Ciorba cu sfecla rosie





Oh my!

Ciorba preparata de Lucimasterchef sub indrumarea Alemasterchef, inspirata si adaptata din Isa Does It, suuuuuuuuper delicioasa cu sau fara smantana de caju. Eu votez ca e mai gustoasa fara smantana, Luci voteaza pentru varianta cu smantana.

Nu am mai mancat pana acum ciorba de sfecla rosie, e atat de buna, trebuie incercata macar o data in viata, cu incredere la ciorba de sfecla inainteeeee ! :)

Ingrediente pentru 6 portii sanatoase:

- 1 kg sfecla rosie taiata cuburi de 1 cm (aprox 2 sfecle mari)
- 3 cartofi mari curatati de coaja si taiati cuburi de 1 cm
- jumatate de varza alba mica tocata ca pentru ciorba
- 1 ceapa medie tocata
- 3 catei de usturoi tocati
- 1 lingura ulei de masline extra
- 2,5 litri apa plata
-  2 linguri legume deshidratate & maruntite pentru supa Sanovita (optional)

Pentru final:
- 1 lingurita sare iodata
- 1/2 lingurita piper macinat
- frunze de patrunjel tocate marunt (de la cateva fire de patrunjel)
- 4 linguri zeama proaspata de lamaie (dupa gust, mai multa sau mai putina zeama de lamaie)

Smantana de caju: 
Reteta mai pe larg aici
- 30g nuci caju hidratate in apa peste noapte
- apa plata proaspata
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 vf cutit sare
Daca nu doriti sa preparati n casa smantana puteti folosi smantana din comert.

Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix pt smantana de caju.

Preparare:

1. Ceapa se soteaza 3 minute intr-o cana de apa si o lingura de ulei.
    Se adauga usturoiul si se mai soteaza 1 minut completand cu apa daca e necesar si avand grija sa nu se arda.

2. Se adauga sfecla rosie cubulete. Se lasa la fiert la foc mediu, semiacoperit, aproximativ 15 min.

3. Dupa 15 min adaugam cartofii si varza si mai lasam la fiert semiacoperit inca 15-20 min pana toate legumele sunt fierte.

4. Se opreste focul, se adauga zeama de lamaie pentru a o acri, sarea si piperul.

5. Se serveste cu patrunjel tocat si smanatana vegetala (smantana e optionala, imi place super mult si fara smantana).

6. Smantana de caju se prepara la blender: se proceseaza toate ingredientele (mai putin sarea) pana se transforma intr-o crema fina si delicioasa.
Se sareaza dupa gust si tot dupa gust, daca e necesar, se mai completeaza cu zeama de lamaie.
Reteta de smantana de caju mai pe larg aici.

Timp de preparare:

1 ora (15 min pregatit legumele + 40 min pe foc)

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

07.02.2015

- 1 kg sfecla rosie 4 lei
- 2 cartofi 0.5 lei
- jumatate de varza tocata 2 lei
- ceapa, usturoi, ulei masline, sare, piper 1 leu
- lamaie 1 leu

Total: ~ 8.5 lei / 6 portii mari

- smantana vegana 100ml => 2 lei



Sursa de inspiratie: Isa Does It

Comentarii