pe baza de NUCI CAJU sau MACADAMIA


Aceste nuci sunt nelipsite in bucataria mea si sunt un inlocuitor excelent pentru tot felul de lactate: se poate face lapte vegetal, smantana vegetala aproape identica la gust cu cea din lapte, branzeturi vegane, iaurt dar si creme delicioase pentru prajituri sau chiar inghetata ! (Toate aceste retete le gasiti pe blog).
Pentru a face crema din nuci de caju, acestea se hidrateaza pentru a le inmuia si se proceseaza la blender pana se transforma intr-o crema fina si grasa, foarte similara la gust cu crema mascarpone.
SECRETUL SUCCESULUI e sa folositi nuci caju proaspete si crude. Cand cumparati nuci de caju alegeti fie din acelea ambalate si urmariti sa fie cat mai proaspete sau, daca exista posibilitatea sa le cumparati varsate, cereti sa le gustati inainte de a le cumpara.
Pastrati-le la frigider intr-o cutie inchisa ermetic pentru a preveni mucegairea si a le pastra proaspete.

1) Nuci caju si unt de cacao/cocos, raw - crema densa si cremoasa, merge in strat subtire pe prajitura sau pe post de crema grasa in tort.
Am preparat de multe ori aceasta crema fara sa mai adaug untul de cacao, chiar si asa se comporta foarte bine.

Crema de caju cu unt de cacao si lamaie (reteta aici
Crema de caju cu unt de cacao si lamaie (reteta aici
  • crema mascarpone care l-a uimit si pe tati (reteta aici, aceeasi reteta ca mai sus, adaugati mai piutiin suc de lamaie dupa gust)
  • crema mascarpone cu unt de cocos si vanilie (reteta fleurs vegan kitchenreteta fleurs vegan kitchen)
  • crema de ciocolata grasa (aceeasi reteta, la care adaugam ciocolata neagra topita pe abur)
2) Nuci caju si gelifiant agar agar, raw - rezulta o crema densa si deloc gelatinoasa, merge in strat subtire pe prajitura sau crema in strat gros in cheesecake / tarte :
  • aroma de portocale (reteta aici - reduceti la 1/4 cantitatea de agar-agar prezentata in reteta daca vreti sa folositi crema pe post de crema in tort; pentru prajituri gen cheesecake sau tarte puteti pastra cantitatea de agar agar data in reteta originala)
Crema de caju cu gelifiant, raw, cu aroma de portocale (reteta aici)
  • aroma de lamaie (reteta aici) - aceeasi reteta ca pt crema de portocale, sucul de portocale se inlocuieste cu zeama de la 1 lamaie mare (chiar de la 1 + 1/2 lamai, dupa gust) 
Crema acrisoara de caju cu agar agar si zeama de lamaie (reteta aici)

3) Nuci de macadamia si unt de cocos, raw - rezulta o crema densa si cremoasa merge in strat subtire pe prajitura


4) Caju si lapte de cocos - crema grasa si densa cu gust de cocos (the ppk), merge ca umplutura in cheesecake sau tarte


Crema pe baza de LAPTE DE COCOS (gras, la conserva) sau CREMA DE COCOS


Alegeti lapte de cocos cat mai gras la conserva. Va rezulta o crema grasa dar foarte usoara si fina ca gust.

1) Lapte de cocos si cacao/ciocolata :
  • crema usoara si aerata de ciocolata din grasimea de la laptele de cocos (reteta aici); 

Crema cu lapte de cocos si ciocolata (reteta aici)
  • crema mai usoara cu ciocolata dintr-o conserva de lapte de cocos (oh she glows), se poate adauga gelifiant agar agar sau unt de cacao pentru a face o crema ferma ce nu necesita sa fie tinuta la congelator, merge in tarte 
  • crema cu ciocolata si lapte de cocos (deliciouseveryday)
2) Frisca vegetala din lapte de cocos (oh she glows, chloe coscarelli, this rawsome vegan life): nu am reusit niciodata sa fac o crema spumoasa, nu stiu unde am gresit, insa la gust e delicioasa si inlocuieste foarte bine frisca.

3) Lapte de cocos si silken tofu (fleurs vegan kitchen)

4) Lapte de cocos si gelifiant (fleurs vegan kitchen), e prea densa pt a o folosi pe post de frisca, insa merge foarte bine pe post de crema de prajitura


Crema pe baza de miez proaspat de NUCA DE COCOS CREMA


Crema de cocos are o textura fainoasa si gust intens de cocos. E o pasta nu foarte fina cu bucati evidente de fulgi de cocos.
Poate fi folosita cu succes in prajituri sau late dulciuri.

1) Crema de cocos delicioasa puteti obtine din cocos crema (se gaseste la unele plafaruri) si nuci de caju hidratate. E necesara 1 cutie de 200g crema de cocos si 50-100g nuci caju ce le lasam la hidratat 4 ore. Adaugati putina apa si pasati totul la robotul de bucatarie sau la lama S.


