Tort cu blat de vanilie si crema de ciocolata, insiropat cu rom (adaptare dupa maica)





Acest tort imi aminteste de tortul clasic ce il facea bunica (maica) cand eram mici.
Ea facea un blat pufos cu vanilie, il insiropa cu esenta de rom si zahar ars, iar crema de ciocolata o facea cu unt/margarina si cacao. Va prezint arianta sanatoasa si vegana a acelui tort.

Nu l-as recomanda ca prim tort vegan deoarece crema de cocos e putin mai migaloasa si necesita pregatiri din timp.
Tortul e destul de proaspat si delicat la gust, nu are un gust intens si s-ar putea sa nu impresioneze, deci, daca aveti musafiri si vreti sa ii impresionati cu preparate vegane incercati variante de tort mai aromante, sau, pregatiti blatul de ciocolata ce vi-l prezint aici sau tortul de ciocolata.


Ingrediente pentru 1 tava rotunda cu diagonala de 24 cm:


Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.


Blat simplu de vanilie sau migdale (2 blaturi, forma rotunda de 24 cm):

Ingrediete uscate:
     - 3 cani faina integrala
     - 2 lingurite bicarbonat de sodiu
     - 1 lingurita sare

Ingrediente umede:
     - 1 + 2/3 cani zahar brut (se amesteca cu ingrentele lichide pentru a se dizolva) - Acest tort nu e foarte dulce, asa ca daca va plac torturile mai dulci adaugati 2 cani zahar in blat in loc de 1+2/3
    - 1 + 3/4 cana lapte de soia neindulcit
    - 3/4 cana ulei nerafinat de canola / ulei samburi de struguri / ulei rafinat de floarea soarelui
    - 1/4 cana otet din mere - nu se va simiti in rezultatul final, e folosit pt a face blatul aerat si fraged
    - 1 lingura extract natural de vanilie (daca folositi din acela chimic cititi pe instructiuni cat e necesar pt 3 cani de faina) sau 1/2 lingura extract de migdale


Sirop cu rom pt insiropat:

- 1/4 cana apa plata
- 1 lingura rom
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1 lingurita de zahar brut


Crema din grasime de cocos si ciocolata:

- grasimea din 2 conserve de cocos
- 2 tablete de ciocolata neagra, fara lapte, cu aroma portocale/zmeura/merisoare/cafea/etc.. (aproximativ 150g)
- 1 lingura sirop de agave, sirop de artar sau zahar brut rasnitat la rasnita de cafea


Aparatura si ustensile necesare:

- mixer pentru crema


Preparare:


Blat cu vanilie sau migdale:


1. Intr-un castron se amesteca cu telul ingredientele uscate

2. Intr-un alt castron se amesteca cu telul ingredientele umede

3. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate amestecand cu telul pana s-au combinat. Nu se amesteca excesiv si nu se foloseste mixerul pentru a pregati acest blat.

4. Va fi necesar sa folositi 2 forme pentru a coace cele 2 blaturi. Pe fundul fiecarei forme se pune cu hartie de copt iar marginile formei se ung cu putin ulei de samburi de struguri.

5. Cuptorul se preincalzeste la 170 grade. Tortul are nevoie de aproximativ 28 minute pentru a fi gata.
Nu se deschide usa cuptorului in tot acest timp.
Dupa trecerea timpului se verifica blatul cu o scobitoare, daca scobitoarea iese curata tortul e gata.
Se  scoate din cuptor si se lasa la racit.


Sirop:

1. Se incalzeste apa si se topeste zaharul brut. Se adauga esenta de vanilie si de rom.


Crema din grasime de cocos si ciocolata:


1. Conservele de lapte de cocos se lasa peste noapte in frigider

2. A doua zi se intorc cu fundul in sus si se scurge apa. Grasimea ce a ramas pe fund o vom folosi la prajitura, lichidul ramas se poate pune in shakeuri

3. Ciocolata si grasimea de cocos se incalzesc pe aragaz amestecand in continuu pana obtinem o crema omogena.

4. Se lasa la racit dupa care se pune in frigider macar cateva ore, dupa care se poate intinde pe tort.

5. A iesit o crema foarte gustoasa, aerata, care trebuie tinuta la frigider. O data scoasa din frigider se topeste si isi pierde forma


Timp de preparare:

- crema 10 min, asteptare 10+10 ore
- blat 10 min, in cuptor 30 min


Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista aici



Variante:

Se poate folosi alt tip de crema, acest blat este unul foarte generic ce poate fi folosit la diverse tipuri de torturi.


Sursa de inspiratie: 

Crema din grasime de cocos si ciocolata (inspiratie oh she glows)
Blat inspiratie Chef Chloe



Grasimea de cocos si tableta de ciocolata vegana cu portocale (inainte de a le topi)
Crema preparata si inca fierbinte
Crema dupa o noapte la frigider, solida si cremoasa

Making of
Making of 
Rezultatul


Comentarii