Prajitura aromata cu morcovi si crema (2 variante de crema)

Prajitura cu morcovi, nuci si stafide, cu crema de caju 
Prajitura cu morcovi, nuci si stafide, cu crema de caju
Varianta tort de morcovi (crema de nuci caju)


Prajitura cu morcovi perfecta si vegana. Blatul este moale si aerat iar crema grasa si densa.
Am facut prajitura cu morcovi deja de foarte multe ori si e una din preferatele mele.

Poate fi facuta si sub forma de briose cu crema (cupcakes) sau tort. Mai multe detalii la "Variante".


Ingrediente pentru o tava 23x33cm sau 20 briose:

Cantitatile date sunt pentru aprox 1 kg tort cu crema.

Unitatile de masura pe care le folosesc (folosec cani speciale de masura, dar le puteti si cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Daca folositi alta marca de faina e posibil sa trebuiasca sa ajustati cantitatile, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa sau mai putina faina, cum cere aluatul.
Am incercat si faina integrala de grau Bio All Green iar aceasta necesita mai mult lichid. Daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal (adaugati-l treptat in functie de cum cere aluatul).


Blat:

Ingrediente uscate:
- 2+1/4 cani faina integrala de grau
- 3 lingurite praf de copt (fara aluminiu si fara fosfati, se gaseste la DM)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
La alegere una din cele 2 variante
Var 1 condimente:
- 3 lingurite scortisoara pudra
- 1/2 lingurita nucsoara macinata
sau
Var 2 condimente:
- 3 lingurite scortisoara pudra
- 2/3 lingurita ghimbir praf
- 2 linguri coaja de lamaie

Ingrediente lichide + zahar:
- 1/2 cana piure de mere  fara zahar
(se poate face in casa din mere proaspete : merele curatate de coaja  se paseaza la robotul de bucatarie cu lama S)
- 1 cana lapte vegetal de soia 
- 2 lingurite extract natural de vanilie (se poate comanda online)
(daca folositi aroma artificiala de vanilie din comert cititi pe pachet cantitatea necesara)
- 1 cana zahar brun
- 1/2 cana ulei cu gust neutru potrivit pt copt (la alegere: ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui)

- 2 cani morcov ras pe razatoarea marunta
- 2/3 cana mix nuci tocate si stafide

Crema la alegere:

Crema cu caju e mai grasa si satioasa, iar cea cu tofu silken e mai usoara. O prefer pe cea din caju, ca e vorba de prajitura, tort sau cupcakes.

Var 1, cea mai gustoasa: Crema mascarpone cu lamaie - crema cruda de nuci de caju 

- 200g nuci de caju crude (nucile se acopera cu apa si se lasa la hidratat peste noapte in frigider; 
- 1 cana apa plata
- zeama de la jumatate de lamaie mare (sau chiar mai mult, dupa gust)
- 1/4 cana unt de cacao topit pe abur (se foloseste pt a intari crema si poate fi omis daca faceti crema mai groasa), (alegeti unt de cacao din comertul echitabil certificat fair-trade)
- 1 lingurita extract natural vanilie 
- indulcitor zahar pudra, lichid sirop de agave sau stevie pudra dupa gust

Var2: Crema de tofu silken cu lamaie

- 1 cutie 300g silken tofu fara gust (un tofu foarte fin asemenator la textura cu mascarpone) - prefer marca Clear Sping 
- zeama de la jumatate de lamaie (sau chiar mai mult, dupa gust)
- 1 lingurita esenta vanilie naturala
- 100g unt de cacao topit sau ulei de cocos topit
- indulcitor, stevie sau zahar brun pudra dupa gust


Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix pentru crema din caju.
Orice tip de blender sau mixer pentru crema din tofu silken.


