Pizza vegana la cuptor cu blat din faina integrala si cateva variante de topping


Pizza cu tofu cu ardei (zdrobit cu furculita), naut fiert si ardei felii
Pizza clasica cu porumb, ciuperci, ardei, masline & sos
Pizza cu ciuperci pleurotus marinate in ulei de masline si oregano, si tofu afumat 
Pizza cu ciuperci pleurotus marinate in ulei de masline si oregano, si tofu afumat


O pizza delicioasa si sanatoasa. Delicioasa, mai ales daca o preparati cu rosii de gradina, bine coapte si dulci, sau cu bulion/pasata de rosii gustoasa si de calitate. 
In cazul pizza si al preparatelor cu rosii, rosiile gustoase si coapte sunt secretul reusitei, si fac diferenta intre o mancare fada si fara gust, si o mancare divina! :D

Reteta e lunga si sunt multe explicatii, poate parea greoaie si complexa, dar garantez ca dupa ce ati facut-o o data, a doua oara nu mai aveti nevoie decat de lista de ingrediente, si totul va merge repede repede. Dati-i o sansa, e delicioasa ! :)

Ingrediente pentru 2 pizza medii:

Aluatul din faina integrala (se lasa la dospit!):

Ingrediente pentru 2 pizza.
Blatul o data copt se va dubla in inaltime.

- 500 g faina - 1/2 faina integrala de grau si 1/2 faina alba (Eu folosesc Terra Natura, daca folositi alta faina s-ar putea sa fie necesar sa adaugati mai multa apa sau mai multa faina. Uneori o fac 100% din faina integrala. Se poate face si 100% din faina alba.)
- 300-350 ml apa plata
- 10g drojdie proaspata
- 1+1/2 lingura sare iodata
- jumatate lingurita zahar brut
- 1 lingura ulei de masline extravirgin pentru blat (citeste aici despre punctul de fum al uleiului)
- inca putin ulei de masline pentru a unge aluatul inainte de a-l lasa la dospit
- optional 1 catel de usturoi
- optional 1 lingurita oregano uscat

Am observat ca blatul iese diferit daca folosesti alt tip de faina (de exemplu de secara) sau daca schimb marca de drojdie.
Sa nu mai zic ca iese diferit daca folosesc drojdie uscata sau drojdie proaspata. Urmariti cum se comporta aluatul si adaptati daca e necesar: adaugati mai multa apa sau mai multa faina.
Decat un blat prea tare, mai bine unul prea moale datorita faptului ca ati adaugat putin prea multa apa.

Sosul de rosii:

- 750ml rosii pasate la sticla, sau rosii proaspete care se paseaza la blender sau se taie cubulete
- 1 mana frunze de busuioc proaspat (daca nu avem proaspat merge si uscat, dar e muuuuuuult mai delicios cu busuioc proaspat)
- 2 lingurite oregano uscat
- 1 lingurita ardei uscat fulgi (iute sau dulce)
- 1/4 lingurita piper macinat
- 4 catei de usturoi tocati marunt (daca sunteti fan usturoi - cum sunt eu - puneti 6 catei)
- ulei pt calit condimentele si pt copt
- 1/2 lingura sare iodata (daca passata de rosii nu contine deja sare! atentie ca am patit-o :) )

Toppingul:

Pentru inspiratie, cateva sugestii :

  • Tofu afumat. Daca nu gasiti tofu afumat e foarte bun si acela cu ardei sau tofu simplu si condimentati-l bine cu ardei uscat + usturoi + piper + busuioc + oregano + 1 lingura drojdie inactiva + 1 lingurit aulei de masline.  
Faramitati tofu cu o furculita sau direct cu mana, iar daca e prea uscat adaugati 1 lingura de apa sau de lapte de soia. Vor fi necesare cam 1+1/2 cutii daca folositi tava mare, 1 cutie daca folositi o tava mai mica.
  • Ciuperci proaspete sau la conserva. Daca sunt proaspete fierbeti-le 10 minute, apoi condimentati-le cu ulei de masline extravirgin, oregano uscat, sare si piper. O alta varianta e sa le caliti cu ceapa tocata in ulei de masline si 1 canita de apa. Coditele de la ciupercile pleurotus se taie rondele mai marunte deoarece sunt mai tari.
  • Ceapa tocata caramelizata sau calita in ulei cu apa pana se inmoaie.
  • Boabe fierte de naut, putin zdrobite cu furculita amestecate cu lingurita ulei de masline extra, oregano uscat si piper.

  • Fasole boabe fiarta
  • Ardei taiat felii
  • Ceapa caramelizata
  • Ceapa rondele
  • Dovlecei si rozmarin (dovlecelul se condimenteaza cu ulei si rozmarin) sau dovlecel la gratar
  • Vinete la gratar
  • Rosii proaspete rondele
  • Porumb boabe
  • Masline fara samburi
  • Capere murate
  • Anghinare (carciofi, antichockes)


"Less is more", deci nu combina prea multe toppinguri pe o singura pizza. 3-4 Sunt suficiente.

Aparatura si ustensile necesare:

Aluatul se framanta cu mana sau la robotul de bucatarie cu lama speciala pentru framantat.

Preparare:

Aluatul

1. Intai, incalzim putin apa, cam cat sa ajunga la 38 C, temperatura corpului uman.
    Apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte, pentru ca altfel vom omori organismele din drojdie si aluatul nu va mai dospi.

Adaugam jumatate lingurita zahar si drojdia si amestecam.

Lasam sa stea 5-10 minute, amestecand din cand in cand.

