Varza de Bruxelles la cuptor (dulce si delicioasa)

Varza de Bruxelles la cuptor, cu cartofi aurii, sos alb vegan si salata din naut, ceapa si ulei de canepa 
Varza de Bruxelles la cuptor, cu cartofi aurii, sos alb vegan si salata din naut, ceapa si ulei de canepa 
Varza de Bruxelles la cuptor, cu cartofi aurii, sos alb vegan si salata din naut, ceapa si ulei de canepa 

Abia acum descopar varza de Bruxelles. Pana saptamanile trecute o gustasem ocazional in restaurante sau a cantina pe post de garnitura fara gust, varza de Bruxelles congelata, fiarta si trantita pe farfurie.

Adevarul e ca varza asta are foarte mult potential, trebuie doar sa o gatesti cum trebuie. Aceasta reteta simpla mi-a schimbat complet parerea.

Serviti-o alaturi de cartofi, sos alb si salata. Sper sa va placa si voua la fel de mult :)

Nu uitati ca legumele din familia crucifere (gasiti si aici info despre aceasta familie) protejeaza impotriva cancerului de san si a altor forme de cancer, deci consumati-le cat mai des proaspete sau murate.
Cateva din legumele comune din aceasta familie sunt:
- varza alba si varza rosie
- gulia
- conopida
- varza de Bruxelles
- broccoli
- napul si napul suedez
- ridichia
- hreanul
- wasabi
- mustarul
- rucola
- varza bok choi
- varza kale
- rapita

Ce ar fi de retinut este ca legumele din clasa crucifere au si efect goitrogenic, adica interfereaza cu absorbtia iodului de catre tiroida.
Asta nu este o problema pentru persoanele care nu au deficit de iod, dar prezinta o problema pentru cele cara au deficit de iod.
Dietele vegane pot furniza insuficient iod daca nu se consuma sare iodata sau alge bogate in iod de 2-3 ori pe saptamana (maxim), sau nu locuiti intr-o zona in care solul e bogat in iod.

Ingrediente pentru 4 portii :

  • 1 kg varza de Bruxelles, curatata de frunzele galbene si taiata in 2
  • 1/4 cana ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri  sirop de agave 
  • 1/2 lgt sare iodata
  • 1/4 lgt piper negru proaspat macinat

Preparare:

1. Pregatim varza de Bruxelles: o curatam de frunzele galbene cat e necesar fara sa facem risipa si o taiem in 2.
Cel mai simplu taiati putin din cotor si frunzele din exterior vor cadea singure.

2. Amestecam uleiul, sarea, piperul si combinam cu varza de Bruxelles.
Intidem varza intr-o tava de cuptor, acoperita cu hartie de copt.

3. Preincalzim cuptorul la 140 grade.
    Dam la cuptor aproximativ 20 min, pe programul cu ventilatie.
    Dupa 10 min cu ajutorul unei linguri de lemn amestecam pentru a nu se arde.

4. Cand e gata o scoatem din cuptor si o combinam cu siropul de agave
    O servim imediat.

5. Merge foarte bine alaturi de:
-   cartofi aurii la cuptor si sos la alegere (as alege o varianta de sos din caju)
-   cartofi cu tofu la cuptor var 1
-   cartofi cu tofu la cuptor var 2 sau
-   cartofi cu cimbru sos din caju la coptor.

Timp de preparare:

10 min + coptul

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

Noiembrie 2015

- 1 kg varza bruxelles de la piata 6 lei (la Billa aceeasi cantitate costa 12 lei)
- ulei de masline 2 lei
- sare, piper 1 leu
- sirop de agave 2 lei

Total: 11 lei (piata) - 17 lei (Billa) pentru 4 portii

Sursa de inspiratie: Chloe Coscarelli, alte variante cu alune de padurecu suc de mere sau cu sirop de rodie


Inainte de a o da la cuptor 
Proaspat scoasa din cuptor (De data asta nu am fost atenta si le-am lasat prea mult in cuptor. S-au ars cateva frunze pe care le-am aruncat)

Comentarii