Prajitura de ciocolata cu visine (cu sau fara crema)




Am pregatit aceasta reteta de foarte multe ori, din pacate niciodata nu am avut timp sa o fotografiez cum se cuvine. Dar, va garantez ca e delicioasa, in special servita cu crema de ciocolata. :)

Ingrediente pentru o tava 25x34cm:

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Ingrediente uscate:
- 2 + 1/2 cani faina integrala de grau Terra Natura
- 2/3 cani pudra de cacao degresata, deschisa la culoare (daca folositi cacao neagra alcalina va iesi sfaramicioasa)
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare iodata

Ingrediente lichide:
- 1 + 1/2 cani zahar brut granulat
- 2 cani lapte de soia la temperatura camerei
- 2/3 cani ulei: ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui
- 2 lingurite extract natural de vanilie
(daca se foloseste esenta artificiala din comert cititi instructiunile de pe pachet pt a calcula cantitatea necesara)
- 2 lingurite otet de cidru de mere sau otet normal - nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)

Fructele:
- 700-600 g visine sau cirese dulci fara samburi, proaspete sau din compot scurse de apa
(daca folositi fructe congelate lasati-le la decongelat si apoi la scurs intr-o sita - datorita continutului de zahar din compot prajitura iese mult mai gustoasa cu fructe din compot)

Crema de ciocolata moale, optional dar recomandat:
- 100-250ml lapte vegetal din soia gustos (recomand Alpro, Joya, The Bridge)
- 1 tableta ciocolata neagra fara lapte, 100-125g, 50-60% cacao
- 1 lingurita zahar brut, daca e necesar

sau

Crema ganache (crema densa de ciocolata):
- 75 ml (1/3 cana) lapte vegetal (cocos, soia, orez)
- 1 tableta ciocolata neagra (115 g)
- 1+1/2 linguri sirop de agave sau artar

Aparatura si ustensile necesare:

- o tava de 25x34 cm

Preparare:


1. Blatul: Intr-un vas mare se amesteca cu telul in ordinea de mai sus ingredientele uscate.

2. Intr-un alt vas se amesteca cu telul ingredientele lichide pana se omogenizeaza complet. Asigurati-va ca zaharul s-a dizolvat complet.

3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand in continuu cu telul. Veti obtine un aluat destul de lichid si usor de turnat. Daca nu e asa, e posibil sa fie din cauza fainii folosite, in acest caz mai completati cu lapte de soia cat e necesar.

4. Incorporati visinele.

Turnati compozitia in tava de copt acoperita cu hartie de copt si daca e necesar aranjati visinele sa fie distribuite uniform.
Avem nevoie de o tava 25x34 cm.

5. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 160 grade.
    Se coace 30 min fara a deschide usa cuptorului.

    Uneori coc acest blat si la 180 de grade, e ok si la 180 dar difera timpul de coacere.

6. Dupa ce expira timpul se incearca prajitura cu o scobitoare, daca scobitoareaa iese curata prajitura e gata.
Se scoate din cuptor, se rastoarna pe un grilaj si se lasa la racit (eu folosesc grilajul din cuptor).

7. Crema moale sau Ganache de ciocolata: Incalziti la foc mic laptele vegetal si adaugati ciocolata rupa in bucati. Amestecati cu lingura pana se omogenizeaza. Gustati si mai adaugati zahar/sirop de agave daca este necesar.

Prajitura se poate servi simpla, pudrata cu zahar brut pudra sau cu crema de ciocolata.

Timp de preparare:


- Preparare: 30 min
- Coacere: 30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:


Gasiti aici o lista completa.

Sursa de inspiratie: 

Am folosit aceeasi reteta de blat ca la prajitura clasica cu ciocolata si crema, doar ca in blat am adaugat in plus fructele.

Aceeasi reteta de blat o gasiti aici, cu pere si bucatri de ciocolata.


Ganache ciocolata Isa Chadra Moskowitz.




Comentarii