Ciorba ardelenească de varză




Vă prezint ciorba ardelenească de varză în versiunea vegană, delicioasă și fără cruzime împotriva animalelor.  În plus această versiune este mai sănătoasă decât varianta bunicilor, și chiar mai delicioasă!

Folosind boia sau sare afumată vom obține un gust delicios de fum, așa că, dacă nu aveți deja sare sau boia afumată vă încurajez să dați o fugă la cel mai apropiat plafar și să le achiziționați :).

Ingrediente pentru o oala cu aproximativ 8 portii:
  • 1 varza mica, tocata feliute
  • 3 morcovi, cubulete
  • 1/2 radacina mica de telina sau 2 ramuri telina apio, cubulete
  • 2 cepe medii, 1 tocata marunt si una intreaga
  • 250 ml bulion sau pasata de rosii
  • 1/2 de legatura de patrunjel, tocata marunt (se pot folosi și alte verdețuri la alegere, de ex mărar proaspăt sau leuștean proaspăt)
  • 1+1/2 linguri ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1-2 foi de dafin
  • 1 lingura boia de ardei dulce (alegeți fie sare fie boia dulce afumată)
  • sare iodată
  • piper
  • Smantana de caju:
- 2 linguri nuci caju care se lasa la hidratat peste noapte
- zeama de lamaie proaspata
- 3 linguri apa plata

Ustensile necesare:

Blender pentru smantana de caju.

Preparare:

1. Puneti la fiert in apa plata legumele, dafinul si cimbrul.
 
2. Dupa 15 min adaugati boia si uleiul si mai lasati la fiert aproximativ 10 min, pana legumele sunt gata.

3. Intre timp  pregatiti smantana din caju mixand toate ingredientele la blender.

4. Cand ciorba e gata luati de pe foc si adaugati patrunjelul tocat, piperati si sarati dupa gust.
    Scoateti ceapa intreaga.

5. Serviti cu smantana de caju si paine integrala.
  Unii prefera sa puna smantana in ciorba, eu prefer sa o servesc separat, si fiecare isi pune dupa bunul plac.

Costuri

1 varza 4 lei
2 linguri nuci caju 1 leu
2 cepe 2 lei
morcovi, telina 2 lei
250 ml passata de rosii 2 lei
condimente si ulei 1 leu

Total: aproximativ  12 lei/8 portii, 1.5 lei / portie

Comentarii