Tocanita de ciuperci (varianta bihoreana a la mami)




Reteta clasica si delicioasa pentru ciuperci de orice fel: bureti, champignon, pleurotus etc..

Se serveste cu paine integrala, si/sau la alegere cu cartofi sau mamaliguta. Eu prefer sa o mananc simple, cu paine pentru a ma bucura de gustul delicios.

Ingrediente pentru 2 portii :

- 1 kg ciuperci proaspete (sau 2 cani ciuperci gata fierte) - champignon sau peurotus (se pot folosi orice fel de ciuperci sau bureti)
- 1 ardei gras tocat marunt
- 2 cepe medii tocate marunt
- frunzele de la 1/2 legatura de patrunjel, tocate marunt
- 2 linguri ulei de masline

- sare iodata
- 1/2 lingurita boia de ardei dulce

Preparare:

1. Fierbeti ciupercile spalate si feliate in apa fara sare (altfel devin tari). Ciupercile champignon fierb in aproximativ 30 minute, iar pentru ciupercile pleurotus e nevoie de aproximativ 1 ora.

In cazul ciupercilor champignon uneori curat pielita, alteori o las. Daca ciupercile sunt mai mici si pielita se decojeste greu o las acolo, dar daca sunt mai mari si pielita se dezlipeste aproape singura prefer sa o dau jos.
E alegerea voastra daca o lasati sau o dati jos, e bine de stiut ca e perfect comestibila si e mai economic sa nu o aruncati.

Daca ciupercile sunt congelate si gata fierte lasati-le la decongelat si spalati-le inainte de a le folosi. Mami are obiceiul de a congela buretii spalati si fierti.

2. In ulei cu cateva linguri de apa caliti ceapa si ardeiul pana ardeiul se inmoaie si ceapa devine transparenta, aproximativ 10 min.

3. Adaugati ciupercile fierte, 1 cana de apa si mai lasati 10 min pe foc.
    Urmariti-le sa nu se arda si amestecati din cand in cand daca e nevoie.
    Spre final adaugati boia.

4. Opriti focul, sarati dupa gust si amestecati frunzele de patrunjel tocate.

5. Se serveste la alegere cu paine integrala, mamaliguta sau cartofi piure (mami mereu ii serveste cu cartofi piure)

Timp de preparare:

20 min
30 min timpul in care fierb ciupercile champignon sau 1 ora pentru ciupercile pleurotus 

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Sursa de inspiratie: mami

Comentarii