Paste bolognese cu sos din linte



Paste cu linte facute cu bulion

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 250 g, linte rosie
  • jumatate ceapa mare sau 4 cepe verzi (inclusiv frunzele verzi), taiate solzisori
  • 1 catel de usturoi tocat optional
  • la alegere ,passata de pomodoro (un bulion italienesc mai gros)-750 ml, sau rosii proaspete 1 kg pasate la blender;  sau bulion 750 ml:
  • 1 ardei gras, rosu, taiat solzisori
  • la alegere busuioc (10 frunze de busuioc) sau patrunjel proaspat tocat
  • sare iodata
  • 300g paste (de preferinta spaghete) care se fierb in apa cu sare;


Preparare:


1. Legumele: ardeiul, ceapa,( usturoiul), taiate marunt se calesc 5 min  cu putin ulei, pina incep sa se inmoaie. Lintea spalata in mai multe ape, se adauga peste legumele calite.
Se amesteca si se pune o cana de apa, apoi se mai lasa pe foc inca aproximativ 10 minute, pina lintea se inmoaie.

2. Adaugam rosiile alese.
Se lasa inca pe foc, aproximativ 15-20 minute, pina cind lintea e fiarta. Daca folositi condimente uscate, se adauga tot acum.

3. Se ia de pe foc, adaugam frunzele proaspete si se lasa sa stea acoperit cateva minute.

Daca sosul e prea acru adaugati 1 lingurita de zahar. Se poate intampla mai ales in extrasezon.

Pastele se fierb in apa clocotita cu sare, conform indicatiilor de pe pachet

Timp de preparare:

Aprox 1 ora;

Q&A:

  • Proteina completa

Combinatiile de cereale & leguminoase rezulta in proteina completa:

Cele 2 categorii, leguminoase si cereale, contin aminoazici complementari , iar puse impreuna rezulta in proteina completa :) (Adica toti cei 9 aminoacizi esentiali in cantitatile optime. Daca unul din aminoacizi nu e in cantitatea optima sau lipseste, proteina este considerata incompleta sau complementara. Sursa http://nutritiondata.self.com/).
Nu e necesar sa ne stresam sa mancam tot timpul aceste alimente combinate, insa e recomandat sa mancam din ambele grupe in fiecare zi (inclusiv omnivorilor le este recomandat sa consume zilnic din fiecare grupa de alimente vegetale).

E bine de retinut, combinatiile de cereale si leguminoase dau o proteina completa.

Alte retete care dau proteina completa sunt:
  • Paste cu sos din fasole / linte (retete pe blog),
  • Orez integral cu fasole,
  • Orez cu mazare (reteta Orez cu legume pe blog)
  • Supa cu mazare si paine integrala
  • Orez sau paste integrale cu sos din tofu (diverse retete pe blog),

Pe scurt despre proteine pe pagina Alimentatia Optima pentru secolul 21

  • Rosiile

Rosiile conservate ar fi bine sa le alegem pe cele la borcan din sticla nu la conserva de metal, deoarece rosiile acide pot reactiona cu BPA-ul din interiorul conservei si deveni contaminate cu aceasta substanta cancerigena. Asa ca aleg fie rosii la borcan, fie tetra pak, fie rosii proaspete.

Licopenul (colorantul rosu din rosii) este un antioxidant cu efect anticagerigen, antitumoral, protejand si impotriva afectiunilor cardiovasculare. Continutul in licopen e mai mare in rosiile gatite termic decat in cele crude.

  • Lintea

Lintea face parte din familia leguminoaselor si este sursa buna de proteine de calitate. Exista mai multe tipuri de linte, in Romania am gasit doar doua varietati, verde si rosie. Cea verde are un gust mai intens si nu e asa sfaramicioasa.
Lintea se prepara repede si e foarte versatila, recomand oricui sa incerce macar o data sa gateasca linte (o data rosie, o data verde :)).







Comentarii