Tort raw cu capsuni si ciocolata & Reteta generica tort raw

Tort cu crema de capsuni si ciocolata

Ingrediente pentru 6 portii:

Blat:
- 1 cana curmale inmuiate in apa plata 30 min si taiate bucati
- 2 cani faina de migdale (migdale rasnitate fin la rasnita de cafea) sau aceeasi cantitate de fulgi de ovaz/secara/etc pentru varianta mai hipocalorica & mai ieftina :)

Crema  capsuni:
- 1 cana  (100g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
- 1 cana capsuni proaspete sau congelate
- indulcitor la alegere dupa gust: 2 linguri sirop de agave/de artar
- 2 canitze mici pline cu apa (din acelea de cafea scurta)

Crema ciocolata:
- 1 cana mare (200g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
- 3 linguri ulei de cocos sau de cacao topit pe abur (pentru a-l topi mai repede se rade pe razatoare inainte de a-l topi)
- 3-5 linguri cacao
- 1 lingurita esenta de vanilie sau continutul de la 1 pastaie vanilie burbon
- indulcitor la alegere dupa gust: 2 linguri sirop de agave/de artar
- 2 canitze mici pline cu apa (din acelea de cafea scurta)
- optional 20 curmale lasate la hidratat peste noapte (eu am uitat sa le las la hidratat asa ce le-am omis, dar le-am incercat in crema cu alte ocazii; fac o crema foarte buna daca sunt moi si le lasi la blender mai mult timp sa se marunteasca bine)

- optional 1 lingurita rasa (chiar mai putin) de gelifiant natural agar-agar care se imparte in 2  pentru cele 2 creme

Preparare:

Blatul
Blatul se prepara la lama S, se adauga toate ingredientele si se mixeaza bine cateva minute.
Va iesi un aluat ca plastilina care se intinde in froma speciala pentru prajituri cu laterale care se pot da jos. Eu nu am forma de prajituri asa ca pun hartie cerata pentru copt sau folie de plastic intr-o oala rotunda / recipient patrat, iar cand prajitura e gata si crema intarita o scot prinzand de marginile hartiei/foliei.

Cremele
Cremele se prepara pe rand la blender, initial cea de capsuni sa nu mai fie nevoie sa speli blenderul :).
Se gusta si se mai adauga indulcitor, capsuni sau cacao dupa caz. Cremele trebuie sa aiba o consistenta densa, asemanatoare cu cremele de casa pentru prajituri.
Apa se adauga pentru ca blenderul sa poata procesa nucile de caju si sa le transforme in crema; cand este suficienta apa sa le poata procesa totul se transforma frumos in crema; daca nu este suficienta apa, nucile caju vor sari stanga dreapta si se vor lipi de peretii blenderului. Apa se adauga tretpat.

Daca nu vrei sa folosesti agar agar: 
Prima crema preparata se adauga peste blat si se pune la congelator  timp de 30 min. Se adauga cea de-a doua crema si se lasa la congelator inca o ora doua.
Inainte de a servi tortul, se scoate de la congelator si se tine o ora la temperatura camerei sau 2 ore la frigider.

Pentru varianta cu agar-agar:
Dupa ce ai pregatit cremele se pregateste gelifiantul natural agar agar.
Intr-o canita de apa se dizolva o lingurita rasa de pudra agar agar. Se pune pe foc si se invarte in continuu timp de 5 min - se va umfla la un moment dat insa continua sa invarti pana e gata.
Cand e gata se amesteca jumatate cu crema de capsuni, jumatate cu crema de cacao.
Trebuie sa te misti repede !
Prima crema cu agar agar se pune repede repede peste blat si se lasa 1 min la congelator timp in care se intareste. Repede repede se pune si cea de-a doua crema cu agar agar si se lasa la congelator inca 30 min.
Dupa aceste 30 min poate fi servit, si se poate tine la frigider.

Timp de preparare:

- 30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista cu ingrediente aici

Variante:

Crema se poate face cu sau fara agar agar, fara agar agar se va tine la congelator si va fi tort de inghetata, yum.

Toturile raw cu crema din caju cu agar agar. Poti inventa singur multe combinatii variind putin ingredientele.

Reteta generica tort raw :

- Blatul este clasic: faina din nuci (migdale, nuca, alune de padure, seminte de floarea soarelui, caju etc rasnitate la rasnita de cafea SAU fulgi de ovaz rasnitati sau nu, pentru mai putine calorii) plus fructe uscate lasate 30 min la hidratat (curmale, caise uscate, smochine, prune uscate, stafide etc ..); se pot adauga fulgi de cocos si indulcitor daca e nevoie; eventual se poate adauga un vf de cutit de sare pentru a potenta gustul ;

- Crema se face din caju hidratat peste noapte, aroma (fructe proaspete sau congelate, cacao, cafea espresso, suc de portocale si coaja rasa de portocala, zeama de lamaie, esenta de menta, esenta de vanilie, vanilie burbon etc..), indulcitor (sirop de agave/artar, stevie pulbere) si agar agar optional daca nu vrei sa tii tortul la congelator ; In loc de agar agar pentru a intari crema se poate folosi unt de cacao sau ulei/crema de cocos, seminte chia rasnitate, tarate de physillium rasnitate, sau se pot combina agar-agar, ulei de cocos si unt de cacao, cum crezi :);
Crema se poate face foarte fina sau mai grunjoasa, cum iti place. Poti obtine o crema foarte fina daca o lasi mai mult lablender, sau poti obtine textura unei branze grase si moi daca o lasi mai putin;

- Unt de cocos sau unt de cacao - optional in crema ;

- Fructe proaspete pentru decorat sau frisca din lapte de cocos ; Frisca din lapte de cocos se obtine din laptele de cocos la conserva: Se lasa o conserta de lapte de cocos la frigider timp de o zi, avand grija sa nu o miscam in acest timp. Se scoate din frigider si se colecteaza grasimea adunata la suprafata, va fi cam 2/3 din cantitatea totala de lichid. Aceasta grasime se poate bate cu mixerul sau se poate folosi ca atare pe post de frisca.

Alte variante de crema raw: caju se poate inlocui cu avocado sau banana coapta. Pentru a intari compozitia, la fel, se foloseste unt de cacao sau unt de cocos, cu agar-agar nu am incercat.

Sursa de inspiratie: pentru tortul ce cioco cu capsuni Corina Bacalu

Comentarii