Vinete la cuptor cu ulei de masline si condimente


Vinete cu mix oregano, cimbru si maghiran & salata de rosii cu unstrop ulei de canepa, seminte de canepa decorticate si patrunjel tocat


O reteta simpla cu un rezultat delicios. Mult peste asteptari de delicios.
Merg foarte bine servite cu salata de rosii, ceapa si usturoi si felii de paine integrala prajita frecata cu usturoi.
Cautati sa cumparati vinete gustoase de la piata. Ca sa alegeti vinete bune luati-le in mana, ele trebuie sa fie usoare. Cautati vinete potrivite ca dimensiune deoarece se fac mai repede.

Ingrediente :

- vinete proaspete, alegeti-le mai micute (calculati 1-2 vinete pe persoana)
- ulei de masline extravirgin (calculati 1 lingura - o lingurita pt fiecare vanata)
- sare iodata
- piper proaspat macinat
- patrunjel proaspat, tocat marunt

- condimente la alegere:
var 1 condiment arabesc Za'Atar mix de sumac, oregano, cimbru, maghiran si seminte de susan prajite
var 2 mix uscat oregano, cimbru, maghiran
var 3 rozmarin uscat

Optional, se poate servi cu sos cremos de caju si usturoi (reteta aici):
- caju hidratat peste noapte
- usturoi zdrobit
- zeama proaspata de lamaie
- apa plata
- sare

Optional, puteti umple cateva bucati cu:
- rosii proaspete dulci taiate feliute
- usturoi zdrobit
- ceapa tocata

Preparare:

Cuptorul se preincalzeste la 160 grade.

1. Vinetele se taie in 2 si se cresteaza ca in imaginea de mai jos, avand grija sa nu crestam pana la coaja: se fac cateva crestaturi adanci de-a lungul vinetei si apoi inca cateva la unghi de 45 grade. 

Le aranjam in tava pentru cuptor acoperita cu hartie de copt.

2. Le ungem cu ulei de masline (necesita aproximativ 1 lingurita pt fiecare jumatate de vanata, in fct de dimensiunea vinetei). Vinetele absorb mult ulei si aceasta reteta necesita un pic mai mult ulei.

Excesul zilnic de grasimi si ulei nu e sanatos. Portia pentru o persoana, 2-4 jumatati de vinete, inseamna aproximativ 2-4 lingurite de ulei, ceea ce nu e asa mult.
In plus, uleiul extra-virgin de masline e unul din cele mai sanatoase uleiuri si dieta mediteraneana e bogata in acest ulei (studiile arata ca e dieta mediteraneeana e una din cele mai sanatoase diete).

3. Le condimentam cu piper si condimente uscate. (Se pot omite aceste condimente)

Optional puteti indesa in crapaturi ceapa, rosii si usturoi zdrobit. Eu prefer varianta simpla doar cu ulei de masline si condimente.

4. Le punem in cuptorul preincalzit la 180 grade si le lasam aproximativ 50 min - o ora.

5. La servire le decoram cu patrunjel tocat. Le servim cu salata si lipie sau paine integrala. Putem pregati si cateva felii de paine prajita frecate cu usturoi.
Optional le puteti servi cu sos cremos din caju cu usturoi (reteta aici). 
Alta optiune este alaturi de piure de cartofi.

Timp de preparare:

10 min + coptul

Costuri :

08.08.2015

- 1 kg vinete (6 buc mici)  =>3 lei
- ceapa, usturoi => ~0.5 lei
- condimente, sare si ulei de masline => ~2 lei

Total: 5 lei pentru 4 portii

Sursa de inspiratie:  Lorena, Yoman OttolenghiMenta si rozmarin

Vinetele pregatite pe tava, inainte de a le pune la cuptor 
Vinetele pregatite pe tava, inainte de a le pune la cuptor  (am umplut cateva cu ceapa, rosii si usturoi tocat) 
Gata coapte! :)

Comentarii