Paste cu sos pesto


Paste integrale cu sos pesto din leurda, busuioc si avocado (var 3)
Paste cu sos pesto din busuioc, avocado si zeama de lamaie (var 1)
Paste integrale cu sos pesto din busuioc si tofu (var 2)

Cateva versiuni de paste cu sos pesto ce le mancam foarte des atunci cand nu e criza de busuioc proaspat in oras. 100% vegane, si 100% delicioase :) Gata cat ai zice porq !

Ingrediente pentru 2 persoane:

Varianta cu Avocado si Busuioc (var 1):
- 2 cani mari (250ml) / 100g frunze de busuioc proapat
- 1 avocado mare curatat si fara sambure
- 2 catei de usturoi cu gust intens
- 1 lingura suc proaspat de lime / lamaie
- 2 linguri ulei masline extra
- 1 lingurita sare iodata
- 1/4 lingurita piper
- 100 ml apa plata proaspata sau apa in care au fiert pastele

Varianta cu Tofu si Busuioc (var 2):
- 2 cani mari (250ml) / 100g frunze de busuioc proapat
- 100 g tofu simplu, scurs de apa, si lasat 30 min la desarat in apa plata (daca e deja sarat nu mai trebuie adaugata sare in sos)
- 2 catei de usturoi cu gust intens
- 1 lingura suc proaspat de lime / lamaie
- 2 linguri ulei masline extra
- 1 lingurita sare iodata
- 1/4 lingurita piper
- 2 linguri muguri de pin, sau tot atatea nuci / migdale taiate marunt cu cutitul
- 1 lingura fulgi de drojdie inactiva (optional)
- 100 ml apa plata proaspata sau apa in care au fiert pastele

Varianta cu Leurda, Busuioc si Avocado (var 3):
- 1 cana / 50g frunze de busuioc proapat
- 15 frunze mari de leurda
- 1 avocado mare curatat si fara sambure
- 1 lingura suc proaspat de lime / lamaie
- 2 linguri ulei masline extra
- 1 lingurita sare
- 1 vf cutit piper
- 100 ml apa plata proaspata sau apa in care au fiert pastele

Varianta cu Leurda, Busuioc si Tofu (var 4):
- 1 cana / 50g frunze de busuioc proapat
- 15 frunze mari de leurda
- 1/2 de cutie tofu simplu, scurs de apa
- 1 lingura suc proaspat de lime / lamaie
- 2 linguri ulei masline extra
- 1 lingurita sare
- 1 vf cutit piper

Aceasta varianta ofera proteina completa datorita tofului.

Varianta cu nuci de caju (var 5):
- 2 cani mari (250ml) / 100g frunze de busuioc proapat
- 30g caju hidratat peste noapte, scurs de apa
- 2 catei de usturoi cu gust intens
- 1 lingura suc proaspat de lime / lamaie (se poate omite daca nu aveti la indemana)
- 4 linguri ulei masline extra
- 1 lingurita sare iodata
- 1/4 lingurita piper
- 2 linguri muguri de pin, sau tot atatea nuci / migdale taiate marunt cu cutitul
- 1 lingura fulgi de drojdie inactiva (optional)

- paste integrale 300g pentru 2 persoane

Busuiocul proaspat se poate cumpara in supermarketuri in ghiveci sau in caserola la frigidere.

Leurda am gasit la Billa si se gaseste in toate pietele primavara (incepand cu martie).

Reteta originala de sos pesto se face cu branza parmezan, tofu/avocado/caju/drojdia de bere inactiva sunt varianta cruelty free, super gustoasa si muuuuuuult mai sanatoasa :)

Aparatura si ustensile necesare:

Robot de bucatarie cu lama S sau cutit pentru a toca marunt busuiocul.
Pentru a zdrobi avocado sau tofu puteti folosi tot robotul de bucatarie cu lama S sau o furculita/lingura de lemn.

Preparare:

Reteta generala pentru toate variantele. Daca in descriere contine ingrediente ce nu apar listate mai sus in reteta aleasa, ignorati ingredientul respectiv (de exemplu pt pesto de leurda nu se folosesc muguri de pin).

1. Sosul se face la robotul de bucatarie cu lama S: toate ingrediente, mai putin frunzele si mugurii de pin, se paseaza pana devin o crema fina. Daca nu aveti robot de bucatarie amestecati-le si zdrobiti-le cu o lingura de lemn sau o furculita.

2. Busuiocul si mugurii de pin se adauga la final si se mai proceseaza putin, cat sa se marunteasca fara a deveni pasta (aproximativ 20-30 de secunde la robotul meu).

3. La final se condimenteaza cu sare si piper. Daca va place completati cu mai mult usturoi sau drojdie de bere inactiva.

4. Cand sosul e gata, fierbem si pastele in apa cu sare.

Pastele fierte se toarna in strecuratoare sa se scurga de apa, se lasa 30 sec la scurs, dar nu le scurgeti complet sa nu iasa prea uscate. Amestecati-le imediat cu sosul pesto, cat sunt inca fierbinti.

Aceste paste risca sa iasa prea uscate, de ceea se lasa foarte putin la scurs. Daca ies prea uscate mai adugati putin din apa in care au fiert pastele.

Se servesc imediat. Madness! :)

Timp de preparare:

- 20 min cu tot cu fiertul pastelor si spalatul busuiocului

Variante:

Var 1 - In loc de busuioc se poate folosi rucola sau spanac, super delicioase ambele variante ! Rucola in exces e amara, deci injumatateste cantitatea de frunze daca folosesti rucola;

Var 2 - Paste cu pesto liguriene:
Inainte sa fierbi pastele, fierbi timp de 5 min 2 cartofi taiati rondele si cateva pastai de fasole verde;
Adaugi apoi pastele in apa in care fierb deja cartofii si pastaile de fasole;

Var 3 - Caju hidratat sau rumenit 2 min (fara ulei) in loc de avocado sau tofu (iese un fel de sos alfredo)

Alte retete cu paste pe blog: aici

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

- Busuioc: Eu am busuioc in ghiveci, pentru sos pesto trebuie sacrificat cam  intre 1 ghiveci si o jumatate de ghiveci :)
- Muguri de pin: cei mai ieftini i-am gasit la Enigma si Miracolul Plantelor aprox 10 lei pentru 50g; din fericire din 50g fac cam de 5 ori sos pesto

Tofu si alte ingrediente aici


Surse de inspiratie: Claudia Corches :) & Oh She glows

Sos pesto din busuioc, muguri de pin si tofu
Leurda (sau usturoi salbatic)
Sos pesto din leurda, busuioc si avocado

Comentarii