Dressing pentru salate si diverse tipuri de sos delicios


Va prezint mai multe retete faine usor de preparat in casa, majoritatea retetelor aduc un plus de valoare nutritiva salatelor.
Dressingul sau sosul poate schimba complet gustul salatei sau al preparatelor.


Sosuri/dressinguri care nu necesita blender:

Sos/dressing din tahini (pasta din seminte susan):

Poate fi folosit in salate, peste chiftelute vegetale sau in wrapuri (sandwich in lipie).
Merge foarte bine ca dressing in salatele cu salata verde.

- 2 linguri tahini
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare,
- aprox 4 apa cat sa ii dea consistenta dorita,
- optional 1/2 usturoi zdrobit;

Sos/dressing din fulgi de drojdie inactiva:

Delicios in salate. Daca nu esti multumit de cum ti-a iesit salata acest dressing salveaza situatia :)

- 4 linguri drojdie inactiva (Miracolul Plantelor, Enigma, Billa),
- 2 linguri zeama de lamaie,
- 50 ml apa,
- 1-2 catei usturoi zdrobit,
- 3 lg ulei masline extra, sare - by Ligia Pop;

Dressing din fulgi de drojdie, ulei de masline, ulei de canepa si usturoi


Sos/dressing simplu din tahini:

Perfect ca dressing in salate, servit alaturi de chiftelute libaneze falafel sau ca sos in lipie libaneza (sandwich in lipie: hummus, chiftelute libaneze, salata, rosii, castraveti, sos tahini).

- 2 linguri tahini (pasta de susan) sau 2 linguri susan decorticat rasnita la rasnita de cafea,
- optional ulei extra de masline,
- sare iodata
- putin piper proaspat macinat
- suc de lamaie,
- apa pana devine un sos de consistenta dorita

Dressing din seminte de in:

Poate fi folosit ca dressing in salate.

- seminte de in macinate la rasnita,
- foarte putin ulei masline (se poate omite),
- sare;


Sos/dressing cu iaurt vegetal si rozmarin (acrisor, gras):

Poate fi folosit ca dressing in salate sau ca sos servit cu legume la gratar, cartofi sau legume la cuptor, chiftelute vegetale.

- 1 iaurt din soia simplu cu tot cu zer (sau 1 canita nuci de caju inmuiate in apa si blenduite bine impreuna cu 1 lingura zeama de lamaie si apa pana devin crema)
- rozmarin pudra,
- sare,
- putin suc de lamaie pentru a acri (dupa gust) (reteta initiala era cu iaurt din lapte de vaca unde nu e nevoie de lamaie),
- 1/2 usturoi zdrobit;

Dressing Vinaigrette (acrisor):

Un dressing rapid pentru o salata usoara.

Se prepara in vas de sticla cu lingura de lemn, nu in vas metalic.
Exista mai multe variatii de vinaigrette:

(Var1) Se amesteca ingredientele:
- 1 lingurita otet balsamic rosu,
- 4 linguri ulei de masline extra,
- 1 lingurita mustar dijon,
- 1/2 lgt sare,
- piper proaspat macinat.
Pentru variatie se pot adauga plante aromatice proaspete sau nu (una la alegere eg: busuioc, patrunjel maruntit, cimbru, rozmarin).
(Var2) Se amesteca ingredientele:
- 1 lingura otet balsamic alb sau otet conventional
- 2 linguri ulei de masline extra,
- 2 linguri mustar dijon,
- 2 linguri sirop de agave sau sirop de artar.
- 1/2 lgt sare,
- piper proaspat macinat.
(Var3) Cea mai simpla:
- 1 lingurita otet balsamic alb,
- 4 linguri ulei de masline extra,
- sare dupa gust (foarte putina), piper negru.

Dressing balsamic cu lamaie (dulce-acrisor):

Un alt dressing rapid pentru o salata usoara. :)

- 1 lgt otet balsamic
- 1 lg ulei masline extra
- 1 lg zeama proaspat stoarsa de lamaie
- 1/2 lgt sirop de agave/sirop de artar/melasa bio sau zahar brut (neprocesat)
- 1 vf cutit piper

Dressing balsamic cu lamaie si condimente en provence

Dressing pentru salata cu salata sau salata de salata :):

Salatele bazate pe salata vor iesi extrem de gustoase cu acest sos dulceag-acrisor invatat de la Alice :). Nici o salata de salata nu va mai fi la fel !

- 2 linguri ulei masline extra,
- 1 lingurita sirop de agave sau zahar brut
- 1 lingurita otet balsamic sau 1 lingura zeama de lamaie
- 1 vf de cutit sare

- 2 linguri apa

Sosuri/dressinguri care se prepara la blender:


Sos/dressing din seminte susan:

Poate fi folosit in salate, peste chiftelute vegetale sau in wrapuri (sandwich in lipie).

- 2 linguri susan macinat la rasnita de cafea
- ulei extra de masline,
- sare,
- apa cat sa ii dea consistenta dorita,
- optional 1/2 usturoi zdrobit;

Sos/dressing din seminte de susan & canepa decorticata:

Poate fi folosit in salate sau peste chiftelute vegetale.

- 1 lingura susan macinat la rasnita de cafea,
- 1 lingura canepa decorticata macinata la rasnita de cafea,
- ulei extra de masline,
- sare,
- apa cat sa ii dea consistenta dorita,
- optional 1/2 usturoi zdrobit;

 Dressing din susan si canepa decorticata

Sos Tzatziky (cu smantana de caju, usturoi si marar):

Poate fi folosit in salate, peste chiftelute vegetale, in wrapuri (sandwich in lipie) sau servit alaturi de cartofi prajiti sau legume la cuptor.

