Branza din migdale cu probiotice (tartinabila) (raw)

Branza simpla si cu marar
Branza simpla si cu marar
Branza cu boia si ceapa


Ingrediente pentru aprox 300g :

- 200g migdale decojite (nu folositi migdale nedecojite!)
- jumatate lingurita praf probiotic pentru lactate (se gaseste la magazinele naturiste)
sau
1 iaurt vegan Fitto Fitt cu probiotice vegane (tot la magazinele naturiste)
- intre 250-350 ml apa plata, sau cat e necesar sa duca blenderul

var 1) Cu marar
- marar tocat marunt
- ceapa,
- sare de himalaya
- 1 lingura smantana de migdale

var 2) Cu boia
- 1/2 ceapa medie
- 1 lingura boia de ardei dulce,
- 1 lingurita ulei masline extra,
- sare de himalaya
- 1 lingura smantana de migdale
Optional se pot cali 1 min pentru o aroma mai puternica.

Aparatura si ustensile necesare:

- blender vertical fix
- fasa / tifon cat mai lat de la farmacie
- sita din plastic in care va sta sa fermenteze
- farfurie pentru acoperit
- greutate :) pentru a o apasa cat sta la fermentat

Preparare:

1. Migdalele se lasa la hidratat in apa plata timp de 24 ore in frigider.

2. Se scurg de apa in care au stat si se paseaza la blender cu apa plata proaspata.
In functie de blender e posibil sa fie nevoie de mai multa apa. Aveti grija sa nu adaugati prea multa apa altfel va iesi smantana.
Eu am pasat-o destul de mult si a iesit destul de fina (10 min aproximativ la blender de 750W).

3. Adaugati praful probiotic sau iaurtul si pasati 10 sec pentru a-l omogeniza.

4. Pregatiti tifonul: 2 fasii de 40 cm cu 5 straturi de tifon sunt suficiente.
Asezati cele 2 bucati de tifon in cruce in sita de plastic.
Turnati migdalele in tifon, dati-i forma rotunda si uniti capetele tifonului.

5. Acoperiti cu o farfurie peste care puneti o greutate sa o tina apasata.

6. Sub sita de plastic asezati un vas in care se va scurge smantana.

7. Lasati la fermentat intre 24 - 36 ore la temperatura camerei. O puteti gusta din cand in cand sa vedeti daca va place sau o doriti mai fermentata.

8. In aprox 12 ore va incepe sa miroase acrisor a branza de casa, iar pe masura ce trece timpul mirosul acrisor devine din ce in ce mai puternic.
In vasul de dedesupt se va scurge zerul + bucati fine de migdale, ce se va transforma in smantana / iaurt vegan, delicios in ciorbe.

9. Cand e gata se scoate din tifon, si se condimenteaza dupa gust.

Daca nu e suficient de acrisoara mai adaugati 1 lingurita zeama proaspata de lamaie.

Branza si smantana se tin la frigider maxim cateva zile.

Branza nu are gust puternic de migdale atunci cand e fermentata, daca nu a fost fermentata suficient va avea gust mai intens de migdale, dar asta nu e un lucru rau, fiecaruia cum ii place :)


Timp de preparare & asteptare:

1-2 zile

Info nutritionale:

Contine probiotice

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Probiotic pt iaurt aici

Variante:

Se foloseste ca o branza obisnuita, sarata sau dulce.
Aceasta branza se poate folosi si fara a o mai lasa la fermentat. Blenduiesti, condimentezi si thatha! E super gustoasa si asa.

Am incercat sa o las la fermentat si fara probiotice dar rezultatul nu e la fel de gustos, recomand sa folositi probiotice.

Miyoko foloseste rejuvelac (un fel de bors de cereale) pentru a fermenta branza, in curand incerc si varianta ei.

Sursa de inspiratie: Becoming Raw & internetul & maica

Branza cu marar
Branza simpla
Migdale decojite de pe driedfruits.ro
Praf probiotic de la Miracolul Plantelor. Nu stiu daca e vegan pentru ca nu scrie pe pachet :(
Iaurt vegan, cu probiotic vegan de la Fitto Fitt
Iaurt vegan, cu probiotic vegan de la Fitto Fitt 
Iaurt vegan, cu probiotic vegan de la Fitto Fitt


Comentarii