Rosii uscate in ulei (pomodori secchi)

 


Un cadou frumos din Italia si o reteta noua adusa de pe meleaguri italienesti :)! Multumesc Lorena! :)

Ingrediente:

- rosii uscate cumparate (vezi aici de unde le poti cumpara) sau uscate acasa (vezi cum se procedeaza pe blogul Ligiei Pop)
- 2 catei usturoi zdrobit, optional
- 2 linguri oregano uscat
- sare, daca rosiile nu sunt deja sarate
- ulei de masline (se va solidifica partial in frigider, dar asta nu e o problema), optional puteti folosi orice alt ulei nerafinat presat la rece

Optinal se pot condimenta diferit, vezi reteta de pe blogul Ligiei Pop

Preparare:

1. Se procedaza ca pe blogul Ligiei pentru a usca rosiile in casa la cuptor sau in deshidratator.
Daca rosiile sunt cumparate gata uscate, se spala bine cu apa si bicarbonat (se lasa 30 min in apa cu bicarbonat) si se aleg eventualele impuritati.

2. Se intind pe o hartie de copt si se dau la cuptor pentru a le usca din nou (cuptorul dat la minim, 60 grade in cazul meu).
Se lasa la cuptor pana sunt din nou uscate bine, probabil vreo 2 ore.

3. Se scot din cuptor si se asezoneaza cu oregano si usturoi zdrobit (usturoiul e optional).

4. Se aseaza in borcane sterilizate (borcanele se pot steriliza in cuptor la 120 de grade).

5.  Se acopera cu ulei nerafinat presat la rece scuturand din cand in cand pentru a ne asigura ca rosiile sunt bine acoperite de ulei si nu au ramas bule de aer.

6. Se lasa sa stea la frigider aprox o saptamana pentru a se intrepatrunde aromele

7. Se pot consuma in sandwich, pe paine cu tofu si alte bunatati :) sau se pot folosi la alte preparate (pateu din rosii, paste cu rosii uscate si busuioc etc..)

Sunt incomparabil mai bune decat cele cumparate gata conservate la borcan.

!! Se pastreaza in frigider !! (citeste la Info despre botulism).

8. Uleiul aromatizat se foloseste la gatit sau in salate.


Info importanta despre conserve:

!! Info despre conservarea alimentelor & botulism !!   botulism & conserve


Sursa de inspiratie: Lorena 


pasul 1: cumperi sau primesti rosiile gata uscate din Italia :) 
pasul 2: se usca rosiile la cuptor
pasul 3: se amesteca cu oregano si usturoi

Comentarii