Supa crema de dovleac aromata cu nucsoara


Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kg dovleac placintar (copt si dulce), taiat cubulete mai mari
-  2 morcovi mari, rondele
- 1 ardei kapia rosu, felii
- 1 ceapa medie, tocata
- optional: 1 lingura condimente pentru supa (fara Euri)
- 1/4 lingurita nucsoara macinata
- sare iodata
- piper proaspat macinat
- 2 linguri ulei masline extra
- apa plata sau supa de legume - cam 2/3 din volumul vasului legumele si 1/3 lichid

Pentru final:

Var 1:
- ulei de masline extra sau de dovleac pt final
- samburi de dovleac

Var 2:
- smantana vegetala preferabil din caju preparata in casa, reteta aici
- 20 nuci caju
- 1 lingura zeama de lamaie
- apa plata

Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix sau manual pt a pasa supa.
Blender vertical fix pentru a prepara smanatana vegetala, daca faceti varianta cu smantana din caju.

Preparare:

1. Legumele se taie cuburi si cubulete (dovleacul cubulete mai mari pt ca fierbe mai repede)

2. Legumele se pun la fiert in apa plata sau supa de legume.
    Daca folosim condimente pentru supa le adaugam tot acum.

Se lasa la fiert la foc mic semi-acoperite timp de aprox 10-15 min (nu acoperite de tot pt ca urca prea mult temperatura & asta nu e s
anatos - cum nici gatitul la oala sub presiune sau la temperaturi mari nu e sanatos);

Nu necesita fierbere mai mult de 10-15 min, dovleacul se inmoaie imediat.

3. Cand sunt fierte se opreste focul si se lasa la racit .

   Dupa ce s-a racit cat sa nu fie prea fierbinte se paseaza in blender/mixer adaugand apa pentru a obtine grosimea dorita.

4. Se adauga sare, piper, nucsoara, praf ghimbir dupa gust daca nu ati pus deja ghimbir radacina si se reincalzeste putin la foc.

Tot acum la final adaugam uleiul de masline.

5. Servim decorat cu smantana vegetala sau ulei de dovleac/de masline si samburi de dovleac.

Timp de preparare:

- 30 min (fara timpul de racire)

Q&A:

- De ce calim in apa cu ulei? Pentru ca prajitul in ulei e foarte nociv si vrem sa gatim cat de cat sanatos :) Calitul in apa cu ulei da gust bun mancarii, calitul/prajitul in ulei chiar nu mai e necesar.
Pentru a gati si mai sanatos se poate "cali"doar in apa, uleiul putand fi adaugat la mancare cand aceasta e gata, astfel uleiul isi pastreaza proprietatile si nici nu devine toxic :)

Info nutritionale:

Dovleacul are continut mare de vitamina A (betacaroten), este bogat in fibre, hipocaloric, contine o gramada de nutrienti, vitamine, minerale pe care nu o sa le insir aici (e de retinut insa ca, contine o cantitate foarte mare de fier).
Legumele de culoare portocalie au rol protector impotriva cancerului.
Cum dovleacul este inca in sezon, hai sa ne bucuram de el :)

Variante:

Supa crema de dovleac cu ghimbir si vin alb becaskitchen.ro



Comentarii