Pt 200 ml:
- 30 g nuci caju hidratate peste noapte sau lasate 30 min la inmuiat in apa fierbinte
sau
jumatate de tofu simplu stors de apa pe cat posibil
- 2 catei usturoi tocat
- 2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
- 1 vf cutit sare
- 100->150 ml apa proaspata pt blender
- frunze proaspete tocate de marar, patrunjel sau menta (sau alte verdeturi la alegere)
- Puteti adauga si castraveti taiati cubulete

Se prepara la blender amestecand toate ingredientele mai putin mararaul.
La final adaugam si mararul tocat si mai ametecam putin.

Dressing tzatziky cu marar (Reteta o gasiti si aici)

Sos de mustar cu maioneza vegetala sau smantana de caju:

Poate fi folosit in wrapuri (sandwich in lipie) sau servit alaturi de cartofi prajiti, chiftelute vegetale sau legume la cuptor.

Sosul de mustar:
- 2 linguri majoneza vegetala Inedit sau smantana vegetala de caju sau maioneza vegana facuta in casa
- 1 lingurita mustar
- 1 catel de usturoi zdrobit
- putina apa pt consistenta

Maioneza vegana facuta in casa:
- 1 canitza lapte de soia neindulcit
- 1 canitza apa plata
- 1 linguritza otet
- 1 vf cutit sare
- 1 vf cutit curcuma

Smantana vegetala din caju:
- caju hidratat
- zeama de lamaie
- apa plata
- sare dupa gust

Sos cu mustar si smantana de caju (Reteta si aici)

Sos/dressing cremos cu caju si mustar (cu smantana de caju, usturoi si mustar):

Poate fi folosit ca dressing in salate, in wrapuri (sandwich in lipie) sau servit alaturi de cartofi prajiti, chiftelute vegetale sau legume la cuptor.

- 1/2 cana caju hidratat
- 1/4 cana apa
- 2 lg ulei masline
- 1 lg suc de lamaie
- optional 1/2 lg mustar
- 2 catei de uturoi zdrobiti
- sare de himalaya
- piper

Dressing/sos cu mustar si caju (Reteta si aici)

Sos/dressing cremos cu caju si usturoi (cu smantana de caju si usturoi):

Poate fi folosit ca dressing in salate, in wrapuri (sandwich in lipie) sau servit alaturi de cartofi prajiti, chiftelute vegetale sau legume la cuptor.

- 1/2 cana caju hidratat
- 1/4 cana apa plata proaspata
- 2 lg ulei de masline
- 1 lg suc de lamaie proaspat
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- sare
- piper

Dressing de caju si usturoi

Sos/dressing din avocado:

Poate fi folosit ca dressing in salate sau in wrapuri (sandwichuri in lipie).

- 1/2 avocado,
- sare,
- piper,
- apa cat sa il faca mai lichid,
- putina zeama de lamaie,
- 1/2 usturoi zdrobit,
- 1 lg ulei masline extra;

Dressing din avocado si apa

Sosuri/dressinguri de inspiratie mexicana:

Sos sau dip guacamole

Perfect servit cu tortillas (nachos) pentru o masa de inspiratie mexicana sau ca sos delicios in burrito sau orice fel de wrap (sandwich in lipie).

Reteta aici


Dip guacamole


Sos sau dip Salsa rosa

Perfect servit peste tortillas (nachos) pentru o masa de inspiratie mexicana sau ca sos delicios in burrito sau orice fel de wrap (sandwich in lipie).
Perfect si alaturi de hummus si paine integrala.

- rosii tocate marunt
- ceapa tocata marunt
- patrunjel tocat marunt
- sare
- zeama de lime sau lamaie

Sos tartar 

Acest sos se serveste in general cu peste, dar e super delicios si servit cu chiftelute vegetale, cartofi la cuptor si salata.

- 1 lingura plina ochi maioneza vegana (facuta in casa sau cumparata)
- 2 linguri zeama de castraveti murati
- 1-2 linguri zeama proaspata de lamaie
- 1 lingurita ceapa verde sau uscata tocata fff marunt
- optional 1 lingura castravete murat tocat marunt
- piper macinat dupa gust
- sare iodata dupa gust


Info nutritionale & stiintifice :)


  • Susanul (si pasta de susan tahini) e o sursa foarte buna de calciu. Susanul nu trebuie sa fie excesiv de amar, daca e foarte amar e posibil sa fie rancezit. In mod normal susanul e putin amarui.
  • Canepa e o sursa buna de proteine si cel mai important un raport perfect omega 3 si omega 6;
  • Avocado e sursa perfecta de lipide de calitate ;
  • Semintele de in sunt o sursa buna de acizi grasi omega 3 si omega 6 (ransitate, altfel nu se pot digera);
  • Drojdia inactiva (si cea activa) e o sursa bogata de vitaminele B (nu si B12);

Dressingurile nu numai ca fac salatele mai gustoase dar aduc si aport de nutrienti, proteine, minerale :) (insa nu consumate excesiv, pentru ca fiind bazate pe grasimi sunt hipercalorice & hiperlipidice - dar daca la pranz mamanci doar o salata poti adauga cu incredere dressing din belsug si paine integrala )

Comentarii