Orez cu ciuperci - reteta de familie



Orez integral cu ciuperci si ardei kapia rosu

Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kg ciuperci proaspete curatate si feliate (sau 1 borcan mare ciuperci scurse de apa)
- 3 cepe verzi sau o ceapa medie tocata
- 1 ardei kapia sau ardei gras rosu
- 1 legatura patrunjel proaspat
- optional mazare boabe 
- 1 cana orez
- 2-3 linguri ulei de masline extravirgin(sau orice alt ulei preferati pentru calit)
- sare iodata

Condimente:
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita mix leguma uscate
- 1/3 lingurita piper (optional)


Se pot combina oricare alte legume, la alegere, avand grija sa adaugati spre sfarsit legumele ce fierb mai repede:
- ciuperci (se adauga la inceput)
- ardei gras (se adauga la inceput)
- morcovi (se adauga la inceput)
- mazare cruda sau congelata (se adauga in ultimele 5 min)
- brocoli  (se adauga in ultimele 5 min)
- sparanghel taiat in bucati de 1 cm, se taie 1-2 cm din capatul lemnos, varful se pastreaza (se adauga in ultimele 10 min)
- fasole boabe (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)
- porumb (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)



Preparare:

1. Ardeiul si ceapa si ciupercile se calesc in  ulei timp de 10 minute, pana incep sa se inmoaie.

2. Peste legume se toarna orezul spalat in apa rece. Se adauga apa, 3 cani de apa la 1 cana de orez
( 1 masura orez la 3 masuri de apa). Se condimenteaza cu piper, sare si condimente uscate dupa preferinta.

Se lasa la fiert semiacoperit cat e nevoie (in general 45 min pt orez integral), 

Daca folosim mazare sau brocoli le adaugam in ultimele 5-10 min de fiert.

Dupa ce luam de pe foc adaugam patrunjelul maruntit si lasam sa stea cateva minute cu capacul pus.

Timp de preparare:

- 1 ora


Comentarii