Crema pe baza de SILKEN TOFU


Silken tofu e un fel de tofu foarte fin asemanator ca textura cu smantana sau iaurt si gelatinos.
Am incercat diverse marci de silken tofu, unele au un gust foarte fin si placut, altele au gust intens de soia.
Marca Clearspring e singura ce o recomand deoarece are gust neutru si poate fi folosita in oricare din aceste creme.

1) Silken tofu (un tofu mai delicat cu textura de mascarpone) - iese o crema moale si delicata ce se poate folosi in torturi si pe prajituri:
Crema cu silken tofu, ciocolata neagra si portocale (reteta reteta aici)
Crema cu silken tofu si ciocolata neagra (reteta reteta aici)


Crema pe baza de AVOCADO


Avocado e un fruct gras si delicios :D cu gust ce aduce a ou daca e consumat singular. 
Combinat cu pudra de cacao si indulcior in robotul de bucatarie avocado se transforma intr-o crema delicioasa si grasa cu aroma de ciocolata. Aceasta crema poate fi consumata ca atare sau folosita in prajituri.
Atentie: avocado o data taiat se oxideaza, deci nu planificati sa pastrati aceste dulciuri mai mult de 1 zi in frigider (in congelator se pot pastra mai mult fara probleme). E de preferat sa le consumati imediat dupa preparare.

1) Avocado si cacao, raw - o crema densa si cremoasa, proaspata, nu foarte dulce:
Crema raw cu avocado si cacao 
(tortul proaspat scos de la congelator) (reteta reteta aici)

Crema pe baza de BANANE


Datorita texturii moi bananele pot fi usor transformate in crema cu ajutorul unui robot de bucatarie cu lama S.

1) Crema de banane si ciocolata, raw - crema gelatinoasa si cremoasa similara cu budinca, cu gust de banane si ciocolata (reteta aici - folositi 1/3 din cantitatea de ulei de cocos pentru a o folosi pe post de crema in prajituri; pentru tarte folositi cantitatea data in reteta)

Budinca raw - Crema raw cu banane, cacao si ulei de cocos (reteta aici)



Crema pe baza de BUDINCA CLASICA


Budinca din amidon de porumb e un ingredient clasic pentru multe prajituri.
Folosind lapte vegetal veti obtine o budinca cu aceeasi textura si proprietati ca o budinca facuta cu lapte.

1) Budinca facuta in casa
, poate nu cea mai sanatoasa varianta de crema pentru prajitura, insa sanatoasa comparativ cu mixurile de prin magazine pline de arome artificiale.
Se prepara budinca si se toarna imediat pe prajitura, inainte sa se raceasca si sa se inchege complet.
Cu aceasta budinca se poate face cremes vegan :)

Budinca clasica de casa (reteta aici)


Crema pe baza de UNT DE ARAHIDE (sau alte nuci)


Untul de arahide la borcan ce se gaseste in toate supermarketurile poate fi folosit cu succes in creme sau alte dulciuri (alegeti unt de arahide fara ulei de palmier).

1) Unt de arahide - iese o glazura densa si grasa: unt de migdale/arahide (love and lemons)

2) Unt de arahide si ulei de cocos (kris carr) - untul de cocos se poate inlocui cu unt de cacao



Crema sau glazura pe baza de CIOCOLATA vegana (fara lapte)


Folositi ciocolata neagra cu 50-60% cacao. Daca folositi mai intensa glazura va fi si ea mai intensa si mai amaruie. Depinde cum va place :)

1) Glazura moale (ganache) din lapte vegetal si ciocolata (reteta aicithe ppk) :
    - 1 cana lapte vegetal sau smantana vegetala
   -  2 batoane de ciocolata neagra fara lapte (simpla sau cu arome: Heidi, JD Gross)

Glazura din lapte vegetal si ciocolata (reteta aici)

2) Glazura foarte moale (ganache) din lapte vegetal si ciocolata:
Reteta e similara cu cea de mai sus, insa adaugam mai mult lapte vegetal pentru a o face mai moale.
O gasiti aici 

3) Ciocolata vegana topita pe abur se poate folosi pt a face diverse desene si decoratiuni pe prajitura

4) Ciocolata, suc de portocale si ulei (fran costigan) - zilele astea incerc aceasta reteta, si voi folosi ulei de samburi de struguri pt ca e un ulei fara gust, e uleiul ce il folosesc de fiecare data in prajituri

FRISCA


Pentru frisca exista mai multe optiuni. Cateva variante veti gasi in aceasta postare.

Frisca din nuci de caju 
Frisca din nuci de caju 

GLAZURA din ZAHAR BRUT


Nimic mai simplu decat o glazura de zahar ars (zahar brun, bineinteles).

1) Glazura din zahar brut e clasica, se poate folosi pe prajituri, pe cupcakes si se foloseste pe turta dulce (pentru turta dulce se face cu zeama de lamaie si muuuuuult zahar, deoarece trebuie sa iasa foarte groasa).
Reteta aici


Glazura din zahar brut si lapte vegetal

Comentarii