Blogul s-a mutat pe www.cemancatialexandra.ro
Cateva exemple de inlocuitori gasiti in urmatoarele linkuri: VegNews, Care2, sau Vegan Hacks.
O scurta sumarizare a acestor inlocuitori ar fi:
- ouale se inlocuiesc cu piure de mere, piure de banana, seminte de in macinate plus putina apa, apa minerala, otet si bicarbonat de sodiu, aqua faba (prima apa in care s-a fiert nautul), silken tofu;
- untul se inlocuieste cu ulei (de floarea soarelui rafinat, de canola sau de cocos);
- laptele se inlocuieste cu lapte vegetal din soia sau migdale care se comporta identic cu laptele de vaca in prajituri sau alte preparate;
- zaharul alb se inlocuieste cu zahar brun
- gelifiantul din supermarketuri este de origine animala, mai precis extras din oase si tendoane (unii producatori scriu pe pachet: gelifiant de origine bovina, de exemplu), dar se poate inlocui cu succes cu gelifiant natural vegan (agar-agar, arrowroot, gelifiant vegan de la DM, sau amidon de porumb . )
Creme vegane se pot face la fel de usor, asa ca in aceasta postare va voi prezinta o lista cu diverse creme vegane si sanatoase ce se pot folosi cu succes in prajituri si torturi.
Puteti sa modificati retetele originale si sa dati alte arome cremelor cum ar fi cafea (folositi cafea in loc de apa), ciocolata/cacao, lamaie, portocale, amaretto, rom etc..
Unele creme se pot combina in robot cu fructe proaspete sau din compot pentru a obtine o crema de fructe.
Cremele mele preferate sunt cele bazate pe nuci caju, silken tofu, ciocolata sau budinca. Ca inlocuitor de frisca prefer frisca din caju, iar pentru glazura prefer glazura de ciocolata neagra sau din zahar brun.
Enjoy! :)
Crema pe baza de NUCI CAJU
Aceste nuci sunt nelipsite in bucataria mea si sunt un inlocuitor excelent pentru tot felul de lactate:din ele se se poate face lapte vegetal, smantana vegetala aproape identica la gust cu cea din lapte, branzeturi vegane, iaurt dar si creme delicioase pentru prajituri sau chiar inghetata ! (Toate aceste retete le gasiti pe blog).
Pentru a face crema din nuci de caju, acestea se hidrateaza pentru a le inmuia si se proceseaza la blender pana se transforma intr-o crema fina si grasa, foarte similara la gust cu crema mascarpone.Se adauga zeama de lamiie( optional) si zahar brun pudra.
SECRETUL SUCCESULUI e sa folositi nuci caju proaspete si crude. Cand cumparati nuci caju, alegeti fie din acelea ambalate si urmariti sa fie cat mai proaspete sau, daca exista posibilitatea sa le cumparati varsate, cereti sa le gustati inainte de a le cumpara.
Pastrati-le la frigider intr-o cutie inchisa ermetic pentru a preveni rincezirea.
1) Nuci caju si unt de cacao/cocos, raw - crema densa si cremoasa, merge in strat subtire pe prajitura sau pe post de crema grasa in tort.
Am preparat de multe ori aceasta crema fara sa mai adaug untul de cacao, chiar si asa se comporta foarte bine.
- crema grasa cu aroma de lamaie (reteta aici)
Crema de caju cu unt de cacao si lamaie (reteta aici)
Crema de caju cu unt de cacao si lamaie (reteta aici)
- crema mascarpone care l-a uimit si pe tati (reteta aici, aceeasi reteta ca mai sus, adaugati mai piutiin suc de lamaie dupa gust)
- Crema 1 (cu caju):
1. Nucile caju se lasa la hidratat. Apa in care au stat se arunca.
2. Nucile hidratate, apa plata proaspata, vanilia si zeama de lamaie se proceseaza la blender pana devin o crema foarte fina .
Se completeaza cu apa tot cate putin pana blenderul reuseste sa le proceseze.
