Tort raw cu portocale si ananas


Prajitura cu portocale, ananas si vanilie

Un fel de prajitura diplomat raw, cu gust proaspat de portocale si lamaie si felii ananas.

Ingrediente pentru 6 portii:

Blat:
- 1 cana / 80g curmale inmuiate in apa plata 30 min
- 2 cani / 150g faina de migdale (migdale rasnitate fin la rasnita de cafea) sau aceeasi cantitate de fulgi de ovaz/secara/etc pentru varianta mai hipocalorica & mai ieftina :)
- 1 lg ulei de cocos
- indulcitor la alegere: 2 lgt sirop de agave sau 2 lgt sirop de de artar

Crema  vanilie, portocale & lamaie :
- 1 cana  (200g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
- 2 linguri ulei de cocos topit pe abur
- 6 linguri unt de cacao (untul de cacao e folosit pt a face crema ferma fara a fi nevoie a o tine la congelator), se poate inlocui cu 1 lingurita agar-agar praf care se imparte in 2 intre cele 2 creme
- 2 lingurite extract de vanilie
- o pastaie vanilie burbon
- indulcitor la alegere dupa gust: 3 lg sirop de agave sau de artar
- 1 cana cu suc proaspat de portocale
- coaja rasa de la o portocala (se poate cumpara si de la DM coaja de portocale bio)
- 1 cana cu suc proaspat de lamaie
- 1 cana mica cu apa

Cantitatile pentru crema se imparte in 2,
- o jumatate de face cu suc de lamaie & vanilie,
- cealalta jumatate cu suc de portocale & coaja rasa de la o portocala.

Pentru decorat:
- 2 felii de ananas
- o portocala

Preparare:

Reteta e aproape identica cu tortul de ciocolata si capsuni, asa ca trec aici reteta lui cu foarte mici adaptari

1) Blatul se prepara la lama S, se adauga toate ingredientele si se mixeaza bine cateva minute.
Va iesi un aluat putin lipicios asemanator cu plastilina.
Blatul preparat se va intinde in forma speciala pentru prajituri cu fundul tapetat cu hartie cerata de copt.
Eu nu am forma de prajituri asa ca pun hartie cerata pentru copt sau folie de plastic intr-o oala rotunda / recipient patrat, iar cand prajitura e gata si crema intarita o scot prinzand de marginile hartiei.

2) Cremele se prepara pe rand la blender.
Cremele trebuie sa aiba o consistenta densa.
Apa se adauga pentru ca blenderul sa poata procesa nucile de caju si sa le transforme in crema, adaugati apa pe rand si opriti din cand in cand blenderul pentru a aduna bucatile lipite pe margini.

Daca nu vrei sa folosesti agar agar: 
Prima crema preparata se adauga peste blat si se pune la congelator  timp de 30 min. Se adauga cea de-a doua crema si se lasa la congelator inca o ora doua.
Inainte de a servi tortul, se scoate de la congelator si se tine 30 min la temperatura camerei sau 2 ore la frigider.

Pentru varianta cu agar-agar:
Dupa ce ai pregatit cremele se pregateste gelifiantul natural agar agar.
Intr-o canita de apa se dizolva bine bine o lingurita rasa de pudra agar agar. Se pune pe foc si se amesteca in continuu timp de 5 min - se va umfla la un moment dat insa continua sa invarti pana e gata.
Cand e gata se amesteca jumatate cu crema de portocale, jumatate cu crema de vanilie.
Trebuie sa te misti repede pentru ca in cateva minute se va intari !
Prima crema cu agar agar se pune repede repede peste blat si se lasa 1 min la congelator.
Repede repede se toarna si cea de-a doua crema cu agar agar, se decoreaza cu ananas si portocale si se lasa la congelator inca 30 min.
Dupa aceste 30 min poate fi servit, si se poate tine la frigider vreo 2 zile.

Timp de preparare:

- 30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

O lista unde puteti procura ingrediente aici

Variante:

Vezi aici


Comentarii

  1. FOARTE bun a iesit tortul. Blatul din curmale si migdale e exceptional.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu