Briose vegane cu fructe (afine, visine, coacaze, zmeura, mure) - varianta 1

Briose cu visine
Briose cu visine

Am incercat multe retete de muffins vegane cu faina integrala, insa aceasta e cea mai reusita si mai delicioasa.
Briosele ies pufoase si gustoase.

Ingrediente pentru 12 muffins :

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Ingrediente uscate:
- 2 cani faina integrala de grau
- 1 lgt praf de copt
- 1 lgt bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgt sare
- 1/4 lgt scortisoara macinata sau coaja de la 1 lamaie bio neceruita sau 1/4 lgt esenta naturala de lamaie sau portocala in ingredientele lichide

Ingrediente umede:
- 2 banane facute piure fin la robotul de bucatarie cu lama S sau cu mixerul (trebuie sa iasa 1+3/4 cani de piure; gustul de banane nu se va simti)
- 3/4 cana zahar brut
- 1/4 cana ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui (am facut si cu 1/3 ulei struguri si au iesit bune)
- 1/2 cana lapte vegetal neindulcit de soia sau de cocos
- 2 lgt extract natural de vanilie

Fructe la alegere:
- 300 g fructe proaspete, din compot sau congelate  (la alegere afine, cirese, visine, coacaze, mure, merisoare)
Daca folositi fructe congelate lasati-le intai la decongelat si aruncati zeama lasata.

Decor:
- cupe de hartie pentru briose

Optional:
- extra zahar brut care se presara pe muffinuri inainte de a le da la cuptor
Sau
- zahar brut facut pudra cu care le pudram dupa ce le-am scos din cuptor si dupa ce s-au racit

Aparatura si ustensile necesare:

- robot de bucatarie cu lama S pentru a pasa bananele

Preparare:

1. Intr-un bol mare se amesteca cu telul ingredientele uscate.

2. In alt bol mare se amesteca cu telul ingredientele umede pana se omogenizeaza.

3. Se toarna ingredientele uscate peste cele umede amestecand in continuu cu telul pana se incorporeaza - nu se amesteca excesiv si nu se foloseste mixerul.

4. Se adauga 80% din fructe (nu se amesteca excesiv, doar cat sa fie incorporate)

5. Compozitia se toarna in formele de copt. Deasupra se pun fructele ce au mai ramas.

6. Optional le presaram cu zahar brut.

7. Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 25 minute.
Se testeaza cu o scobitoare, daca iese curata sunut facute; Se scot din cuptor si se lasa la racit.


Timp de preparare:

10 min + coptul 25 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

- tbd

Sursa de inspiratie: Two Peas and their Pod

Comentarii

  1. Am incercat si eu aceasta reteta, dar cu lapte de migdale( asta aveam) si zmeura. Au iesit un pic amarui, cred ca din cauza laptelui de migdale. In rest, foarte bune. Multumesc pentru retata!
    Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Eu am facut retete de multe ori si nu au iesit amare niciodata. De fiecare data am folosit lapte de soia, nu am incercat cu lapte de migdale, dar posibil ca laptele de migdale sa fie vinovat.

      Ștergere
  2. Buna ziua! O intrebare..nu este prea mult 2 căni de faina?mi.a iesit practic un aluat :-( ..stiu ca la briose compozitia eate mai subtire

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Compozitia se inmoaie de la fructele adaugata la final. Am facut zilele trecute cu afine si au iesit f bune. Daca totusi nici fructele nu subtiaza suficient probabil e de vina tipul de faina integrala folosit, am observat ca unele absorb mai mult lichid, in cazul asta faina integrala se poate inlocui partial cu faina alba. Daca e prea tarziu pt asta eventual mai multe fructe?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu