Orez integral cu ciuperci si ardei kapia rosu
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 1 kg ciuperci proaspete curatate si feliate (sau 1 borcan mare ciuperci scurse de apa)
- 3 cepe verzi sau o ceapa medie tocate
- 1-2 ardei kapia sau ardei grasi
- 1 legatura patrunjel proaspat
- 2 cani orez integral
- 2-3 linguri ulei de masline extravirgin(sau orice alt ulei preferati pentru calit)
- sare
Condimente la alegere:
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita mix de condimente preferate (optional)
- 1/3 lingurita piper (optional)
- 1/3 lingurita turmeric (optional)
- cateva linguri bulion sau pasata de rosii (optional)
Se pot combina oricare alte legume, la alegere, avand grija sa adaugati spre sfarsit legumele ce fierb mai repede:
- ciuperci (se adauga la inceput)
- ardei gras (se adauga la inceput)
- morcovi (se adauga la inceput)
- mazare cruda sau congelata (se adauga in ultimele 5 min)
- brocoli (se adauga in ultimele 5 min)
- anghinare taiate in bucati de 1 cm, se taie 1-2 cm din capatul lemnos, varful se pastreaza (se adauga in ultimele 10 min)
- fasole boabe (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)
- porumb (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)
Cateva combinatii faie ar fi:
- ardei, boabe de fasole, boabe de porumb
- ciuperci, anghinare, morcov, ardei
- ciuperci, mazare, morcov
- morcov, broccoli, ardei, mazare
Preparare:
1. Ardeiul, ceapa si ciupercile se calesc in apa cu putin ulei timp de 10 minute, pana incep sa inmoaie.
2. Peste legume se toarna orezul spalat. Se adauga apa, cam 2 cani de apa la 1 cana de orez. Se condimenteaza cu piper si condimente uscate dupa preferinta.
Se lasa la fiert semiacoperit cat e nevoie (in general 45 min pt orez integral), completand cu apa cate putin daca e necesar.
Daca folosim mazare sau brocoli le adaugam in ultimele 5-10 min de fiert.
4. Cand e gata amestecam cu o lingura de lemn si saram dupa gust.
Daca doriti puteti adauga 1 o lingura plina fulgi de drojdie inactiva, il va face mai cremos si ii va schimba putin gustul.
Adaugam patrunjelul maruntit in ultimele 5 min sau dupa ce am oprit focul si il lasam sa stea 5 min.
Timp de preparare:
- 1 ora
Variante:
Se pot face multe combinatii de legume, de exemplu :
Mazare de la congelator care se fierbe in paralel cu orezul si se adauga peste restul legumelor o data cu orezul.
Sau legume mexicane: porumb si fasole boabe.
Alte posibilitati: ardei, morcov, ciuperci, fasole boabe, mazare, porumb etc..
Comentarii
Trimiteți un comentariu