Ciorba de fasole verde pastai cu patrunjel si leustean (reteta bihoreana, a la mami)

Ciorba de fasole verde cu smantana din caju
Ciorba de fasole verde cu smantana din caju



E sezonul fasolei verzi, se gaseste la piata cruda si delicioasa.
O ciorbita cu smantana de caju si frunze verzi ! Daa !

Ingrediente pentru 6-8 portii:

- 500-600 g fasole verde pastai (congelata sau proaspata)
- 3 rosii sau 400ml bulion de rosii sau pasata de rosii gustoasa
- 1 jumatate ceapa sau 4 cepe verzi cu tot cu frunze, tocata
- 2 morcovi mici taiati rondele
- 1/2 radacina mica de telina cubulete, trebuie sa fie cam aceeasi cantitate cu morcovii
- 1 ardei gras tocat
- ierburi proaspete: patrunjel si leustean tocat
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- sare
- piper macinat

Var 1: Servim cu smantana vegetala de caju (preferata mea)
- 30 nuci caju crude
- 2 linguri zeama de lamaie (zeama de la 1/2 lamaie)
- apa plata
- 1 vf cutit sare

Var 2: Daca nu servim cu smantana putem face rantas din urmatoarele ingrediente:
- 1 lg faina
- 1 lgt boia
- 1 pic ulei

Var 3:
- 1 conserva de lapte de cocos
Pentru a face supa cremoasa folosim conserva de lapte de cocos. Ii va da un gust delicios.

Preparare:

1. Daca fasolea verde e proaspata o curatam si o spalam.
 Daca e congelata ori o folosim asa congelata ori o decongelam si o spalam.

2. Punem apa la fiert impreuna cu ceapa, morcovul, rosia si ardeiul. Tot acum adaugam si o parte din sare si din ulei

Daca folosim fasole necongelata o adaugam si pe ea tot acum.

Daca folosim fasole congelata, foarte cruda sau care a fost oparita inainte de congelare o adaugam cand celelalte legume incep sa se inmoaie (cam cand sunt fierte pe jumatate). Tot atunci adaugam si bulionul sau pasata de rosii.

3. In timp ce fierbe pregatim smantana vegetala din caju, reteta o gasiti aici

4. Daca folosim rantas: Cand e aproape fiarta adaugam rantasul (mie nu imi place asa ca nu il folosesc, dar mami foloseste in general la ciorbe si mancare scazuta din legume).

Daca folosim lapte de cocos: In ultimele 5-10 min pe foc adaugam conserva de lapte de cocos.

5. Cand e gata oprim focul si adaugam verdeturile tocate.
Mai adaugam ulei, sare si piper dupa gust.

6. Servin cu smantana vegetala de caju

Timp de preparare:

aprox 40 min - 1 ora

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Sursa inspiratie: mami

Comentarii