Placinta cu dovleac (cu blat din faina integrala)

Placinta delicioasa cu dovleac, cu blat din faina integrala
Placinta delicioasa cu dovleac, cu blat din faina integrala
Placinta delicioasa cu dovleac, cu blat din faina integrala


Ingrediente pentru o tava 25x34cm sau mai mare:

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Aluatul
- 500g faina integrala Terra Natura
- 1 plic praf de copt (Trebuie sa scrie pe plic pt 500g faina)
- 1 lingura coaja de lamaie rasa (Se gaseste la plafaruri sau la DM. Nu folositi coaja rasa de lamaie proaspata din comert deoarece e conservata cu substante nerecomandate consumului uman)
sau se poate inlocui cu 1/4 lingurita esenta naturala de lamaie (tot la plafaruri o gasim si pe aceasta)

- 1 cana ulei de canola, de samburi de struguri sau ulei rafinat de floarea soarelui (Folosim ulei rezistent la temperatura inalta si cu gust neutru)
- 1+1/2 cana lapte de soia
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1/2 cana zahar brut
- 1 vf cutit sare

Umplutura de dovleac
- 1 kg dovleac gata curatat si ras pe razatoarea mare (daca va place si mai multa umplutura puteti pune mai mult dovleac)
- 1/3 cana zahar brut
- 1/4 cana ulei de canola, de samburi de struguri sau ulei rafinat de floarea soarelui (rezistent la temperatura inalta si cu gust neutru)
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1/4 lgt scortisoara macinata (optional, dar daca o folositi placinta va fi mai aromata)

Zahar brut pudra pentru servit

Cuptorul si tava
- tava 21x28cm
- temperatura de coacere 180 grade
- durata de coacere 40 min
- cuptorul se porneste pe programul cu ventilatie, si se preincalzeste inainte de a da placinta la cuptor


Aparatura si ustensile necesare:

Tel, sucitoare, hartie de copt, tava de 25x34 cm (aproximativ)

Preparare:

1.  Pregatim aluatul:

Se amesteca ingredientele lichide si zaharul pana zaharul s-a dizolvat complet.

Separat amestecam ingredientele solide.

Ingredientele solide se combina cu cele lichide. Se framanta cu mana pana se incorporeaza si se obtine un aluat omogen si elastic (se framanta intre 5-10 min).

Aluatul trebuie sa fie putin elastic si gros, dar nu sfaramicios. Daca iese sfaramicios mai completati cu lapte de soia si framantati-l bine pana se omogenizeaza.

Impartiti aluatul in 2 sfere egale si puneti-l deoparte.

2. Pregatim umplutura:

Curatam dovleacul de samburi, coaja si il radem pe razatoarea mare - partea cea mai complicata si de durata a retetei. Pentru o scurtatura cumparati de la piata dovleac gata ras.

Il calim in ulei pana se inmoaie, aprox 10 min la foc mediu. Amestecam in continuu sa nu se prinda.

Adaugam zaharul si mai amestecam 1 min pana se topeste. Gustati, si daca va place mai dulce mai adaugati zahar.

Adaugam esenta de vanilie, (daca dorim putem adauga si 1/4 lgt scortisoara), omogenizam si oprim focul. Punem umplutura deoparte.

3. Dam forma aluatului:
Impartim aluatul in 2 bucati egale carora le dam forma sferica.
Taiem 2 bucati de hartie de copt potrivite pentru tava ce o vom folosi.
Pe rand intindem cu mana sau cu sucitorul, cat mai uniform fiecare bucata de aluat in hartia ei dandu-i forma tavei.

Aluatul e destul de greu maleabil asa ca ii dam forma inainte de a-l pune peste umplutura.

4. Asamblam:
Punem prima bucata de aluat in tava si deasupra intindem uniform umplutura.
Peste umplutura vom pune a doua bucata de aluat deja modelata.

Intepam cu furculita aluatul de deasupra, ca in imaginea de mai jos.

5. Dam prajitura la cuptor in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Dupa 40 minute testam o bucatica mica de aluat daca e gata.

Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Se serveste rece pudrata cu zahar brut pudra.

Se pastreaza la temperatura camerei acoperita cu un prosop, pentru a pastra blatul crocant.
La noi nu a rezistat mai mult de 1 zi, deci nu stiu cum se comporta mai mult de 1 zi in aceste conditii.

Timp de preparare:

20 min curatat si ras dovleacul
20 min pregatirea aluatului si asamblarea
40 min la cuptor

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

12.12.2015

- 1 kg dovleac gata ras de la piata 5 lei (1.5 kg dovleac intreg 3 lei)
- 500g faina integrala de grau Terra Natura 3.2 lei
- ulei de samburi de struguri 3 lei
- lapte de soia 2 lei
- zahar brut 1 leu
- 1 plic praf de copt 1 leu
- 2 lgt esenta de vanilie 2 lei

Total: 17 lei o tava mare de prajitura

Variante:

Alte variante de placinta cu dovleac vegana, cu blat din faina alba:

Fleur's vegan kitchen
Bucataras.ro
Barbat la cratita

Alte variante de umplutura:
Mar ras pregatit la fel ca dovleacul. Adaugati putina scortisoara.
Mac.
Placinta in tava, gata pentru cuptor
Placinta in tava, gata pentru cuptor
Rezultatul final
O imagine ce circula pe Facebook. Se pot vedea ingredientele de conservare a cojii de lamaie, nerecomandate consumului uman.
O varianta de coaja de lamaie si portocala ce se gaseste la unele plafaruri.

Valori pe www.caloriecount.com

Comentarii