Mancare de cartofi cu spanac (mancare indiana Aloo Palak)


Aloo Palak cu spanac fiert la abur

Varianta cremoasa si mai rapida a acestei retete o gasiti aici

Ingrediente pentru 2 persoane:

- 500 g spanac
- 500 g cartofi taiati cubulete
- 3 cepe verzi cu tot cu frunza sau 1 ceapa uscata taiata marunt
- 3 catei de usturoi taiati marunt
- ulei pentru calit
- optional zeama de lamaie care se adauga la sfarsit, dupa gust

Condimente:
- optional: chilli sau ardei iute proaspat sau uscat dupa gust
- 1/3 lgt coriandru boabe macinat
- 1/3 lgt turmeric
- 1/3 lgt chimen
- 1/3 lgt boia de ardei dulce, optional se poate inlocui partial cu boia de ardei iute (aka piper cayenne)
- 1/3 lgt garam mesala (se poate cumpara de pe internet, de la Miracolul Plantelor sau magazinul specializat de condimente de pe strada Marasesti)
- 1/3 lgt seminte de mustar
- sare

Variante la reteta:

Cred ca ar merge fain si 1->2 ardei kapia caliti la inceput cu ceapa si usturoiul, data viitoare incerc asa.

O alta optiune ar fi sa nu fierbi spanacul separat. In locul pasilor 1 si 2 tai spanacul marunt la robotul de bucatarie la lama S, sau il faci piure la blender impreuna cu o cana de apa, iar in ultimele 5 min in care cartofii se coc adaugi si spanacul crud tocat. Se amesteca in continuu pana spanacul isi reduce din volum.

Aparatura si ustensile necesare:

Aparat pentru pasat spanacul: blender manual sau vertical fix, robot cu lama S, mixer.
Daca nu aveti nici unul din acestea puteti toca spanacul marunt marunt cu cutitul.

Preparare:

1. Spanacul spalat se opareste timp de 1/2 min in apa clocotita, sau se fierbe pe abur (eu l-am facut pe abur pentru asa ca nu isi pierde vitaminele in apa in care fierbe).
O alt avarianta e sa il punem intr-o tigaie antiaderenta cu putina apa si ulei, la foc mic, amestecand des: in 5 min se va ofili.

2. Cand e fiert, se scurge, se trece sub un jet de apa rece si se toaca nu foarte marunt sau se face piure la lama S; se pune deoparte pentru mai incolo;

3. Separat se "calesc" in apa cu putin ulei ceapa, usturoiul, condimentele uscate si optional ardeiul iute/chilli timp de 3-4 min

4. Se adauga boia de ardei iute, cartofii taiati cubulete si se mai calesc aprox 5 min amestecand din cand in cand (pentru oala teflonata) sau in continuu (daca oala nu e teflonata);

5. Se completeaza cu 2 cani de apa, si se lasa la fiert semiacoperit pana sunt facuti cartofii; in timp ce fierbe daca e necesar se completeaza cu apa cat sa poata fierbe cartofii, va iesi o tocanita cu putin sos, nu trebuie completat cu apa in exces

6. Cand sunt fierti cartofii se opreste focul si se amesteca cu spanacul tocat;
Se completeaza cu ulei de masline si sare dupa gust;

Acest fel de mancare merge cu orez fiert sau painici. Ca fel de mancare singular poate fi plictisitor, dar chiar si asa e gustos, daca iti place spanacul. :)

Timp de preparare:

- 1 ora (cu tot cu spalatul spanacului si curatatul cartofilor)

Tips& Tricks: 

Spalatul spanacului: eu curat chiuveta si o clatesc cu apa curata, dupa care umplu chiuveta cu apa si spal spanacul direct in chiuveta, e mult mai simplu asa.
Spanacul nu trebuie lasat prea mult in apa, am citit ca isi pierde din vitamine si minerale, asa ca il clatesc rapid de cateva ori si il scurg.

Q&A:

- De ce adaugam uleiul la sfarsit si nu initial cand calim ? Prajitul nu face parte din metodele de gatit sanatos :) asa ca, eu calesc in apa cu foate putin ulei (l-as numi mai mult fiert decat calit), iar la final adaug ulei dupa gust. Uleiul da un gust bun mancarii de aceea nu il omit de tot, iar daca nu e prajit isi pastreaza proprietatile sanatoase.
- Alloo Palak ? In traducere libera din indiana spanac cu cartofi :)

Sursa de inspiratie: Gordon

Comentarii