3. Se adauga zaharul si se mai proceseaza, pana la omogenizare.
4. Separat, se topeste la microunde sau pe aragaz, untul de cacao sau cel de cocos, pana devine lichid.
Intr-un alt vas se amesteca cu lingura crema obtinuta in blender si untul de cacao topit. - crema mascarpone cu unt de cocos si vanilie (reteta fleurs vegan kitchen, reteta fleurs vegan kitchen)
- crema de ciocolata grasa (aceeasi reteta, la care adaugam ciocolata neagra topita pe abur).
- Aceasta crema o folosesc la prajitura cu morcovi.
- aroma de portocale (reteta aici - reduceti la 1/2 cantitatea de agar-agar prezentata in reteta daca vreti sa folositi crema pe post de crema in tort; pentru prajituri gen cheesecake sau tarte puteti pastra cantitatea de agar agar data in reteta originala)
Crema de caju cu gelifiant, raw, cu aroma de portocale (reteta aici)
- aroma de lamaie (reteta aici) - aceeasi reteta ca pt crema de portocale, sucul de portocale se inlocuieste cu zeama de la 1 lamaie mare (chiar de la 1 + 1/2 lamai, dupa gust)
Crema acrisoara de caju cu agar agar si zeama de lamaie (reteta aici)
3) Nuci de macadamia si unt de cocos, raw - rezulta o crema densa si cremoasa merge in strat subtire pe prajitura
- nuci de macadamia cu lamaie (love and lemons)
4) Caju si lapte de cocos - crema grasa si densa cu gust de cocos (the ppk), merge ca umplutura in cheesecake sau tarte
Crema pe baza de LAPTE DE COCOS (gras, la conserva) sau CREMA DE COCOS
Alegeti lapte de cocos cat mai gras la conserva. Va rezulta o crema grasa dar foarte usoara si fina la gust.
1) Lapte de cocos si cacao/ciocolata :
- crema usoara si aerata de ciocolata din grasimea de la laptele de cocos (reteta aici);
Crema cu lapte de cocos si ciocolata (reteta aici)
- crema mai usoara cu ciocolata dintr-o conserva de lapte de cocos (oh she glows), se poate adauga gelifiant agar agar sau unt de cacao pentru a face o crema ferma
- crema cu ciocolata si lapte de cocos (deliciouseveryday)
3) Lapte de cocos si silken tofu (fleurs vegan kitchen)
4) Lapte de cocos si gelifiant (fleurs vegan kitchen), e prea densa pt a o folosi pe post de frisca, insa merge foarte bine pe post de crema de prajitura
Crema pe baza de miez proaspat de NUCA DE COCOS
Crema de cocos are o textura fainoasa si gust intens de cocos. E o pasta nu foarte fina cu bucati evidente de fulgi de cocos.
Poate fi folosita cu succes in prajituri sau alte dulciuri.
Crema pe baza de SILKEN TOFU
Silken tofu e un tofu foarte fin, asemanator ca textura cu smantana .
Am incercat diverse marci de silken tofu, unele au un gust foarte fin si placut, altele au gust intens de soia.
Marca Clearspring e singura ce o recomand ,deoarece are gust neutru .
1) Silken tofu (un tofu mai delicat cu textura de mascarpone) - iese o crema moale si delicata ce se poate folosi in torturi si pe prajituri:
- ciocolata - reteta aici, the ppk, fleurs vegan kitchen),
Crema cu silken tofu, ciocolata neagra si portocale (reteta reteta aici)
Crema cu silken tofu si ciocolata neagra (reteta reteta aici)
- lamaie (o crema moale si delicata - reteta aici, fleurs vegan kitchen, fleurs vegan kitchen 2),
- mascarpone (fleurs vegan kitchen, fleur vegan kitchen 2)
- portocale sau alte fructe moi (fleurs vegan kitchen)
- fructe moi din compot (se proceseaza la blender sau la robotul de bucatarie)
Crema pe baza de AVOCADO
Avocado e un fruct gras si delicios :D cu gust ce aduce a ou daca e consumat ca atare.
