Tort cu crema mascarpone din caju, blat de vanilie si capsuni proaspete





Tort cu crema acrisoara din nuci de caju (stil mascarpone), blat cu vanilie sau migdale (dupa preferinte) si capsuni delicioase.

Am folosit acelasi blat si ideea de baza de la tortul acrisor cu portocale. Am modificat putin crema, in loc de gelifiant agar agar am folosit ulei de cocos (merge si unt de cacao) pentru a intari crema. Daca vi se pare mai interesanta crema cu agar agar de la tortul cu portocale o puteti folosi pe aceea.


Ingrediente pentru o tava cu diagonala 24 cm:

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.


Blat cu esenta de vanilie sau migdale (1 blat, forma rotunda de 24 cm):


Ingrediente uscate:

  • 1+1/2 cani faina integrala de grau (Atentie! Blatul din faina integrala nu este la fel de pufos ca cel din faina alba si are un gust mai puternic de cereale. Daca doriti blatul mai moale si pufos, pentru un tort mai delicat, folositi faina alba)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare

Ingrediente lichide:


Crema acrisoara de caju:

  • 200 g caju lasat peste noapte la hidratat !!! (se acopera cu o cana de apa plata si se lasa in frigider)
  • 1/2 cana apa sau lapte vegetal gustos (alegeti un lapte vegetal gustos)
  • zeama de la 1 lamaie sau 1+1/2 lamaie, dupa gust
  • indulcitor lichid dupa gust (sirop de agave sau sirop de artar)
  • 3-4 linguri ulei de cocos nerafinat la temperatura camerei sau aceeasi cantitate unt de cacao topit pe abur
Fructe:
  • 500 g capsuni curatate de frunze si taiate in 2
Sirop cu vanilie si rom pt a insiropa blatul:

  • 1/4 cana apa plata
  • 1 lingurita extract natural de vanilie
  • 1 lingurita zahar brut

Necesar pentru preparare:

Blender pentru a prepara crema din caju. Se poate folosi si robotul cu lama S dar merge mai greu.


Preparare:

Blat cu esenta de vanilie sau migdale:

1. Intr-un castron se amesteca cu telul ingredientele uscate.

2. In alt castron se amesteca cu telul ingredientele umede pana zaharul s-a dizolvat complet.

3. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca cu telul pana se combina.
    Nu se amesteca excesiv si nu se foloseste mixerul pentru a pregati acest blat.

4. Pe fundul formei de copt se pune cu hartie de copt iar marginile formei se ung cu putin ulei.

5. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade. Cand a atins aceasta temperatura dam blatul la cuptor.
    Blatul are nevoie de aproximativ 28-30 minute pentru a fi gata.
    Nu se deschide usa cuptorului cat timp blatul e inauntru.

    Dupa trecerea timpului se verifica blatul cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata blatul e gata copt. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.


Crema de caju:

1. Nucile de caju se lasa la hidratat peste noapte in frigider.

2. Se arunca apa in care au stat si se proceseaza la blender cu apa proaspata/lapte vegetal si zeama de lamaie pana se obtine o crema fina (la blenderul meu de 750W am nevoie de aproximativ 4-5 minute, timp in care mai opresc aparatul si amestec compozitia cu lingura).
Crema trebuie sa fie cat mai fina. Daca e nevoie mai completati treptat cu apa si opriti des pentru a amesteca cu o lingura si a aduna nucile de caju pe peretii roborului.

3. Se adauga esenta naturala de vanilie, uleiul de cocos sau untul de cacao si indulcitorul.


Siropul:

1. Se incalzeste apa si se topeste zaharul brut. Se adauga extractul de vanilie.


Asamblare:

1. Pregatiti blatul si lasati-l la racit.

2. Pregatiti siropul si insiropati blatul direct in forma de tort.

3. Pregatiti crema din caju

4. Decorati tortul cu crema de caju si capsuni. Deasupra presarati zahar brut pudra. Daca sunteti super harnici puteti prepara gelatina vegetala agar agar si o puteti turna peste capsuni.


Timp de preparare si pregatire:

Aproximativ 1 ora, plus timpul de hidratare al nucilor caju.


Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

Mai 2016 

Blat 5.5 lei:
     faina 1 leu
     ulei 1 leu
     zahar brut 1 leu
     praf de copt 1 leu
     lapte de soia 0.5 leu
     sare, otet, extract vanilie 1 leu
Crema 14 lei:
    nuci de caju 9 lei
    lapte de soia 1 leu
    ulei de cocos 2 lei
    extract vanilie 1 leu
    indulcitor 1 leu
Capsuni in sezon: 5 lei





Comentarii