2. Intr-o oala mare combinam lichidul rezultat cu sarea si 1/3 din cantitatea de faina.
Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie omogena.

Adaugam putin cate putin restul de faina amestecand cu o lingura de lemn de fiecare data pana aceasta e complet incorporata.
La un moment dat nu vom mai putea amesteca cu lingura de lemn si va trebui sa incepem sa il framantam cu mana.

Aluatul final trebuie sa fie elastic dar nu lipicios.
Daca e lipicios mai adaugati putina faina si continuati sa framantati pana e incorporat.

In functie de faina folosita e posibil sa fie nevoie sa puneti mai multa apa sau mai putina faina pentru a obtine o consistenta potrivita a aluatului.

Daca dorim putem adauga 1 lingura de ulei, 1 lingurita oregano uscat si/sau 1 catel de usturoi tocat pt un blat mai aromat.

3. Modelam coca rezultata sub forma de minge si o ungem cu ulei.
    Apoi o invelim in folie transparenta de plastic sau o punem intr-un vas acoperit cu un prosop.
    O lasam sa stea si sa creasca 30 min - 1 ora (am gasit pe net si variante cu o ora jumate, insa mie mi-e foaaaame!).
 
   Din nefericire o data am lasat aluatul la dospit 5 ore, pana a inceput sa miroasa a otet. I-am dat o sansa, dar din pacate a avut un gust destul de neplacut, asa ca va sfatuiesc sa nu il lasati mai mult de o ora jumatate la dospit. Nu va deveni toxic, dar nici gustos nu va fi :(

Sosul de rosii

Intre timp preparam sosul de rosii:

1. Calim in ulei si 1 cana de apa condimentele uscate timp de 1-2 minute.

2. Adaugam passata de rosii sau bulionul si lasam totul la fiert vreo 10 min.

3. La final adaugam busuiocul proaspat, oprim focul si il lasam sa stea cu capacul pus cateva minute. Gata! :)

O parte din sos se lasa deoparte pentru a-l servi peste pizza.

Pizza

1. Dupa trecerea timpului framantam putin cu mana aluatul si il intindem in tava in prealabil unsa cu ulei sau pe care am pus hartie de copt (e nevoie de putin ulei si daca folosim hartie de copt).

2. Cam jumatate din sosul preparat se intinde pe pizza. Cealalta jumatate o pastram pentru servire.
!!! ATENTIE !!! nu puteti prea mult sos deoarece va inmuia blatul.

Se decoreaza cu legume la alegere :D dupa principiul "less is more"".
Eu nu am putut alege o singura varianta castigatoare, asa ca am ales 4 variante si am impartit pizza in 4.

Coptul

Cuptorul se preincalzeste la 160 grade Celsius pe un program cu ventilatie.
Se coace 30 min pentru tava mare, pe raftul din mijloc.
La aceasta temperatura nu se va arde si se va rumeni frumos.
Coacem la 160 grade deoarece am folosit ulei de masline extra care are punct de fum scazut.

Dupa trecerea timpului verificati cu o scobitoare daca e gata si mai lasati la cuptor daca e necesar.

Timp de preparare:

15 min prepararea aluatului
1 ora cat sta aluatul la dospit
15-20 min pregatirea sosului
30-40 min in cuptor

Surse pentru ingrediente in Timisoara:


Info ingrediente aici, inclusiv recomandarile mele in ceea ce priveste ingredientele.

Pentru faina integrala, sau orice fel de faina recomand marca Terra Natura sau Bio All Green (1kg faina secara/integrala grau/alba de grau costa 4.5 lei -> 7 lei depinde de unde e cumparata).

Passata gustoasa marca Alnatura, de la DM, costa 7.5 lei o sticla de 700 ml.
Passata si mai gustoasa de la Biostil, marca Brio, costa tot 7.5 lei sticla.
La Auchan gasiti pasate gustoase marca Auchan la preturi similare.
Nici passata de la Olympia nu e rea, si e mai ieftina in jur de 5 lei.

O alta pasata gustoasa e cea de la Auchan (marca Auchan) sau cea de la Bistil (marca Brio).
Condimente pentru pizza la Enigma, Miracolul plantelor sau online.

Variante:

Sos:
In loc de passata de rosii se pot pune rosii decojite pasate la blender/lama S a robotului de bucatarie.
In reteta originala de la Jamie Oliver, se pun rosii proaspete taiete cubulete; cum la noi nu a venit inca vara prefer passata :)

Alt tip de aluat tot din faina integrala & how to ohsheglows

Sursa de inspiratie: Dora, Jamie Oliver , The Vegan Corner Deep-pan Beginner (Youtube)The Vegan Courner Deep-pan Expert (Youtube) & internetul

Variante de pizza vegana pentru inspiratie

Rosii pasate gustoase Alnatura (magazin DM)
Rosii pasate gustoase Brio(magazin Biostil)
Ongoing pizza (in sos se vad bucatile mari de busuioc proaspat)
Tofu cu ardei si oregano uscat zdrobit cu furculita
Pizza cu ciuperci pleurotus in ulei de masline si oregano, si tofu afumat - inainte de a o coace
Pizza cu ciuperci pleurotus in ulei de masline si oregano, si tofu afumat - scoasa din cuptor
Condimente si topping pt pizza

Comentarii

  1. Foarte simpla reteta, tocmai am incercat si eu.

    Inca astept sa se coaca aluatul, parca dureaza o vesnicie cand ti-e foame.

    Revin cu detalii dupa ce o scot din cuptor...

    RăspundețiȘtergere
  2. A iesit destul de bun, desi cred ca am tinut-o prea mult in cuptor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu