Tocanita de ciuperci bihoreana (reteta de familie)




Reteta clasica si delicioasa pentru ciuperci de orice fel: bureti, champignon, pleurotus etc..

Se serveste cu paine integrala, si/sau la alegere cu cartofi sau mamaliguta. Eu prefer sa o mananc simple, cu paine pentru a ma bucura de gustul delicios.

Ingrediente pentru 4 portii :

- 1 kg ciuperci proaspete (sau 2 cani ciuperci gata fierte) - champignon sau peurotus (se pot folosi orice fel de ciuperci sau bureti)
- 1 ardei gras tocat marunt
- 1 ceapa mai mare,  tocata marunt
- frunzele de la 1 legatura de patrunjel, tocate
- 2- 3 linguri ulei de floarea soarelui, canola sau masline,

- sare iodata
- 1/2 lingurita boia de ardei dulce

Preparare:

1. Fierbeti ciupercile spalate si feliate in apa fara sare (altfel devin tari). Ciupercile champignon fierb in aproximativ 20 minute, iar pentru ciupercile pleurotus e nevoie de aproximativ 30 minute .

In cazul ciupercilor champignon, nu curat pielita,

Daca ciupercile sunt congelate si gata fierte lasati-le la decongelat si spalati-le inainte de a le folosi. Mami are obiceiul de a congela buretii spalati si fierti.

2. In ulei, caliti ceapa si ardeiul pana ardeiul se inmoaie si ceapa devine transparenta, aproximativ 5 minute.

3. Adaugati ciupercile fierte, 150 ml apa si mai lasati-le 10 min pe foc.
    Urmariti-le sa nu se arda si amestecati din cand in cand daca e nevoie. 
    Spre final, cu aprox. 5 minute inainte de a opri focul, adaugati boia( obtional) si  frunzele de patrunjel tocate

4. Opriti focul, sarati dupa gust .

5. Se serveste la alegere cu paine integrala, mamaliguta sau cartofi piure (mami mereu ii serveste cu cartofi piure).Se poate servi si cu paste.

Timp de preparare:

20 min
20 min timpul in care fierb ciupercile champignon sau  30 min pentru ciupercile pleurotus 

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Sursa de inspiratie: mami

Comentarii