Frisca vegana



Pana acum am descoperit aceste variante de frisca vegana:

1. Din nuci caju (cea mai buna si mai simpla)
2. Din lapte de cocos la conserva (cu gust delicios de cocos, pe locul 1 in top alaturi de frisca de caju)
3. Mix nuci de caju si lapte de cocos la conserva sau cocos crema (daca folositi crema de cocos consistenta va fi putin grunjoasa datorita fulgilor de cocos)
4. Frisca vegetala cumparata
6. Intaritor vegan pentru frisca


1. Din nuci de caju (cea mai buna si mai simpla)           



Frisca de caju cu agave si vanilie burbon 
Frisca de caju cu agave si vanilie burbon 
Tort cu mere si frisca de caju
                          
Frisca din caju e mult mai densa si mai grea decat frisca din lapte.
Gustul e asemanator si e chiar delicioasa.

Ingrediente:

- aproximativ 30 nuci caju (o canita)
- 1 lingurita zeama proaspata de lamaie
- apa plata cat se cere (cam cat sa acopere nucile pana la jumatate)
- indulcitor la alegere: zahar brut pudra, sirop de agave sau sirop de artar
- optional: 1/2 pastaie vanilie burbon sau 1/4 lgt esenta naturala de vanilie

Aparatura si ustensile necesare:

Blender fix vertical cu vas de capacitatea de 200-300 ml.
Daca nu aveti vas cu capacitate asa mica sau un blender profesional puternic (gen Vitamix) mariti cantitatea de ingrediente. Blenderul meu e cam obosit si nu paseaza bine cantitati mici de ingrediente in vasul mare, dar in vazul mic isi face foarte bine treaba.

Reteta:

1. Lasati nucile caju la hidratat in apa plata 4-8 ore sau peste noapte.
Daca nu aveti timp sa faceti asta fierbeti-le 5 minute, se vor inmuia si se vor umfla.

2. Scurgeti-le de apa in care au stat sau in care le-ati fiert si procesati-le la blenderul vertical impreuna cu restul ingredientelor.

3. Pastrati frisca in frigider. Preferabil lasati-o sa stea cateva ore la frigider inainte de a o servi.


Nuci caju lasate la hidratat 
Nuci caju hidratate, dupa o zi

2. Din lapte de cocos gras



Frisca din lapte de cocos 
Tort cu frisca din lapte de cocos 

Frisca din lapte de cocos are aceeasi densitate si textura ca frisca din lapte de vaca.
Are gust placut si fin de cocos, delicioasa!

Ingrediente:

- 1 conserva de lapte de cocos fara E-uri si foarte grasa (recomandarile mele le gasiti aici). Lasati-o la frigider de pe o zi pe alta fara a o scutura inainte.
- indulcitor la alegere: sirop de artar, sirop de agave, zahar brut pudra

Aparatura si ustensile necesare:

Mixer

Reteta:

Un tutorial complet cu imagini aici

1. Lasati conserva de lapte de cocos la frigider de pe o zi pe alta fara a o scutura inainte.
Grasimea din cocos se va separa de apa de cocos, se va aduna la suprafata si se va solidifica.

2. O data scoasa din frigider, conserva se intoarce cu fundul in sus.
O deshidem si scurgem lichidul intr-un alt vas.
Grasimea de cocos va ramane pe fundul conservei.

3. Aceasta grasime solidificata se culege din conserva (va fi cam jumatate din conserva) si se bate bine la mixer impreuna cu indulcitorul ales.

4. Lasati-o in frigider cateva ore sa se intareasca.

Eu nu am reusit sa obtin o frisca cremoasa, oricat de mult am incercat.
La gust e delicioasa si poate fi folosita cu succes inprajituri, chiar daca nu reusiti sa o faceti ca frisca mai densa.
Important e sa fie batuta cu mixerul pentru a-i da o textura fina si a o omogeniza.



Grasimea de cocos din laptele de cocos  
Conserve cu continut ridicat de grasime 

3. Frisca vegetala din nuci de caju si lapte de cocos la conserva


E o frisca delicioasa ca umplutura de tort raw sau nu, sau servita cu tortul rasturnat de mere.
Are gust intens de cocos si e foarte delicioasa.

Ingrediente:

- 100 grame nuci caju lasate la hidratat 4-8 ore
- indulcitor la alegere: sirop de artar, sirop de agave, zahar brut pudra
La alegere
- 1 conserva de lapte de cocos grasa si fara E-uri, lasata la frigider de pe o zi pe alta (intr-un loc unde nu va fi scuturata)

Aparatura si ustensile necesare:

Blender

Reteta:

1. Scurgeti de apa nucile de caju.

2. Daca folositi conserva de cocos deschideti conserva imediat ce o scoateti din frigider si cu o lingura culegeti grasimea de cocos adunata deasupra.

3. Mixati la blender cocosul, indulcitorul si nucile de caju cu 100-200ml apa din conserva de cocos sau apa plata, pana obtineti o crema fina.
La blenderul meu, care e cam slabut si batran, e nevoie sa mixez in jur de 5 min, sa il opresc din cand in cand si sa amestec compozitia cu o lingura. Daca blenderul nu poate procesa adaugati putina apa, dar nu prea multa pt ca dorim sa obtinem o crema groasa si grasa

4. Lasati-o peste noapte la frigider sa se intareasca

4. Frisca vegetala cumparata


Mai greu de gasit la noi.. :( In supermarketuri sunt multe variante de frisca la tub pe care scrie "Pe baza de plante", dar daca citesti ingredientele vezi ca pe langa baza de ulei din plante contin unt, lapte sau proteine din lapte :( Deci nu !

[update 26.09.2015]

Cand credeam ca nu mai exista speranta sa gasesc frisca vegana in Romania... hop frisca vegana si bio de la Biostil.
Vad ca inca nu au introdus-o in magazinul online dar sper sa faca asta cat mai repede.
Cei din Timisoara si Pitesti o pot achizitiona direct din magazin, pentru cei din restul tarii probabil se poate comanda telefonic.




5. Intaritor vegan pentru frisca



In cautarile mele prin magazine nu am reusit sa gasesc frisca vegana, tot ce am gasit a fost intaritor de frisca vegan la DM si la Biostil (aprox 2 lei un plic pentru 200 ml smantana vegetala).

Pentru a face frisca avem nevoie de smantana vegetala cu continut de grasime 30-40%.
In magazinele din Romania am gasit smantana vegetala in zeci de variante, insa toate cu 18% continut de grasime.
Am incercat si asa in speranta ca acest intaritor va face magie si va transforma smantana vegetala in frisca, dar nu mi-a iesit :( Am obtinut o crema dulce si gustoasa dar nu frisca.

Poate ii gasiti voi utilizare acestui praf vegan :)


Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Comentarii