Prajitura cu cacao, bucati de ciocolata si pere (sau visine)





O prajitura gustoasa, aromata, cu bucati de ciocolata si fructe la alegere. Eu am incercat cu visine din compot si pere, dar probail ar merge facuta si cu piersici dulci.

Daca folositi pere sa stiti ca acestea au o aroma delicata si se simt destul de vag in prajitura. 
Daca folositi visine sau cirese, acestea vor avea un gust mult mai pronuntat.

Ingrediente:


Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.s.

Ingrediente uscate:
- 2 + 1/2 cani faina integrala de grau
- 2/3 cani pudra de cacao degresata, deschisa la culoare (daca folositi cacao neagra alcalina va iesi sfaramicioasa)
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare iodata

Ingrediente lichide:
- 1 + 1/2 cani zahar brut granulat
- 2 cani lapte de soia la temperatura camerei
- 2/3 cani ulei: ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui
- 2 lingurite extract natural de vanilie
(daca se foloseste esenta artificiala din comert cititi instructiunile de pe pachet pt a calcula cantitatea necesara)
- 2 lingurite otet de cidru de mere sau otet normal - nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)

Fructele:
- 800 g pere coapte; se curata de coaja si se taie cubulete de 1-1.5 cm
sau
- 700-600 g visine sau cirese dulci fara samburi, scurse de apa
(daca folositi fructe congelate lasati-le la decongelat si apoi la scurs intr-o sita)

Ciocolata:
- o tableta de ciocolata vegana (100 g), cu lapte de orez sau ciocolata neagra, rupta in bucatele de 1 cm - nu o omiteti, altfel prajitura va iesi prea uscata;
Aici trebuie sa fiti putin atenti, deoarece ciocolata neagra nu e foarte dulce si riscati ca prajitura sa nu iasa suficient de dulce. Daca folositi fructe indulcite, din compot, ciocolata neagra 60-70%cacao merge perfect. Insa, daca folositi fructe proaspete, neindulcite, e de preferat sa alegeti ciocolata cu lapte de orez sau ciocolata neagra cu continut mai mare de zahar si cu continut redus de cacao (sub 50% cacao).

Sos din caju, optional:
Daca doriti ceva mai deosebit puteti pregati si un sos dulce-acrisor din caju si zeama de lamaie.
Il preparati dupa reteta de crema de caju de aici, dar il faceti mai lichid si serviti prajitura acompaniata de acest sos.

Aparatura si ustensile necesare:


- o tava de 25x34 cm

Preparare:


1. Intr-un vas mare se amesteca cu telul in ordinea de mai sus ingredientele uscate.

2. Intr-un alt vas se amesteca cu telul ingredientele lichide pana se omogenizeaza complet. Asigurati-va ca zaharul s-a dizolvat complet.

3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand in continuu cu telul. Veti obtine un aluat destul de lichid si usor de turnat. Daca nu e asa, e posibil sa fie din cauza fainii folosite, in acest caz mai completati cu lapte de soia cat e necesar.

4. Incorporati perele taiate cubulete si bucatile de ciocolata.

Turnati compozitia in tava de copt acoperita cu hartie de copt.
Avem nevoie de o tava 25x34 cm.

4. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 160 grade.
    Se coace 30 min fara a deschide usa cuptorului.

5. Dupa ce expira timpul se incearca prajitura cu o scobitoare, daca scobitoareaa iese curata prajitura e gata.
Se scoate din cuptor, se rastoarna pe un grilaj si se lasa la racit (eu folosesc grilajul din cuptor).

O data racita se poate servi cu sosul din caju sau simplu, pudrata cu zahar brut pudra :).

Timp de preparare:


- Preparare: 30 min
- Coacere: 30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:


Gasiti aici o lista completa.

Sursa de inspiratie: 


Am folosit aceeasi reteta de blat ca la prajitura clasica cu ciocolata si crema, doar ca in blat am adaugat in plus fructele si bucatile de ciocolata.



Blatul pregatit 
Blatul mixat cu pere si bucati de ciocolata in tava de copt

Comentarii