Combinat cu pudra de cacao si indulcior in robotul de bucatarie cu lama S,avocado se transforma intr-o crema delicioasa si grasa cu aroma de ciocolata. Aceasta crema poate fi consumata ca atare sau folosita in prajituri.
E de preferat sa le consumati imediat dupa preparare, deoarece avocado se oxideaza.
1) Avocado si cacao, raw - o crema densa si cremoasa, proaspata, nu foarte dulce:
- o crema usoara si proaspata de ciocolata ce se poate folosi ca umplutura pt torturi, in prajituri si in tarte (aici, this rawsome vegan life, love and lemons, oh she glows, oh she glows var 2, fleurs vegan kitchen)
Crema raw cu avocado si cacao
(tortul proaspat scos de la congelator) (reteta reteta aici)
Crema pe baza de BANANE
Datorita texturii moi bananele pot fi usor transformate in crema cu ajutorul unui robot de bucatarie cu lama S.
1) Crema de banane si ciocolata, raw - crema gelatinoasa si cremoasa similara cu budinca, cu gust de banane si ciocolata, de preferinta a se consuma imediat (reteta aici - folositi 1/3 din cantitatea de ulei de cocos pentru a o folosi pe post de crema in prajituri; pentru tarte folositi cantitatea data in reteta)
Budinca raw - Crema raw cu banane, cacao si ulei de cocos (reteta aici)
Crema pe baza de BUDINCA
Budinca din amidon de porumb e un ingredient clasic pentru multe prajituri.
Folosind lapte vegetal veti obtine o budinca cu aceeasi textura si proprietati ca o budinca facuta cu lapte.
1) Budinca facuta in casa, poate nu cea mai sanatoasa varianta de crema pentru prajitura, insa sanatoasa comparativ cu mixurile de prin magazine pline de arome artificiale.
Se prepara budinca si se toarna imediat pe prajitura, inainte sa se raceasca si sa se inchege complet.
Cu aceasta budinca se poate face cremes vegan :)
Budinca clasica de casa (reteta aici)
Crema pe baza de UNT DE ARAHIDE (sau alte nuci)
Untul de arahide la borcan ce se gaseste in toate supermarketurile poate fi folosit cu succes in creme sau alte dulciuri (alegeti unt de arahide fara ulei de palmier).
1) Unt de arahide - iese o glazura densa si grasa: unt de migdale/arahide (love and lemons)
2) Unt de arahide si ulei de cocos (kris carr) - untul de cocos se poate inlocui cu unt de cacao
Crema sau glazura pe baza de CIOCOLATA vegana (fara lapte)
Folositi ciocolata neagra cu 50-60% cacao. Daca folositi mai intensa glazura va fi si ea mai intensa si mai amaruie. Depinde cum va place :)
1) Glazura moale (ganache) din lapte vegetal si ciocolata (reteta aici, the ppk) :
- 1 cana lapte vegetal sau smantana vegetala
- 2 batoane de ciocolata neagra fara lapte (simpla sau cu arome: Heidi, JD Gross)
Reteta e similara cu cea de mai sus, insa adaugam mai mult lapte vegetal pentru a o face mai moale.
O gasiti aici
3) Ciocolata vegana topita pe abur se poate folosi pt a face diverse desene si decoratiuni pe prajitura
4) Ciocolata, suc de portocale si ulei (fran costigan) - zilele astea incerc aceasta reteta, si voi folosi ulei de canola, un ulei fara gust,
CREMA pe baza de gris
CREMA pe baza de gem
CREMA pe baza de nuca
FRISCA
Frisca din nuci de caju
Frisca din nuci de caju
GLAZURA din ZAHAR BRUN
Nimic mai simplu decat o glazura de zahar ars (zahar brun, bineinteles).
1) Glazura din zahar brun e clasica, se poate folosi pe prajituri, pe cupcakes si se foloseste pe turta dulce (pentru turta dulce se face cu zeama de lamaie si muuuuuult zahar, deoarece trebuie sa iasa foarte groasa).
Reteta aici
Glazura din zahar brun si lapte vegetal
Comentarii
Trimiteți un comentariu