Tocanita din linte verde




Această rețetă e asemănătoare cu iahnia de fasole, însă se pregateste mult mai repede. Asta pentru că lintea verde fierbe complet în 30-35 min, nu trebuie sa stea la hidratat peste noapte, nici să fie fiartă în 2 ape.
Nu e nevoie să te dai de 3 ori peste cap sau să freci porcul pentru noroc (de guinea) - toate astea ca să-ti iasă lintea cum trebuie - lintea se pregăteste usor și gata :).
Cu dedicație pentru porcaletzii mei de guinea, ei sunt the bo$$ și pentru ei merg la lucru în fiecare zi.

Ingrediente pentru 6 portii:

  • 2 cani de masura linte verde (300g), se poate folosi si linte rosie dar atentie pt ca fierbe mai repede
  • 2 cepe medii sau 6 cepe verzi taiate solzisori
  • 2 ardei medii (rosii sau verzi, grasi sau kapia) taiati solzisori
  • 3 morcovi maricei taiati rondele subtiri
  • 4 cartofi medii albi cubulete
  • 1+1/2 cana de masura bulion / pasata de rosii (300ml)
  • 1 legatura patrunjel proaspat taiat marunt
  • optional, 10 frunze varza kale taiate fasii, asa cum taiem varza pt ciorba (aruncam cotorul)
  • 2-3 linguri ulei de masline extra (ulei pentru calit)
  • sare iodata
  • piper proaspat macinat


Preparare:

Info:

Lintea verde testata de mine (Deroni si Sanovita) fierbe in aprox 30-35 minute, atentie sa nu fiarba prea tare.
Lintea rosie se preteaza mai mult la supa crema sau sos pentru paste. Poate fi folosita si la tocanita daca nu aveti alte optiuni, dar necesită timp de fierbere mai scurt.

Prin magazinele din Timisoara am gasit 2 tipuri de linte: rosie si verde, insa exista si alte sortimente pe planeta noastra, cum ar fi cea lintea neagra pe care incă nu am văzut-o în magazinele din Timișoara.
Cea verde se merge mai bine la tocanite, iar cea rosie la supe creme si sosuri pentru ca e mult mai sfaramicioasa.
Lintea verde are o aroma specifica intensa, pe cand cea rosie are o aroma mai fina si delicata.
Imi plac amandoua, una in tocanita, cealalta in supa.

1. Spălăm lintea in cateva ape pana nu mai albeste apa.

2. Ceapa, ardeii, morcovii, ardeiul se "calesc" 5 min in ulei cu apa, completand cu apa cat e nevoie.

3. Completam cu 1 litru de apa si adaugam lintea spalata in cateva ape.
    Lasam la fiert la foc mic 20 min semiacoperit. Daca e necesar completam cu apa.

    Daca folosim linte rosie aceasta fierbe mai repede, in jur de 10 min.

4. Cand tocanita e aproape gata si legumele s-au inmuiat, adaugam cartofii si bulionul / pasata de rosii. Daca e nevoie mai completam cu putina apa.

Lasam la fiert cat e necesar, pana legumele si lintea sunt fierte.

Cu 5 min inainte de a fi gata adaugam varza kale daca o folosim.

5. Cand e totul gata se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat marunt.
    Se pune capacul si se lasa sa stea 1-2 min acoperit cu capac.

6. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
La final se mai adauga ulei daca e nevoie.

Mancarea de linte merge cu paine integrala, mamaliguta sau orez simplu fiert cu sare.

Timp total:

- 1 ora

Ingrediente:

Lista cu ingrediente aici

Costuri:

- 1 kg linte verde Deroni costa 8-9 lei, se gaseste la Billa, Lidl, Auchan, Kaufland etc..
- alte marci de linte verde costa tot pe la 8-9 lei / kg, se gasesc aproape la orice la supermarket sau la magazinele naturiste

Info nutritionale:

Lintea face parte din familia leguminoaselor si este o sursa importanta si valoroasa de proteine vegetale. Combinata cu cereale integrale vor rezulta toti aminoacizii esentiali in cantitatea de care are nevoie corpul nostru, aka proteina completa. Asa ca serviti-o cu paine integrala sau orez integral. :)
Nu e nevoie sa consumam proteina completa la fiecare masa pentru a ne asigura necesarul de proteine, deoarece organismul le stocheaza si le foloseste din stoc cand are nevoie.

E recomandat sa consumam zilnic 2 portii de leguminoase (fasole, linte, naut, arahide, mazare, soia sub orice forma integrala: tofu, boabe de soia, tempeh, lapte de soia), dar nu trebuie sa ne stresam excesiv cu asta. De exemplu un pahar de lapte de soia dimineata si o portie de tocanita de linte seara inseamna deja 3 portii de leguminoase.

De retinut ca o persoana care consuma suficiente calorii, din alimente integrale si variate nu prezinta riscul de a dezvolta deficit de proteine.
Din totalul de Kcal dintr-o zi aproximativ 10-15% trebuie sa vina din proteine, si toate alimentele neprocesate contin si proteine.

Am citit undeva cum ca cei care consuma carne si produse lactate consuma peste 30% din totalul zilnic de Kcal proteine, si atunci e posibil ca trecand la o dieta vegana sa simta nevoia sa consume alimente bogate in proteine. Din aceasta cauza multi vegani/vegetarienii au simtit nevoia de a reveni la carne/lactate.
Organismul trebuie obisnuit treptat cu noul regim alimentar si e posibil sa apara la inceput dorinta de a reveni la mancaruri familiare si cunoscute si bogate in proteine si grasimi (de origine animala in general).
Aici e alegerea fiecaruia, daca doreste sa renunte dintr-o data la carne, oua si produse lactate, sau treptat.
Pentru a "imita" continutul ridicat de proteine si grasimi consumati alimente vegane bogate in proteine si graismi, gatiti cu mai mult ulei/nuci de caju si alte grasimi vegetale si folositi alimente bogate in proteine.
Asta cel putin pentru inceput, pentru termen lung nu e sanatos sa consumati foarte mult ulei si ar fi recomandat sa reduceti cantitatea de ulei. Fiecare decide pentru el, dar organismul se obisnuieste incet incet cu alimente sanatoase si cu continut redus de grasime :) Nu ma refer aici la o dieta saraca in grasimi, ce vreau sa zic e ca o dieta vegana normala in general va fi mai saraca in grasimi decat una omnivora.

Exemple de alimente bogate in proteine: leguminoase (linte, naut, fasole, mazare, alune, soia, lapte de soia, tofu), nuci, alune, seminte (susan, chia), pseudocereale (quinoa), cereale (paine integrala, hrisca, orez integral, fulgi de ovaz/grau/secara etc,,)


Sursa de inspiratie: Elena Pridie, iahnia de fasole; Tocanitele si supele mancate in restaurantele din State

Comentarii