Ghiveci de legume (bihorean, a la maica & Telca)





Ghiveci dupa o reteta "clasica" bihoreana :), exact asa cum il fac bunica si matusa. Mancarea mea preferata cand eram mica.

Ghiveciul necesita doar sare si putin piper. Gustul delicios e dat de legumele proaspete si dulci, merge facut dupa ce apar rosiile de gradina, vara si toamna.

Ingrediente pentru 4 portii :

- ceapa: 4 cepe mari
- ardei: 3 ardei marisori
- ardei iute: 1 buc, optional, daca iti place
- rosii: 5-6 buc medii, depinde cat iti place de acru (daca rosiile sunt mari cat pumnul puneti numai 4 buc sa nu iasa prea acra)
- 2 linguri ulei, dupa gust
- sare iodata, dupa gust
- 1 vf cutit piper, dupa gust

- 1/2 pahar orez nefiert (eu folosesc integral, bunicile si matusile folosesc orez alb)

Preparare:

Reteta originala nemodificata:

1) Pui ceapa, ardeii si ardeiul iute (daca iti place) la "calit" in jumata' de detz apa (50-100 ml) pana incep sa se inmoaie.

2) Dupa ce s-au inmuiat putin in apa, pui si uleiul.
Mai lasi un pic la calit.

3) Intre timp pregatesti rosiile:

Rupi coditele, deoarece sunt toxice.
Decojesti rosiile: le scufunzi 20 sec in apa fierbinte, le scoti, le lasi la racit si dai jos pielita.
Toci rosiile marunt.

4) Rosiile decojite si tocate le adaugi dupa ce s-a calit ceapa si lasi totul la fiert.
A fost necesar aproximativ 30-40 min pana sa fie gata.

4) Orezul il fierbi separat si il combini la final.
Sarezi dupa gust.
Daca vi se pare prea acra adaugati o lingurita de zahar brut.

5) Delicios, servesti cu paine integrala sau cartofi piure.
Eu prefer sa il mananc numai cu paine pt a-i simti mai bine gustul.

Timp de preparare:

aprox 1 ora

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

septembrie 2015:
- 1 kg rosii: 5 lei
- 1 kg ardei: 5 lei
- 1 kg ceapa: 1 leu
- 1/2 cana orez: 1 leu
- ulei, sare, piper: 1 leu

Total 13 lei

Sursa de inspiratie: maica & Telca


Dupa pasul 2 
Pasul 4

Comentarii