Ciorba de cartofi cu ciuperci (reteta bihoreana a la mami)

Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) si smantana vegetala din caju
reteta de familie

Aceasta ciorba e foarte aromata si cu gust intens de ciuperci.

Ingrediente pentru 6 portii:

-400 g  ciuperci proaspete (champignon sau pleurotus, prefer pleurotus deoarece sunt mult mai aromate si am citit pe undeva ca ar fi si mai sanatoase)
- 1 kg cartofi taiati cubulete
- 2 morcovi taiati cubulete
- 1/2 telina cubulete
- 1/2 pastranac cubulete
- 1 ceapa medie, solzisori
- 2 rosii taiate felii (daca e iarna se poate folosi 100 ml bulion sau pasata de rosii),sau dupa gust
- 1 ardei mic taiat marunt
- frunzele de la 1 legatura patrunjel tocate, sau leustean, sau telina
- ulei de masline extravirgin
- condimente: sare, 1/2 lgt piper, 1 lgt boia dulce,ptr acrit zeama de lamiie sau otet,dupa gust
optional, pentru ingrosare se poate folosi 2-3 lingurite cu virf fainaamestecate cu putin ulei si putina apa rece, cit sa o acopere

Smantana vegetala cin nuci de caju, reteta aici
- nuci caju
- zeama proaspata de lamaie
- 1 vf cutit sare
- blender :)

Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix pentru smantana.

Preparare:

1. Ciupercile se spala, se curata, se taie felii.

2. Daca sunt ciuperci champignon se oparesc 5 min pentru a lasa din culoarea neagra.
Se pun deoparte pentru mai tarziu. Cand mi-e lene sau ma grabesc sar acest pas :)

Daca folositi ciupercile pleurotus sau nu va intereseaza atat de mult culoarea ciorbei acest pas nu e necesar. In acest caz treceti la pasul 3 si adaugati si ciupercile o data cu legumele de la pasul 3.

3. Legumele (mai putin cartoful, ciupercile si patrunjelul) se taie si se calesc 5-10 min intr-o cana de apa cu o 2 linguri de ulei.

Se adauga boia dulce.

4. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert.
Daca folositi bulion,sau passata de rosii- 100 ml (aproximativ sau dupa gust) nu rosii proaspete acesta se adauga pe la sfirsitul fierberii.

5. Cand sunt aproape fierte se adauga cartofii cubulete si ciupercile si se mai lasa la fiert 5-10 min cat e necesar.
(ptr ingrosare se poate folosi 2 linguri de faina amestecate cu putin ulei si boia),care se adauga cind legumele sint fierte.

6. Cand toate legumele sunt fierte se opreste focul.
Se adauga patrunjelul maruntit, iar daca considerati necesar se mai poate completa cu ulei de masline,sare, zeama de lamiie, etc

Se pune capacul la oala si se lasa sa stea 5 min inainte de a servi.

7. Se serveste cu smantana vegetala si se decoreaza cu frunze de patrunjel proaspat tocat

Timp de preparare:

- 1 ora

Surse ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente o gasiti aici

Sursa de inspiratie: mami :)



Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) 
Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) si smantana vegetala din caju

Comentarii