Pateu de fasole boabe cu ceapa

                                                        Fasole batuta din fasole mung

Ingrediente pentru 4 persoane:

Rapida, daca fasolea e din conserva :)

Pt fasole:
- 1 conserva mare de fasole boabe (fara Euri, conservanti si alte minuni) (preferabil fasole alba)
- ceapa uscata sau ceapa verde cu tot cu frunze
- ulei de masline
- optional, 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
- 2 linguri apa plata
- sare iodata
- condimente:
        - piper
        - boia de ardei dulce
        - boia de ardei iute (cunoscut si sub denumirea de piper cayenne, mai fancy )

Pt sos de rosii, optional:
- pasata de tomate, bulion sau rosii proaspete decojite si blenduite
- ceapa verde taiata marunt
- ulei de masline extra

Aparatura si ustensile necesare:

Robot de bucatarie cu lama S, blender manual sau mixer.

Preparare:

1) Pt fasolea batuta:
     Fasolea se scurge bine de apa.
     Toate ingredientele se paseaza la lama S/mixer sau blender pana devin piure.
     Se sareaza & condimenteaza dupa gust.

2) Pt sos: se caleste 2-3 min ceapa in ulei cu apa, dupa care se adauga pasata de tomate si se mai lasa 10 min pe foc.

Alternativ:

Fasolea se fierbe in casa.
In mod normal fasolea se lasa in apa peste noapte/zi aprox 8 ore. Apa in care a stat se arunca si se fierbe in mai multe ape.
O metoda alternativa mai rapida e: fierbi fasolea timp de 10 min, opresti fosul si o lasi sa stea acoperita cu capac timp de o ora, la final arunci apa si o mai fierbi inca o ora.

Se pot folosi orice tip de leguminoasa: soia, orice tip de fasole, naut, reteta e aceeasi; se poate condimenta dupa plac (pentru naut vezi variantele de hummus)

Timp de preparare:

- 10 min cu tot cu curatatul cepei (daca fasolea e din conserva)

Info nutritionale:

Leguminoasele, din care face parte si fasolea trebuie sa fie nelipsite de pe masa oricarui vegetarian/vegan :)
Alte leguminoase sunt: mazarea, nautul, lintea, soia.

Variante:

Pateu de fasole boabe cu usturoi aici

Sursa reteta: Oana Staicu, multumim! :)

Comentarii