Paella vegana

Orez integral cu ciuperci, mazare, ardei si brocolli
Orez integral cu ciuperci, mazare, ardei si brocolli


Orez integral condimentat in stil spaniol, cu muuuuuuuuulte legume si bogat in nutrienti si vitamine.

Ingrediente pentru 6 portii:

- orez integral 3 cani prefiert sau nu (folosesc cani de masura, 1 cana = 200 ml)
- supa calda de legume 2 litri (sau apa plata)
- 4 linguri ulei masline extra
- 1 ceapa tocata marunt
- 5 catei de usturoi
- 3 lingurite rase sare iodata (daca mixul de condimente sau supa nu contin deja sare!)

  • Legume:

- ciuperci fierte in apa fara sare (daca sunt la borcan folositi un borcan mare 400g; proaspete folositi 500g)
- 1 ardei rosu proaspat
- 1 ardei galben proaspat
- 2 rosii taiate felii sau zdrobite (se pot folosi si rosii cherry)
- 1 kg legume la alegere, proaspete sau congelate: brocoli, mazare boabe, morcov, fasole verde cruda taiata patratele, fasole boabe proaspata (care fierbe rapid, nu folositi fasole boabe care necesita fierbere 3 ore in 3 ape) sau fasole boabe gata fierte,

  • Condimente:

- condimente uscate specifice pentru paella gata preparat achizitionat de la plafar sau online (de ex il gasiti la camara cu mirodenii)
Daca doriti sa il pregatiti in casa:
        - 3 lingurite rase curcuma/turmeric (un anticangerigen puternic, nu schimba mult gustul, dar da o culoare galbena; curcuma se adauga tot timpul la inceputul gatitului, nu se consuma cruda)
        - 1 lingurita boia de ardei dulce, iute sau piper cayenne
        - 1/2 lingurita piper negru
        - 1 vf cutit cuisoare macinate
        - 1/4 lgt frunza de dafin macinata
        - 2 fire sofran (optional)
     
       
Aparatura si ustensile necesare:

Aveti nevoie de o oara mare teflonata/antiaderenta, de o tava wok sau o tava pt paella.

Preparare:

1. Pregatiti supa calda, sau daca o aveti deja congelata decongelati-o si incalziti-o.

   Amestecati condimentele in apa calduta sau supa calduta, cu exceptia firelor de sofran

2. Separat intr-o oala mare sotati in ulei cu 1 cana de apa ceapa, ardeiul proaspat si usturoiul.

3. Adaugati legumele si ciupercile, cu expectia legumelor ce fierb repede (cum ar fi: brocolli, dovlecel).

Daca folositi legume congelate adaugati-le fara a le decongela in prealabil, dar aruncati bucatile mari de gheata.

Lasati-le cateva minute la foc mediu pana incep sa se inmoaie.

4. Adaugati orezul spalat in prealabil.
Adaugati firele de sofran.
Adaugati rosiile si amestecati bine cu o lingura de lemn.
Adaugati supa calda de legume sau apa plata calda peste orez si amestecati.

5. Lasati la fiert la foc mic pana orezul e gata fiert (intre 30->50 min, depinde de orez, daca folositi orez integral dureaza mai mult). Puteti acoperi partial oala.

    Posibil sa mai fie nevoie sa adaugati extra apa/supa de legume, aveti grija ca se poate arde in cazul in care nu are suficienta apa.
 
Cand orezul e aproape fiert, si inca mai puteti amesteca in oala adaugati sarea si amestecati bine.

6. Cand orezul e gata fiert (orezul integral va fi mai tare, deci nu va lasati pacaliti) adaugati legumele ce fierb repede (buchetele de brocolli/dovlecelul taiat) si lasati sa fiarba acoperit aproximativ 5-10 minute.

Brocoli trebuie sa fiarba atat cat sa se inmoaie, nu il fierbeti prea mult deoarece pierde din vitamine si din gust.


Timp de preparare:

1 ora 30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

03.01.2015

- orez integral brun 6.4 ei/kg => ~3 lei
- brocoli Billa 4 lei/buchet => ~4 lei
- 2 ardei => ~3 lei
- rosii cherry 100g => ~2 lei
- mazare congelata 200g => ~1 leu
- ciuperci la borcan 400g => 8 lei/2 borcane Carrefour
- ceapa, usturoi => ~0.5 lei
- condimente, sare si ulei de masline => ~2 lei

Total: 23.5 lei / 6 portii => 3.9 lei / portie sanatoasa, gustoasa, satioasa, cu ingrediente integrale


Sursa de inspiratie:  Odile Fernandez - Mis recetas anticancer

O data ce orezul e fiert adaugam buchetele de brocoli, in imagine brocoli e deja fiert
O data ce brocoli e fiert se amesteca cu restul ingredientelor


Comentarii