Halva de floarea soarelui facuta in casa (raw sau nu)

Halva din seminte de floarea soarelui, simpla si cu cacao

Nu as fi crezut ca halvaua e ceva ce se poate face in casa... pana ieri, cand am citit cu atentie ingredientele de pe un pachet de halva: seminte de floarea soarelui prajite, zahar, vanilie.
Asa ca mi-am imaginat reteta, am pus-o in aplicare cu teama pe o cantitate mica de seminte de floarea soarelui, iar rezultatul a fost mult peste asteptari, trebuie neaparat să vi-l împărtășesc !

A iesit o halva proaspată, aromată, care le bate cu siguranță pe toate cele de prin magazine, în special acum ca halvaua Feleacul nu mai există (în forma ei originală) să îi facă concurență.
Tot se plângea Luci că cea mai bună halva din Romania, Feleacul, a dispărut de mult timp din magazine... acum nu mai are motive de supărare ! :))

Update 2015: Halvaua Feleacul a reapărut în magazine :) Dar halvaua mea de casă e mult mai bună, hehe :)

Ingrediente pentru aprox 100g:


  • 100g seminte de floarea soarelui crude si decojite
  • indulcitor la alegere: 3 linguri sirop de artar sau de agave, sau zahar brut pudra
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie si o pastaie de vanilie burbon
  • daca doresti halva cu cacao mai va fi necesara si 1 lingurita de cacao degresată pudră (sau mai multa, dupa gust)


Aparatura si ustensile necesare:

Avem nevoie de un robot de bucatarie cu lama S și cuptor sau aragaz pentru a rumeni semnițele.

Preparare:

1. Semintele de floarea soarelui se rumenesc fara ulei timp de 1 minut intr-o cratita antiaderenta  amestecand in continuu cu o lingura de lemn sa nu se arda.

Sa va faceti o idee cam cat se lasa la rumenit, eu le-am lasat inca 30 sec dupa ce au inceput sa sfaraie si sa miroasa a seminte prajite, insa nu a seminte arse :).

Pentru varianta de halva raw se sare acest pas.

2. Semintele rumenite se lasa la racit  2-3 minute, cat sa nu fie fierbiti, si se macina marunt la lama S sau la rasnita de cafea.

Se macina pana capata textura grisului, daca le macini prea marunt vor incepe sa lase ulei si halvaua va fi prea tare, asa ca nu exagerati cu rasnitzatul, 2-3 minute sunt suficiente pentru o halva pufoasa si delicioasa.

3. Se adauga indulcitorul si vanilia si se amesteca bine bine pana se omogenizeaza si devine o pasta fina.
Eu am folosit robotul de bucatarie cu lama S aprox 5 min.

Variante:

Merita incercata si varianta cu cacao.
Se poate adauga o lingura de rom in loc de vanilie.

Timp de preparare:

- 15 min cu tot cu mixatul la robotul de bucatarie cu lama S

Comentarii

  1. Daca nu gasesc sirop de agave sau sirop de artar cu ce il pot inlocui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat cu alti indulcitori. :(
      Dar, cred ca ar merge cu orice alt indulcitor lichid natural, ce nu e amar.
      Eu as incerca cu zahar brut pudra. Daca folositi zahar, neaparat sa folositi zahar pudra sau sa il macinati in pudra la rasnita de cafea. Eventual incercati intai pe o cantitate mai mica intai sa vedeti cum se comporta. :)
      Acum ca m-ati intrebat data viitoare o sa-l fac cu zahar pudra sa vad cum iese.

      Ștergere
  2. Buna Alaxandra !Este necesar sa se puna la rece sau nu?Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu as sti sa-ti zic pentru ca la noi nu rezista mai mult de 30 min :))
      Eu, in general, tin uleiurile, nucile si semintele in frigider pentru ca pot rancezi
      Cateva zile sigur nu e o problema sa stea la temperatura camerei (sub 25 de grade Celsius), nu mi-as face griji.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Nu se pune faina. Ingredientele sunt seminte de floarea soarelui, indulcitor la alegere, esenta de vanilie si optional cacao pudra.

      Ștergere
  4. Odata in viata, am mancat o halva extrem de buna, undeva in Ialomita, la Lehliu Gara, care era produsa, cred, la Calarasi ; era spongioasa, cu filoane albe de candel si avea o culoare aurie. Cred ca ceva mai bun, nu se poate inchipui. Era buna si "Unirea", facuta la Iasi, inainte de Evul Negru, iar halva "Feleacul" nu am gustat, pentru comparatie. Voi incerca aceasta reteta, sa vedem...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu