Ciorba de dovlecel (reteta de familie)



Ciorba de dovlecel

Mi casa es su casa
Mi sopa es mi sopa
      (Da voi ce mancati mafia)

Aceasta ciorba este perfecta pentru zilele calduroase de vara si toamna, in perioada in care dovleceii sunt si cei mai gustosi. Serviti-o calda in zilele friguroase sau rece atunci cand doriti sa va racoriti.

Ingrediente pentru 4 portii:

-4 buc dovlecel zuchini sau ehivalentul in alt soi de dovlecel ( aprox 200 g/bucata)

-2 linguri ulei

-1 lingura faina, 1 lingurita boia de ardei, sare iodata, 1 lingurita otet

-1 legatura mare de marar

-200 ml lapte vegetal neindulcit

- Smantana din comert sau smantana de nuci caju preparata in casa dupa reteta de la "Preparate de baza" (150g nuci caju hidrateate peste noapte, 250ml apa si zeama proaspata de lamie dupa gust); daca folositi smantana din comert acriti-o cu zeama de lamaie dupa gust.

Mod de preparare:

Se curata dovleceii de coaja, se spala si se dau pe razatoarea mare.

Intr-o oala, se pune faina care se amesteca cu uleiul si cu boia de ardei. Peste, se adauga  aproximaiv 2 l de apa rece, sare 1 lingurita, apoi se pune la foc . Se amesteca din cind in cind. Cind da in clocot se adauga dovlecelul scurs de zeama pe care a lasat-o. Se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute, apoi se adauga laptele vegetal neindulcit si mararul maruntit. Daca ciorba este mai groasa se mai poate adauga putin lapte. Dupa ce a pornit la fiert se mai lasa 5 minute, apoi se ia de pe foc. Se adauga apoi otetul si sare dupa gust.  

Se poate servi ca atare sau cu smantana vegetala facuta in casa (vezi retata pe blog) sau din comert. Pentru a prepara smantana de caju, amestecam la blender nucile de caju scurse de apa, apa proaspata si zeama de lamaie dupa gust. Se adauga smantana dupa gust.






Comentarii