Fasole batuta cu ceapa calita (reteta bihoreana a la mami)


Fasole batuta, by mami

Fasole batuta ca la mama acasa, la mama acasa. 100% vegana

Ingrediente pentru 4 persoane:

Pentru fasole:
- 1/2 kg fasole alba boabe
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 1/2 telina
- 3 buc foi dafin
- 4 sau 5 catei usturoi
- 1 ceapa
- 1 ardei rosu
- 1 buchet frunze telina (fara coada care e atoasa)
- 3 sau 4 frunze leustean

Pentru ceapa calita:
- 6 cepe mari
- 1 ardei mic
- 1 lingura boia de ardei
- 1 vf cutit sare
- 2-3 linguri ulei de masline extra
- 1 cana apa

- sare
- ulei pentru calit

Aparatura si ustensile necesare:

La alegere pentru pasat fasolea: blender vertical sau manual, mixer, sau robot de bucatarie cu lama S.

Preparare:

1. Fasolea se spala si se lasa in apa rece 8 - 10 ore

2. Se arunca apa in care a stat, se adauga apa rece proaspata si se pune la fiert cu sare

3. In timp ce fierbe apa se schimba de 2 ori, inlocuindu-se cu apa calda (in paralel cu oala cu fasole se fierbe apa intr-o alta oala); nu se inlocuieste cu apa rece deoarece fasolea ar deveni tare;

4. Separat se fierb toate celelalte legume in apa rece cu sare (foarte putina apa, doar cat sa treaca peste ele).
   Spre final se adauga frunzele verzi tocate.

5. Cand sunt gata fasolea se scursa de apa (se pastreaza putin din apa pentru a completa daca e nevoie)

6. Se amesteca la mixer/ blender: fasolea scursa, legumele, completand cu apa in care au fiert legumele si fasolea, cat e nevoie

7. Separat se caleste in apa cu ulei ceapa, ardeiul si boia

Timp de preparare:

- aprox 1 ora jumatate, fara a calcula cele 8-10 ore in care fasolea sta in apa

Sursa de inspiratie: mami

Comentarii