Orez cu ciuperci (sau cu orice fel de legume)



Orez integral cu ciuperci si ardei kapia rosu

Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kg ciuperci proaspete curatate si feliate (sau 1 borcan mare ciuperci scurse de apa)
- 3 cepe verzi sau o ceapa medie tocate
- 1-2 ardei kapia sau ardei grasi
- 1 legatura patrunjel proaspat
- 2 cani orez integral
- 2-3 linguri ulei de masline extravirgin(sau orice alt ulei preferati pentru calit)
- sare

Condimente la alegere:
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita mix de condimente preferate (optional)
- 1/3 lingurita piper (optional)
- 1/3 lingurita turmeric (optional)
- cateva linguri bulion sau pasata de rosii (optional)

Se pot combina oricare alte legume, la alegere, avand grija sa adaugati spre sfarsit legumele ce fierb mai repede:
- ciuperci (se adauga la inceput)
- ardei gras (se adauga la inceput)
- morcovi (se adauga la inceput)
- mazare cruda sau congelata (se adauga in ultimele 5 min)
- brocoli  (se adauga in ultimele 5 min)
- anghinare taiate in bucati de 1 cm, se taie 1-2 cm din capatul lemnos, varful se pastreaza (se adauga in ultimele 10 min)
- fasole boabe (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)
- porumb (se fierb separat si se adauga dupa ce oprim focul)

Cateva combinatii faie ar fi:
- ardei, boabe de fasole, boabe de porumb
- ciuperci, anghinare, morcov, ardei
- ciuperci, mazare, morcov
- morcov, broccoli, ardei, mazare

Preparare:

1. Ardeiul, ceapa si ciupercile se calesc in apa cu putin ulei timp de 10 minute, pana incep sa inmoaie.

2. Peste legume se toarna orezul spalat. Se adauga apa, cam 2 cani de apa la 1 cana de orez. Se condimenteaza cu piper si condimente uscate dupa preferinta.

Se lasa la fiert semiacoperit cat e nevoie (in general 45 min pt orez integral), completand cu apa cate putin daca e necesar.

Daca folosim mazare sau brocoli le adaugam in ultimele 5-10 min de fiert.

4. Cand e gata amestecam cu o lingura de lemn si saram dupa gust.
    Daca doriti puteti adauga 1 o lingura plina fulgi de drojdie inactiva, il va face mai cremos si ii va schimba putin gustul.

Adaugam patrunjelul maruntit in ultimele 5 min sau dupa ce am oprit focul si il lasam sa stea 5 min.

Timp de preparare:

- 1 ora

Variante:

Se pot face multe combinatii de legume, de exemplu :
Mazare de la congelator care se fierbe in paralel cu orezul si se adauga peste restul legumelor o data cu orezul.
Sau legume mexicane: porumb si fasole boabe.
Alte posibilitati: ardei, morcov, ciuperci, fasole boabe, mazare, porumb etc..

Comentarii