Iaurt vegan fermentat (semi-raw)

Iaurt din caju cu zmeura, afine si simplu 
Iaurt din caju cu afine (decongelate)
Iaurt din caju cu zmeura (decongelata)

Parerea mea e ca este cel mai bun iaurt de pe planeta, sanatos, lipsit de cruzime, cu gust acrisor, fin si delicat.
Poate fi folosit pentru a acri ciorba, consumat cu fructe sau simplu ca atare, delicios :)
Bucataria vegana ma uimeste din ce in ce mai mult.

Ingrediente pentru 1 litru iaurt:

- 100g nuci caju, hidratate in apa plata (Nucile caju se lasa la hidratat in frigider, in apa plata, peste noapte sau aprox 8-10 ore. Se pot lasa la hidratat si de pe o zi pe alta, 24 ore, dar nu mai mult, neaparat in frigider pentru a nu se strica sau rancezi)
- 1 iaurt Fitto Fitt cu culturi lactice vegane sau 1 plic probiotic vegan (se poate folosi marca Fitto Fitt sau alta marca vegana la alegere)
- 700 ml apa plata fara clor (filtrata)

Pentru final, optional:
- sirop de agave sau de artar
- fructe moi proaspete, congelate sau din compot (daca aveti fructe congelate lasati-le la decongelat cateva ore)


Aparatura si ustensile necesare:

1. Aparat de facut iaurt

Iaurtul se poate prepara cu sau fara aparat pentru iaurt.
Aparatul pentru iaurt nu face altceva decat sa incalzeasca si mentina o temperatura constanta (masurat 50 grade Celsius).
Eu am luat de la Lidl aparatul de iaurt, a fost foarte ieftin undeva sub 50 lei daca imi amintesc bine.

Daca aveti aparat pentru iaurt va fi gata in aproximativ 10-12 ore.
Daca nu folositi aparta pentru iaurt lasati la fermentat la temperatura camerei 12 ore.

2. Blender vertical fix pt a prepara laptele vegetal

3. Borcanele de sticla cu capac (daca ai aparat pt iaurt acestea sunt incluse)

Preparare:

1. Nucile de caju (scurse de apa in care au stat la hidratat) si apa plata proaspata se proceseaza la blender pana devin o compozitie fina (5-10 min la blenderul meu de 750 W).
    Adaugati mai multa sau mai putina apa, in functie de cat de lichid doriti sa iasa iaurtul. Va ramane cam la fel de gros sau subtire, nu se va schimba prea mult in aparatul pt iaurt.

2. Se adauga iaurtul Fitto Fitt (cu tot cu zer) si se mai proceseaza 1 minut pentru a-l incorpora.

3. Compozitia obtinuta se toarna in borcanasele din sticla pentru iaurt.
   Se insurubeaza capacele si se lasa la fermentat.

4. Cand e gata iaurtul se va separa de zer, amestecam cu lingura sa il omogenizam, si daca dorim adaugam indulcitor lichid dupa gust si fructe.

Se poate consuma simplu sau cu fructe.
E absolut delicios, are o tenta foarte fina de caju si un gust acrisor.

Timp de preparare:

5 min + asteptarea

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Variante:

Vezi variantele de iaurt prezentate de Ligia Pop, iaurt raw fara aparat de iaurt povestit mai pe larg.
In reteta ei pulpa de caju se strecoasa inainte de a lasa iaurtul la fermentat, dar mie chiar nu mi se pare necesar acest pas.

Costuri :

17.01.2015

- 200g caju la Lidl = 11 lei => 5.5 lei
- 1 iaurt Fitto Fitt la Miracolul Plantelor = 2.7 lei
- cateva linguri sirop de agave = 1 leu

Total: ~9 lei / 1 litru iaurt delicios



Aparatul pentru iaurt 
Laptele de caju pregatit pentru aparatul de iaurt
Borcanasele de iaurt gata fermentat 
Borcanasele de iaurt gata fermentat
Iaurt vegan cu fermenti vegani Fitto Fitt 
Iaurt vegan cu fermenti vegani Fitto Fitt 
Iaurt vegan cu fermenti vegani Fitto Fitt

Comentarii

  1. Nu stiu daca as gasi in Iasi iaurtul asta dar oare nu as putea folosi orice alt gen de iaurt vegan? >:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, eu am folosit iaurtul pentru fermentii de iaurt ce ii contine. Poti folosi orice alt iaurt vegan (eu nu am incercat cu altul, important e sa fie culturile vii) sau zi putea folosi ferment vegan pentru iaurt (se gaseste tot de la Fitto Fitt, l-am incercat pe acesta pentru branza diin migdale dar nu mi-a placut prea asa mult gustul ce l-a dat, poate cu iaurt e mai potrivit http://www.fitofitt.ro/?module=produse&cat_id=129&cpid=29&cp=PRODUSE%20%20FUNCTIONALE&nume_categorie=CULTURA%20IAURT&lg=).

      Ștergere
    2. Abia acum am vazut comentariul tau :( Imi pare rau ca nu ti-am raspuns mai repede, mi-a ajuns in spam :(

      Ștergere
    3. Mai postez o data linkul. Eu am avut retineri sa il folosesc pentru ca nu scria explicit daca e vegan sau nu, dar o sa scriu producatorului sa ii intreb si revin :): http://www.fitofitt.ro/?module=detalii&cat_id=129&nume_categorie=CULTURA%20IAURT&cpid=29&id=1018&cp=PRODUSE%20%20FUNCTIONALE&n=&lg=

      Ștergere
  2. De la Fitto Fitt mi-au raspuns ca, culturile lor de iaurt sunt crescute pe amidon, deci sunt vegane.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super :) Merci de pont, sper sa ajung si eu sa-l fac :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu