Tort rasturnat cu mere si frisca vegetala


Tort rasturnat cu mere si frisca din caju
Tort rasturnat cu mere si frisca din caju

Tort delicios si aromat cu mere, poate fi preparat usor in orice anotimp.
Am pregatit deja de foarte multe ori acest tort, chiar si la cerere de vreo 2 ori.

Ingrediente pentru o tava rotunda cu diagonala de 24 cm:


Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Pentru copt:
- o forma rotunda cu diagonala 24 cm sau o oala banala
- hartie de copt

Ingrediente uscate - pentru blat:
- 2 cani faina integrala (folosesc Terra Natura pentru ca m-am obijnuit cu acest tip de faina, daca folositi alt tip sau faina alba va fi nevoie sa ajustati cantitatile de faina sau lapte vegetal)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1/4 lgt sare

Ingrediente umede - pentru blat:
- 1/2 cana ulei fara gust intens potrivit pentru temperatura de coacere
(la alegere: ulei nerafinat de canola, de samburi de struguri sau ulei rafinat de floarea soarelui)
- 1 cana lapte vegetal neindulcit sau apa plata
- 2 lgt extract natural de vanilie
- 1 lingura otet de mere (nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou - mai multe info aici)
- 3/4 cani zahar brut (il dizolvam in ingredientele lichide) - daca preferati un tort mai dulce sau merele nu sunt foarte dulci puneti 1 cana

Fructele si mix de zahar si condimente pentru presarat deasupra:
- 4-5 mere medii coapte si dulci, curatate de coaja si taiate felii subtiri sau rondele subtiri
(daca nu aveti mere merge facuta si cu pere)
- 1 mana nuca romaneasca taiata bucati mai mari, optional
- 1-2 linguri zahar brut (pudra sau nu)
- 1/2 lgt scortisoara macinata
- 1/4 lgt nucsoara macinata

Pentru insiropat:
Varianta sanatoasa:
- 3-4 linguri apa plata
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita zahar brut
sau, varianta mai nesanatoasa dar mai gustoasa:
Sirop de zahar ars care va indulci foarte tare tortul si ii va da un gust de caramel.
- 2 linguri de zahar
- 200 ml apa

Pentru servit:
Frisca vegetala (varianta mea preferata e cu frisca din nuci de caju - reteta o gasiti aici aici):
     - nuci caju
     - zeama proaspata de lamaie
     - indulcitor: sirop de agave, sirop de artar, zahar brut pudra
     - vanilie burbon sau esenta naturala de vanilie
sau
alte variante de frisca vegana
sau
Zahar brut pudra pentru decorat

Preparare:

1. Intr-un bol mare se amesteca bine cu telul ingredientele uscate.

2. Intr-un vas se amesteca bine cu telul ingredientele umede, inclusiv zaharul, pana cand zaharul s-a dizolvat complet.

3. Tava se unge cu putin ulei pe margini si fundul se acopera cu hartie de copt.

Mami il facea intr-o oala si il scotea cu atentie. Eu folosesc o tava de copt speciala pt prajituri.

4. Merele se curata de coaja si se taie rondele sau felii subtiri dupa si se aseaza pe fundul tavii.

Deasupra lor se presara mixul de zahar si condimente.

Urmatorul strat optional sunt nucile.

5. Ingredientele umede se toarna peste cele uscate si se omogenizeaza cu telul.

Blatul trebuie sa fie moale si sa se poata turna usor in forma de copt, daca nu e asa adaugati tot cate putin lichid pana obtineti consistenta potrivita.

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am incercat si cu faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, asa ca daca folositi aceasta marca mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus.

Turnam aluatul peste mere in forma de copt.

6. Tortul se pune in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Se lasa aproximativ 35 min la cuptor.
La final se testeaza cu o scobitoare, daca aceasta iese curata scoatem tortul din cuptor si il lasam la racit in forma.

7. Intre timp preparam siropul pentru insiropat.

Siropul sanatos il preparam amestecand ingredientele pentru sirop.

Siropul de zahar ars il preparam in felul urmator:
Punem pe foc mic o oala mica cu lingurile de zahar brut si amestecam in continuu pana se topeste. Adaugam apa si continuam sa amestecam pana zaharul se desprinde de pe fund si se dizolva in apa.

O data ce tortul s-a racit il putem insiropa, inainte sau dupa ce l-am scos din tava de copt.

Se serveste cu frisca vegetala SAU pudrat cu zahar brut pudra si inghetata vegana de vanilie.


Timp de preparare:

10 min + 35 minute coptul

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

August 2015:

- 1 kil mere din piata 3 lei            => merele costa 1.5 lei
- 1 kil faina integrala bio 6 lei      => 2 lei
- 1 kil zahar brut 10 lei                 => 1 leu
- 1 litru lapte vegetal DM 6 lei     => 1 leu
- 1 litru ulei de samburi de struguri 25 lei => 2 lei
- extractul natural de vanilie, restul de condimente si otetul => 3 lei

TOTAL = 12 lei

Sursa de inspiratie si variante:

Reteta mea e adaptata dupa Chef Chloe Coscarelli si www.vegrecipesofindia.com

Alta varianta de prajitura rasturnata cu mere gasiti pe siteul Peta - in loc de margarina folositi ulei vegetal - nu am testat aceasta reteta

Merele in tava

Comentarii