Prajitura aromata cu morcovi si crema mascarpone (2 variante de crema)

Prajitura cu morcovi, nuci si stafide, cu crema de caju 
Prajitura cu morcovi, nuci si stafide, cu crema de caju
Varianta tort de morcovi (crema de nuci caju)


Prajitura cu morcovi perfecta si vegana. Blatul este moale si aerat iar crema grasa si densa.
Am facut prajitura cu morcovi deja de foarte multe ori si e una din preferatele mele.

Poate fi facuta si sub forma de briose cu crema (cupcakes) sau tort. Mai multe detalii la "Variante".


Ingrediente pentru o tava 21x28cm pana la 23x33cm sau 20 briose:

Reteta pentru o tava cu dimensiunile 21x28cm -> 23x33cm. 


Cantitatile date sunt pentru aprox 1 kg tort cu crema.

Unitatile de masura ce le folosesc (folosec cani speciale de masura cumparate de la un magazin, dar le puteti si cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Daca folositi alta marca de faina e posibil sa trebuiasca sa ajustati cantitatile, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Am incercat si faina integrala de grau Bio All Green iar aceasta necesita mai mult lichid. Daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat in functie de cum cere aluatul).


Blat:

Ingrediente uscate:
- 2+1/4 cani faina integrala de grau
- 3 lingurite praf de copt (fara aluminiu si fara fosfati, se gaseste la DM)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
La alegere una din cele 2 variante
Var 1 condimente:
- 3 lingurite scortisoara pudra
- 1/2 lingurita nucsoara macinata
sau
Var 2 condimente:
- 3 lingurite scortisoara pudra
- 2/3 lingurita ghimbir praf
- 2 linguri coaja de lamaie

Ingrediente lichide + zahar:
- 1/2 cana piure de mere fin fara zahar
(se poate face in casa din mere proaspete : merele curatate de coaja si de cotor se dau pe razatoarea mica sau se paseaza la robotul de bucatarie cu lama S)
- 1 cana lapte vegetal de soia neindulcit
(prefer sa folosesc marca Inedit pentru prajituri, e mai ieftina si da rezultate bune)
- 2 lingurite extract natural de vanilie
(daca folositi aroma artificiala de vanilie din comert cititi pe pachet cantitatea necesara)
- 1 cana zahar brut
- 1/2 cana ulei cu gust neutru potrivit pt copt (la alegere: ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui)

- 2 cani morcov ras pe razatoarea marunta
- 2/3 cana mix nuci tocate si stafide

Pentru tort se face sirop, cu care vom insiropa blatul (doar pentru tort, nu e necesar pt cupcakes sau prajitura):
- 1 canita de apa
- esenta de vanilie
- zahar

Crema la alegere:

Crema cu caju e mai grasa si satioasa, iar cea cu tofu silken e mai usoara. O prefer pe cea din caju, ca e vorba de prajitura, tort sau cupcakes.

Var 1, cea mai gustoasa: Crema mascarpone cu lamaie - crema cruda de nuci de caju (raw)

- 200g nuci de caju crude (nucile se acopera cu apa si se lasa la hidratat peste noapte in frigider; alternativ se toarna peste nuci apa fierbinte si se lasa 30 min sa se inmoaie)
- 1 cana apa plata
- zeama de la jumatate de lamaie mare (sau chiar mai mult, dupa gust)
- 1/4 cana unt de cacao topit pe abur (se foloseste pt a intari crema si poate fi omis daca faceti crema mai groasa)
- 1 lingurita extract vanilie sau boabe de vanilie burbon
- indulcitor lichid sirop de agave sau stevie pudra dupa gust

Var2: Crema de tofu silken cu lamaie

- 1 cutie 300g silken tofu fara gust (un tofu foarte fin asemenator la textura cu mascarpone)
- zeama de la jumatate de lamaie (sau chiar mai mult, dupa gust)
- 1 lingurita esenta vanilie
- 100g unt de cacao topit sau ulei de cocos topit
- indulcitor lichid (sirop de agave) sau zahar brut praf dupa gust


Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix pentru crema din caju.
Orice tip de blender sau mixer pentru crema din tofu silken.


Preparare:


Blatul:

1. Ingredientele uscate se amesteca bine cu telul intr-un vas mare.

2. Separat in alt vas mare se amesteca tot cu telul ingredientele lichide si zaharul.

3. Se toarna ingredientele uscate peste ingredientele umede amestecand in continuu cu telul (nu folositi mixerul).

4. Se adauga morcovii, stafidele, nucile si se amesteca doar putin cat sa le incorporeze.

5. Cuptorul se preincalzeste la 160 grade.

Se toarna aluatul in tava acoperita cu hartie de copt si se da la cuptor 40 min fara a deschide usa cuptorului.

Prajitura se coace 40 min pentru o tava 21x28cm dar merge si intr-o tava putin mai mare.
Daca faceti briose timpul de coacere e 33 min.
Eu folosesc modul cuptor normal si raftul din mijloc.
In functie de dimensiunea tavii se modifica timpul de coacere !

La expirarea timpului se incearca cu o scobitoare, daca scobitoarea iese curata blatul e copt.
Cand e gata se lasa la racit pe un grilaj aerisit (eu folosesc grilajul de la cuptor).

7. Crema se intinde peste blatul racit.
    Se tine la rece cel putin o ora inainte de a fi servit.
    Inainte de servire se decoreaza cu nuci tocate.


Crema 1 (cu caju):

1. Nucile caju  se lasa la hidratat. Apa in care au stat se arunca.

2. Nucile hidratate, apa plata proaspata, vanilia si zeama de lamaie se proceseaza la blender pana devin o crema foarte fina (blenderul meu nu are decat 750W, e necesar sa le las la procesat vreo 15 min).
Se completeaza cu apa tot cate putin pana blenderul reuseste sa le proceseze. E nevoie de putina rabdare pana devin destul de marunte si blenderul isi da drumul.

3. Se adauga indulcitorul si se mai proceseaza pana la omogenizare.

4. Separat se topeste pe abur untul de cacao sau cel de cocos pana devine lichid.
Intr-un alt vas se amesteca cu lingura crema obtinuta in blender si untul de cacao topit.


Crema 2 (cu tofu silken):

1. Se proceseaza la blender: tofu silken, zeama de lamaie.

2. Se adauga indulcitor dupa gust si se proceseaza pana la omogenizare.
Daca se foloseste zahar acesta trebuie sa fie complet dizolvat.

3. Separat se topeste pe abur untul de cacao sau de cocos pana devine lichid.
Intr-un alt vas se amesteca cu lingura crema obtinuta in blender si untul de cacao topit.


Variante:

Pentru a face tort:

Blatul: aceeasi cantitate de blat se imparte in 2 si se coace in 2 tavi rotunde cu diagonala de 24 cm timp de 28-30 min la 160 grade Celsius in cuptorul preincalzit.
Crema de caju: se face o cantitate mai mare de crema din 300 g nuci caju, respectand proportiile.
Se insiropeaza cu 2 linguri de apa plata + 1 lingurita zahar brut.

Pentru a face briose cu crema (cupcakes):

Din cantitatile date pentru prajitura rezulta 20 cupcakes.
Se coc 33 min la 160 grade fara a deschide usa cuptorului.
Dupa ce s-au racit decorati-le cu crema si nuci tocate.



Timp necesar:

Preparare crema + blat: 30 min
Coacere: 40 min


Cost:

Pt cantitatile date iese aproximativ 1 kg de prajitura cu crema.
Costul calculat de mine e:

  • 35 lei / 1 kg cu crema din tofu nesarat (23 lei blatul, 15 lei crema din tofu silken)
  • 45 lei / 1 kg cu crema din nuci de caju (23 lei blatul, 20 lei crema din nuci de caju)

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Gasiti aici magazinele din Timisoara sau online de unde puteti cumpara ingredietele.


A little bit of science:

- Uleiul inlocuieste untul din retetele clasice
- Piureul de mere inlocuieste ouale
- Laptele de soia inlocuieste laptele de vaca

 Mai multe info aici


Sursa de inspiratie:


Blatul si crema adaptate de aici:   Love and Lemons si Oh She Glows

Pasta de mere homemade (inlocuitor de ou)
Inainte de a baga prajitua in cuptor
Rezultatul final (crema de nuci caju)

Comentarii

  1. un buchet delicios de arome... must try!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prajitura mea preferata, eu am facut-o si ca si muffins si normala si a iesit super de fiecare data! Ovi a mancat jumatate de tava si el nu mananca niciodata prajituri.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu