Praline de ciocolata raw



Ciocolara cu unt de cacao si ulei de cocos, cu diverse nuci si umpluturi

Am gasit multe multe retete de ciocolata raw, le pot imparti in urmatoarele categorii :
  • cele care folosesc ulei de cocos & unt de cacao - o reteta gasiti aici - combinatia perfecta dar NU in cantitati egale parera mea
  • cele care folosesc doar unt de cacao - reteta aici  sau aici sau la Doina Oprea
  • cele care folosesc doar ulei de cocos - reteta aici - mi se par prea uleioase
  • cele care folosesc si caju - reteta aici
  • cele care folosesc lapte praf vegetal din soia - daca citesti ingredientele de pe multe ciocolati ai sa vezi ca unele contin si lapte praf
  • praline cu tahini si cocos a la Emily Von Euw
Solutia castigatoare mi se pare combinatia de unt de cacao si ulei de cocos. Untul de cacao le face sa devina tari chiar si la temperatura camerei si le da un gust bun de cioco.
Laptele praf din soia nu e necesar, dar se poate adauga; in acest caz pralinele nu mai sunt raw.

Reteta mea preferata:

Ingrediente pentru 60 praline:

Untul de cacao si cel de cocos se pun in raport 6-1 sau 7-1
- 200g unt cacao
- 40g ulei cocos
- 80g cacao combinata (cacao pudra degresata 10-12% si cacao pudra alcalina)
- 3 lingurite esenta de valinie
- 1 vf cutit sare fina
- indulcitor natural dupa gust: stevie (am incercat si sirop de agave, dar stevia mi se pare cea mai potrivita)
- optional 3 linguri lapte praf vegetal (nu vor mai fi raw)

- fructe uscate / stafide / nuci / alune / caju / goji etc.. taiate cu cutitul in cateva bucati
sau
- nuca de cocos rasa
sau
- esenta de menta pentru uz intern / esenta de portocale / ghimbir pudra etc ..
sau
- frunze proaspete de menta maruntite
sau
- Arome exotice: cardamon si scortisoara, nucsoara, chiar si chilli

Preparare:

1. Untul de cacao si cel de cocos se topesc la abur sau cufundand borcanul intr-o cana cu apa calduta (cu atentie sa nu depaseasca 40C, altfel nu mai este ciocolata raw)

2. Tot pe abur se amesteca cu indulcitorul ales si pudra de cacao.
Orice esenta sau arome se folosesc se adauga tot acum.
Daca se foloseste laptele praf vegetal din soia acesta se adauga tot acum si se omogenizeaza bine.

3. Cat compozitia e inca lichida se toarna in forme de ciocolata din silicon.
    Se adauga nucile/alunele/fructele uscate/nuca de cocos.

4. Se pun la frigider pentru aprox 30 min sa se solidifice;

5. Tha tha! gata, impresioneaza si pe tata (true story) :D

Timp de preparare:

- 1 ora pentru 60 praline

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

unde se gasesc ingredientele poti gasi aici



Formele de mini-cupcakes proaspat scoase de la frigider

Comentarii