Prajitura cu mar si nuca, cu glazura





Una din prajiturile mele preferate, parfumata, pufoasa si aromata, cu glazura crocanta din zahar brut.

Ingrediente pentru 1 tava mica 21 x 28 cm:

Unitatile de masura folosite de mine:
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am incercat si cu faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati 2 linguri de lapte vegetal.
E posibil sa fie nevoie sa adaptati cantitatea de lapte vegetal pentru alte tipuri de faina. Aluatul trebuie sa se poata turna.

Ingrediente uscate:
- 2 cani faina integrala
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita scortisoara (1+1/2 daca va place gust mai intens de scortisoara)
- 1/4 lingurita sare

Ingrediente umede:
- 1 cana zahar brut (il adaugam la ingredientele umede pentru a-l dizolva)
- 2/3 cana ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui (aprox 130ml)
- 3/4 cana lapte de soia neindulcit (150 ml)
- 1 lingurita extract natural de vanilie
- 1 lingurita otet de mere - nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)

Pt aluat:
- 1/2 cana nuci tocate mai marisor (inlocuiti cu migdale sau nuci pecan daca nu aveti nuci romanesti)
- 2 mere mari sau 3 mere mici curatate de coaja si date pe razatoarea mare (1+1/2 cana)

Glazura:
- 1/2 zahar brut rasnitat
- 1+1/2 lingura lapte de soia

- Hartie de copt

Aparatura si ustensile necesare:

Rasnita de cafea pentru a face zahar pudra.

Preparare:


1. Intr-un bol amestecati ingredientele uscate folosind telul pana se omogenizeaza bine

2. Intr-un alt bol amestecati ingredientele umede folosind telul pana se omogenizeaza bine

3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand cu telul pana se combina.
   Nu amestecati exagerat de mult si nu folositi mixerul.

4. Adaugati nucile si merele rase si amestecati pana sunt incorporate. Nu amestecati excesiv, altfel riscati sa obtineti un blat lipicios.

5. Turnati blatul in forma de copt tapata cu hartie de copt

6. In functie de cat de tare va grabiti puteti alege temperatura de coacere:

Preincalziti cuptorul la 160 grade. Prajitura se coace 50 min timp in care nu deschidem usa de la cuptor.
La 180 grade are nevoie de 40 min si iese la fel de delicioasa. Nu deschideti usa cuptorului pe durata coacerii.

Dupa trecerea timpului verificati cu o scobitoare daca e gata. Scobitoarea trebuie sa iasa curata.

7. Cat timp blatul e in cuptor pregatiti glazura amestecand ingredientele cu o lingura.
    Trebuie sa iasa o pasta groasa si omogena care se poate intinde usor - ajustati cantitatile daca e necesar.

8. Adaugati glazura cat timp prajitura e inca calda si lasati-o 30 min la racit timp in care glazura se va intari.


Timp de preparare:

10 min + timpul de coacere

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri:

03.01.2015

- faina integrala aprox 5-7 lei / kg => ~ 2 lei
- zahar brut pudra sanovita 6.3 lei / 500g sau zahar brut cristalizat sanovita 10 lei / kg => 2 lei
- bicarbonat de sodiu, scortisoara, sare, otet de mere => ~1 leu
- lapte de soia Inedit ~7 lei / 750 ml, marca Lidl 6 lei / 1 litru => 150 ml lapte de soia => 1 leu
- extract natural de vanilie 50 lei sticluta Miracolul Plantelor => 3 lei
- ulei de samburi de struguri, 1 litru costa aprox 35 lei la Miracolul Plantelor => 130 ml => 4 lei
- mere => 1 leu
- nuci => 2 lei

Total: ~16 lei / tava


Glazura din zahar brut praf si lapte de soia

Comentarii