Paste cu sos de rosii si smantana vegetala raw


Paste paccheri cu pasata de rosii, caju, lamaie, busuioc si condimente italienesti

Paste delicioase si satioase, nu iti vine sa crezi ca nu contin smantana/iaurt; nici Dianei nu i-a venit sa creada ca nu sunt facute cu iaurt, grozav, nu? :)

Ingrediente pentru 4 portii:

  • Sosul de rosii:
- 2 catei usturoi mari, zdrobiti
- 1/2 ceapa tocata,
- 500-600ml passata de rosii sau bulion de casa
- 2 lingurite condimente uscate italienesti pt paste (mix oregano, busuioc, ardei uscat, usturoi pudra, ceapa pudra)
- o canita mica de frunze proaspete de busuioc taiate (aprox 10 frunze mici)
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lgt sirop de agave sau zahar brut, daca passata sau bulionul nu sunt deja indulcite
- piper macinat
- sare iodata
- ulei de masline extravirgin
  • Crema/smantana vegetala din caju (raw):
- 60g nuci caju care se lasa la hidratat peste noapte sau se fierb 5 min si se lasă să stea in apa fierbinte până pregatim restul
- optional 1-2 liguri zeama de lamaie
- 1 canita apa (cam cat e necesar ca blenderul sa poata procesa nucile caju)
- sare, ce se adauga la final dupa gust
  • Paste:
- 500/600g paste (orice tip de paste scurte si late, preferabil paccheri, rotini, melci mari; nu prea merge cu spaghete)

Aparatura si ustensile necesare:

Aveti nevoie de blender bertical fix pt smantana vegetala

Preparare:

Sosul de rosii si smantana din caju se pot prepara in paralel. In acest timp punem si pastele la fiert, asa ca timpul total de preparare nu ar trebui sa depaseasca 30 min.
  •  Sosul de rosii:
1. Se caleste ceapa in ulei cu putina apa timp de 5 minute, pana ceapa incepe sa se inmoaie

2. Se adauga condimentele uscate, usturoiul tocat si bulionul sau passata de rosii. Se lasa 10 min la fiert.

3. Cand sunt gata se opreste focul si se adauga busuiocul proaspat; se lasa sa stea cateva minute cu capacul pus.
  • Smantana vegetala din caju (raw):
Preparam smantana din caju

1. Se paseaza bine la blender toate ingredientele pentru smantana (mai putin sarea, sa nu strici lama robotului) pana iese o crema groasa ca un iaurt gras, foarte fina.

Crema finala nu ar trebui sa fie grunjoasa; in pozele ce le-am pus se pot vedea bucatele mici mici de nuci de caju, e ok asa).

Sarea se adauga la final pentru a nu strica robotul.

2. Se combina in blender cele 2 sosuri si la final se mai sareaza & pipereaza dupa gust. Mixam pana obtinem o crema fina in care s-au maruntit ceapa si busuiocul.

Pastele se fierb separat, se scurg de apa 1 min si se amesteca cu sosul. Daca e nevoie le mai reincalzim. Se servesc imediat.

Timp de preparare:

30 min

Costuri:

03.01.2015

- 1 cutie 500g paste integrale Lidl 5 lei - sau -> Billa Barilla 7 lei
- 1 sticla passata - pretul variaza intre 4 lei - 9 lei
- 200g caju la Lidl 11 lei => 2.75 lei pentru 50g
- 1 ghiveci de busuioc proaspat (Lidl) sau 1 cutie cu frunze proaspete (Billa) ~5lei => ~0.5lei
- condimente, usturoi, sare, ulei de masline => ~2 lei

Total:
~max 21 lei / 4 portii => 5,2 lei / portie paste integrale
~min 14 lei / 4 portii  => 3.5 lei / portie paste integrale

Gasesti undeva paste la pretul asta? Sau asa de delicioase, 100% cruelty free? Sa fim seriosi :)

Sursa de inspiratie: Italia Milano

Comentarii