Seitan de casa (carne vegetala din gluten), snitel din seitan si supa cu taietei

Seitanul gata preparat 
Snitzel din seitan cu sos de capere si cartofi piure
Supa de la seitan cu taietei si patrunjel proaspat


Ingrediente pentru 6 portii seitan si preparare:

Seitanul e una din variantele de "carne vegetala". Cu el se pot face snitzele, tocanitze, fripturi, salamuri vegetale, droburi etc.. si are textura similara cu carnea.

In Romania se poate cumpara gata preparat de la Fitto Fitt, in strainatate e foarte comun in supermarketuri si puteti gasi inclusiv variante marinate sau cu diverse condimente.

Se prepara din gluten praf (proteina din cereale) pe care il putem gasi la majoritatea magazinelor naturiste.

Reteta completa pentru prepararea seitanului o gasiti aici, foarte detaliat si frumos explicata  bucatarieindiana.wordpress.com

Cateva completari la reteta originala:
  • Eu nu am folosit ghimbir nici garam masala in amestecul de condimente.
  • Pentru a condimenta seitanul puteti folosi si mix de condimente pentru carne cumparate din magazin; cautati sa fie fara E-uri si fara potentiatori de arome (!).
  • Am folosit aproximativ 300 ml apa si l-am framantat 5 min cum explica in reteta - am procedat pas cu pas asa cum spune reteta. E destul de lipicios si partea cu framantatul e mai dificila, dar nu va descurajati, nu veti face mizerie si bucata ce trebuie sa o framantati e destul de mica, nu se compara cu cozonacii ce ii framanta bunicile :)
  • Ideal ar fi sa taiati seitanul in bucati de grosimea 1 cm, pentru ca fierbe mai repede si e dimensiunea perfecta pentru a prepara snitzele sau pentru a-l taia mai apoi cubulete/fasii, in functie de preparatul la care il veti utiliza. 
  • In congelator se pastreaza 3 luni.

Din zeama in care a fiert am facut supa cu taietei:
- am aruncat legumele in care a fiert seitanul,
- am fiert separat in apa plata cu sare taietei de supa fara ou,
- am sarat si piperat cat a fost necesar si am presarat cateva frunze de patrunjel proaspat tocat.
Aduce foarte bine a supa cu taietei facuta cu carne - pentru fanii acelei supe merita incercata! Luciana zicea mai demult ca ea nu ar putea deveni vegetariana din cauza ca ii place prea mult supa cu taietei, si uite-o ca dupa 1 an jumatate vegetariana, e vegana deja de mai bine de jumatae de an si nu duce deloc dorul supei de pui. Supa isi ia gustul de la legume, nu de la carne, bine de stiut.

Din seitan am facut snitzel si l-am servit cu cartofi piure si sos de capere.
Reteta o gasiti aici Candle 79 Seitan Picata

Restul de seitan l-am pus in punga in congelator si l-am folosit mai tarziu.

Timp de preparare:

1 ora pt a prepara seitan
1 ora pentru snitzele, cartofi piure si sos de capere

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

Un pachet de gluten pulbelre costa in jur de 3-4 lei

Variante: The Post Punk Kitchen

Sursa de inspiratie: bucatarieindiana.wordpress.com

Glutenul din care se prepara seitan
Seitanul framantat dupa ce s-a odihnit 10 minute, gata de taiat si de pus la fiert 
Seitanul fierbe in supa cu legume
Seitanul lasat la racit in supa in care a fiert
Seitanul gata de folosit


Comentarii

  1. Buna seara .Se poate face si pe gratag ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Nu am incercat. Eventual intrebari pe grupul Facebook Ce mananca Veganii. Gasiti retete foarte bune acolo si multi bucatari creativi .

      Ștergere

Trimiteți un comentariu