Farinata de naut cu spanac (farinata di ceci)





Prima data am gustat farinata de naut in Italia, in Ferrara. Era o varianta mai subtire, cam ca o clatita, foarte uleioasa si facuta din naut si supa de legume, simpla, fara frunze de spanac si absolut delicioasa.

Reteta acesta, putin mai groasa, mai pufoasa si cu spanac am invatat-o la veg fest Timisoara 2015.

Am incercat aceasta reteta cred ca de 10 ori pana sa iasa cum trebuie, pentru ca reteta ce am primit-o era incompleta si unele cantitati erau gresite. Dar a meritat efortul ! :)
Intr-un final a iesit foarte gustoasa: pufoasa si putin gumoasa in interior, rumenita frumos la exterior.

Va prezint deci cea mai delicioasa farinata cu spanac ce a iesit astazi de la mine din cuptor :)

Desi poate parea o reteta complicata datorita timpului de asteptare, in realitate e o reteta foarte simpla, si daca respecti cantitatile, temperatura si timpii de coacere nu ai cum sa dai gres.

Serviti-o rece sau calda cu salata de rosii si spanac, delicios !

Ingrediente pentru o tava mare 35x25cm, 4 portii:

Nota:
Nu am testat cu tava mai mica, dar am incercat cu tava mai mare: a iesit prea subtire si cam uscacioasa. Incercati sa respectati pe cat posibil dimensiunea tavii daca nu doriti sa experimentati.


  •  300 g faina de naut (se gaseste la mai toate supermarketurile si magazinele naturiste)
  •  850 ml apa plata (sau 850 g apa pt cine prefera sa o cantareasca)
  • 100 g  spanac crud (baby sau clasic taiat bucati mai mici)
  • 75 ml ulei de masline extravirgin, de calitate
  • 2 sau 1+1/2 lingurite rase sare de mare iodata (eu folosesc lingurite de masura)
  • 1/4 lingurita piper proaspat rasnitat


Varianta:
In locul spanacului puteti pune morcovi sau ardei taiati bucati mai groase.

Aparatura si ustensile necesare:

- tava pentru copt 35x25 cm
- hartie de copt sau ulei pt uns tava (pereferabil hartie de copt)
- cuptor ce il vom preincalzi la 180 grade (dupa cele 3-4 ore in care lasam compozitia sa se odihneasca)

Preparare:

Ultimele 3 pungi de faina de naut Solaris ce le-am cumparat au fost pline de resturi negricioase si a  trebuit sa o cern.
Verificati faina de naut inainte de a o folosi si daca e necesar cerneti-o intr-o sita fina.

1. Se toarna apa peste faina de naut amestecand in continuu cu un tel pentru a evita formarea de cocoloase.

Se obtine o compozitie foarte lichida - asa trebuie sa fie pentru a o farinata pufoasa.

2. O data amestecata bine se lasa sa stea 3-4 ore la temperatura camerei acoperita cu un prosop.
Amestecam cu telul din cand in cand pentru a omogeniza.

3. Dupa trecerea timpului se indeparteaza spuma alba ce se formeaza la suprafata si se amesteca bine.
In functie de faina de naut se poate sa nu forma spuma, mi s-a intamplat de cateva ori sa nu se formeze deloc.

4. Se combina cu uleiul, piperul si sarea. Se adauga spanacul crud.

5. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade.
Tava se unge cu putin ulei sau se tapeaza cu hartie de copt - cea mai buna varianta e cea cu hartie de copt.

6. Se toarna farinata lichida in tava, aranjati spanacul sa fie repartizat cat mai uniform.
Grosimea in tava nu trebuie sa depaseasca 2 cm.

Cu cat farinata e mai groasa cu atat si timpul de coacere e mai mare.

7. Pentru grosimea 1cm se lasa la cuptor aproximativ o ora si 10 min la 180 grade (verificati sa fie coapta si rumenita, insa moale in interior), dar nu mai mult pt ca altfel devine prea uscata. Eu folosesc raftul din mijloc si programul cu ventilatie.

Am incercat si cu temperatura mai ridicata 190 grade pt grosimea 1cm necesita 1 ora si 10 min.

8. Se lasa putin la racit, dupa care se felieaza.

Se serveste calda sau rece, cu salata de rosii si spanac.


Timp de preparare:

10 min + 3 -> 4 ore asteptare + 50min->1 ora la cuptor

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

- 500 g faina de naut 8 lei => 300g aprox 5 lei
- 75 ml ulei extra de masline => aprox 2-3 lei
- 100 g spanac => 3 lei iarna, 1 leu vara de la piata
- sare, piper => 0.5 lei

Cost total: 10 lei o tava, 4 portii

Variante:

In loc de spanac se pot folosi legume, sau spanacul se poate omite de tot.

Am gasit recent o reteta de omleta spaniola, facuta din faina de naut si cartof. Arata super delicios, abia astept sa o incerc. O gasiti in limba engleza pe simpleveganblog.com

Sursa de inspiratie: Pierre D'Alfonso la Seara Vegana Cafeneaua Reciproc Timisoara

Am modificat destul de mult cantitatile fata de varianta originala, pentru ca pur si simplu nu a iesit cum trebuia cu cantitatile date. Bucatarii gatesc dupa ochi nu la cantitati fixe :)

Retetele lui Pierre au fost gustoase dar dezamagirea Veg Fest Timisoara a fost mare.

Celor interesati ce inseamna veganismul le recomand acest articol din New York Magazine si prezentarea lui Melanie Joy (varianta scurta TED Talk) sau varianta lunga si mai detaliata.
O alta recomandare pentru cei care prefera o abordare mai directa, mai animata si mai energica, e prezentarea lui Gary Yurofsky.

Nu va fie teama sa va informati si sa ganditi critic.
Cunoasterea e putere, iar daca nu stii... nu ai putere, esti doar un instrument usor manipulabil, si vei fi manipulat sa faci lucruri chiar impotriva naturii tale, impotriva principiilor tale, fara sa realizezi asta.

Pregatita pentru cuptor 
Proaspat scoasa din cuptor

Comentarii

  1. Buna, pot inlocui spanacul cu brocoli? Interesanta reteta! Cred ca am sa o prepar si eu cit de curind

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat cu felii de ardei, rosii uscate, varza kale sau betisoare de morcov si au iesit bune de fiecare data, dar tot cea cu spanac ramane favorita mea. Cu ardei si morcov a iesit un pic cam dulce pentru gustul meu.
      Mi-e teama ca broccoli se va arde atata timp in cuptor. Ati facut? Cum a iesit?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu