Omleta din tofu cu legume (fritatta)



Omleta din tofu cu ardei, ceapa, brocoli, condimente en provence, turmeric, pieper si drojdie de bere inactiva (tofu zdrobit cu furculita)
Omleta din tofu cu ciuperci pleurotus, ardei, ceapa, condimente en provence, turmeric, piper, drojdie de bere inactiva si marar proaspat (tofu zdrobit cu mana)
Omleta din tofu cu ciuperci pleurotus, ardei, ceapa, condimente en provence, turmeric, piper, drojdie de bere inactiva si marar proaspat (toful zdrobit cu mana)


Oficial, felul de mancare preferat al lui Luci: omleta din tofu cu legume sau cu cartofi la cuptor.
Diana a declarat la fel de oficial ca e mult mai buna decat omleta din oua de gaina.

Zero colesterol, zero grasimi saturate, zero reactii alergice si bube, zero cruzime impotriva animalelor, 100% vegetala . :)

Ingrediente pentru 2 persoane:

Omleta din tofu se prepara foarte simplu, dar are multe variante in functie de ce legume si condimente alegi sa folosesti.

1. Baza pt omleta din tofu cu legume (fritatta):
- 1 cutie tofu scurs de saramura (simplu sau cu condimente, recomand tofu afumat)
- 1 lingurita ulei pt "calit" legumele (ulei de masline extravirgin sau ulei rafinat de floarea soarelui)

- 4 cepe verzi sau o ceapa medie uscata, tocata
- 1 catel de usturoi, zdrobit
- 1 lingurita pudra de turmeric (curcuma)
- piper proaspat macinat
- o canita apa plata sau lapte de soia neindulcit
- ! nu e nevoie sa mai adaugati sare daca tofu e deja sarat

Ingredientele ce urmeaza se pot combina dupa plac:

2. Legume la alegere (less is more, alegeti maxim 2 tipuri de legume plus verdeata):
- 1-2 ardei taiati julien sau taiati cubulete marunte
- 500g  ciuperci proaspete, la alegere, spalate si taiate felii (deobicei le spal bine si pastrez pielita)
- buchetele de brocoli taiate in 4
- 1 cana de mazare cruda sau congelata
- 1 cana de fasole boabe gata fiarta
- boabe de porumb
- asparagus taiat bucati de 2-3 cm (se rupe capatul tare si atzos, se pastreaza capetele cu floarea)

3. Verdeata proaspata la alegere tocata marunt: patrunjel, marar sau busuioc proaspat

Daca folositi brocoli aveti grija ca acesta se face foarte repede, in aprox 5 min e gata, de aceea se adauga spre final, mult dupa celelalte legume.

4. Condimentele se combina dupa preferinte, variantele ce le fac eu cel mai des:

  • var 1 : Cea mai simpla si preferata mea:  marar sau patrunjel proaspat tocat, piper, curry sau turmeric


  • var 2 : Marar/patrunjel/busuioc proaspat tocat, mix de condimente uscate en provence (oregano, busuioc, rozmarin, salvie, cimbru) sau alt mix preferat, piper, turmeric


Puteti experimenta adaugand 1 lingura de drojdie inactiva uscata la finalul prepararii.

Incercati mai multe combinatii de condimente pana o gasiti pe cea perfecta. :)
Combinatia mea preferata: 1 ardei, 500g ciuperci proaspete, patrunjel sau marar proaspat tocat marunt

Acesta reteta poate fi adaptata dupa bunul plac, se pot combina ingredientele cum aveti chef ( ingredientul de baza este tofu, restul imaginatie )

Preparare:

1. Daca folosim ciuperci proaspete le calim in ulei cu apa 15 min in cratita in care vom face toflera.

2. Continuam cu restul retetei. Ceapa si usturoiul se "calesc" in ulei cu o canita de apa timp de 2 minute, pana se inmoaie.

3. Adaugam legumele, condimentele si turmericul si completam cu o canita de apa.
Le lasam la "calit" cat e nevoie (5-15 min in functie de legume).

4. Intre timp, pregatim tofu:

Il scurgem de apa din cutie si il zdrobim.

Pentru o consistenta gen "zdrenturi de ou" zdrobim tofu cu lingura sau il zdrobim direct in mana.

Daca dorim o consistenta mai fina il putem pasa impreuna cu apa sau putin lapte de soia neindulcit la lama S sau la blender. Eu prefer sa NU folosesc blenderul. Spal mai putine vase si e mai rapid si nu mi se pare ca aduce nici un plus la gust.

5. Adaugam tofu peste legume si mai lasam pe foc aproxmativ 5 min, amestecand din cand in cand sa nu se arda.
Branza tofu se va inmuia la caldura si isi va schimba consistenta (cam ca o branza mozarella).

Omleta din tofu nu va avea exact consistenta unei omlete din ou, insa pe aproape.

6. Se serveste cu salata de cruditati sau muraturi si paine integrala.

Timp de preparare:

- 15-30 min

Variante:

Omleta din tofu cu cartofi la cuptor

Omleta din tofu cu rosii proaspete

Q&A:

Info nutritionale:

Tofu (branza de soia) contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe scurt este proteina completa.

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

O lista completa cu ingrediente aici

Sursa de inspiratie: Neil Barnard

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Sper sa va placa! Noua ne place mult, e una din felurile noastre de mancare preferate :)

      Ștergere
  2. Excelent, foarte multe optiuni, cred ca o sa ma opresc la citeva si voi mai adauga spanac, kale, ceapa rosie, cayenne pepper. Imi place sa am o paleta de culori in farfurie, parca e mai apetisanta mancarea.

    Merci !!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu