Maioneza vegetala ,vegana, din lapte de soia



Varianta 1 de maioneza vegana (a la Miyoko)

- 1 cana (250ml) lapte de soia (sau alt tip de lapte vegetal neindulcit)
- 1 sau 2 linguri de mustar
- 1 lingurita otet de cidru, sau suc de lamaie
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar pudra (optional) daca vreti ca maioneza sa fie mai dulce
- 1.5 (375ml) pana la 2.5 (625ml) cani de ulei neutru cum ar fi cel de canola sau floara soarelui.

Aparatura necesara:
-Blender fix

Se pun toate ingredientele, mai putin uleiul, intr-un blander si se proceseaza 30 de secunde, apoi in timp ce blenderul functioneaza, se picura uleiul constant pana preparatul se ingroasa. Intarirea se va intampla brusc, nu gradual. 
Procesul poate dura chiar si 4-5 minunte in functie de viteza blenderului si cat de repede picurati uleiul.
Se poate pastra la frigider pana la o luna.

Varianta 2 de maioneza vegana 

O reteta care mi-a placut foarte mult, pe care am invatat-o la "Seara Vegana" de la Pierre D'Alfonso . ! Necesita mixer manual !:


Maioneza vegetala din lapte de soia cu ierburi (pentru 4 persoane)

- 1 pahar (250ml) lapte de soia
- 2 linguri otet
- 2 pahare (500ml) ulei nerafinat de floarea soarelui
- 2 linguri mustar
- 1 lingura capere
- 1 lingura tarhon
- 1 lingura patrunjel
- 1 lingura busuioc
- 1 lingura chives (soi de ceapa verde)
- sare dupa gust

Intr-un bol se pun: uleiul, laptele de soia, mustarul si otetul si se amesteca cu un mixer manual.
Compozitia se va intari si va deveni ca o crema densa si fina.
Se adauga si restul ingredientelor tocate si se foloseste mixerul pentru a marunti si omogeniza tot.
Se lasa la rece 4-5 ore.

Reteta se gaseste si online in limba engleza pe simpleveganblog.com



Comentarii