Preparare:


Blatul:

1. Ingredientele uscate se amesteca bine cu telul intr-un bol mare.

2. Separat in alt bol mare se amesteca tot cu telul ingredientele lichide si zaharul.

3. Se toarna ingredientele uscate peste ingredientele umede amestecand in continuu cu telul (nu folositi mixerul).

4. Se adauga morcovii, stafidele, nucile si se amesteca doar putin cat sa le incorporeze.

5. Cuptorul se preincalzeste la 160 grade.

Se toarna aluatul in tava acoperita cu hartie de copt si se da la cuptor 40 min , timp in care nu se  deschide usa cuptorului.

Prajitura se coace 40 min pentru o tava 23x33cm, dar merge si intr-o tava putin mai mare.
Daca faceti briose timpul de coacere e 33 min.
Eu folosesc modul cuptor normal si raftul din mijloc.
In functie de dimensiunea tavii se modifica timpul de coacere !

Cand e gata se lasa la racit pe un grilaj aerisit .

7. Crema se intinde peste blatul racit.
    Se tine la rece cel putin o ora inainte de a fi servit.
    Inainte de servire se decoreaza cu nuci tocate.


Crema 1 (cu caju):

1. Nucile caju  se lasa la hidratat. Apa in care au stat se arunca.

2. Nucile hidratate, apa plata proaspata, vanilia, zeama de lamaie si indulcitorul, daca folosim sirop de agave, se proceseaza la blender pana devin o crema foarte fina (la blenderul meu e necesar sa le las la procesat vreo 10 min).
Se completeaza cu apa tot cate putin pana blenderul reuseste sa le proceseze. E nevoie de putina rabdare pana devin destul de marunte si blenderul isi da drumul.

3. Se adauga zaharul pudra, daca folosim zahar, si se mai proceseaza pana la omogenizare.

4. Separat se topeste pe abur untul de cacao  pana devine lichid.
Intr-un alt vas se amesteca cu lingura crema obtinuta in blender si untul de cacao topit.


Crema 2 (cu tofu silken):

1. Se proceseaza la blender: tofu silken, zeama de lamaie.

2. Se adauga indulcitor dupa gust si se proceseaza pana la omogenizare.
Daca se foloseste zahar pudra acesta trebuie sa fie complet dizolvat.

3. Separat se topeste pe abur untul de cacao  pana devine lichid.
Intr-un alt vas se amesteca cu lingura crema obtinuta in blender si untul de cacao topit.


Variante:

Pentru a face tort:

Blatul: aceeasi cantitate de blat se imparte in 2 si se coace in 2 tavi rotunde cu diagonala de 24 cm timp de 28-30 min la 160 grade Celsius in cuptorul preincalzit.
Crema de caju: se face o cantitate mai mare de crema din 300 g nuci caju, respectand proportiile.


Pentru a face briose cu crema (cupcakes):

Din cantitatile date pentru prajitura rezulta 20 cupcakes.
Se coc 33 min la 160 grade fara a deschide usa cuptorului.
Dupa ce s-au racit, decorati-le cu crema si nuci tocate.



Timp necesar:

Preparare crema + blat: 30 min
Coacere: 40 min


Cost:

Pt cantitatile date iese aproximativ 1 kg de prajitura cu crema.
Costul calculat de mine e:

  • 35 lei / 1 kg cu crema din tofu nesarat (23 lei blatul, 15 lei crema din tofu silken)
  • 45 lei / 1 kg cu crema din nuci de caju (23 lei blatul, 20 lei crema din nuci de caju)


A little bit of science:

- Uleiul inlocuieste untul din retetele clasice
- Piureul de mere inlocuieste ouale
- Laptele de soia inlocuieste laptele de vaca









Pasta de mere homemade (inlocuitor de ou)
Inainte de a baga prajitua in cuptor
Rezultatul final (crema de nuci caju)

Comentarii

  1. un buchet delicios de arome... must try!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prajitura mea preferata, eu am facut-o si ca si muffins si normala si a iesit super de fiecare data! Ovi a mancat jumatate de tava si el nu mananca niciodata prajituri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,crema caju se introduce in frigider pt intarire?mi-a iesit moale.pt tort faceam.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu