Taietei cu legume trase la tigaie (stir fry)

Stir fry cu taietei din orez brun, bok choi, morcovi, ceapa verde si tempeh felii

Legumele stir fry sunt clasice in bucataria asiatica, si se regasesc sub diverse forme in bucataria chinezeasca, thailandeza, indiana, singaporeana etc.. Stir fry inseamna legume calite in tigaie wok la temperatura inalta, servite cu orez sau taietei.

Aceasta reteta e inspirata din bucataria chinezeasca, mai putin ca nu foloseste ghimbir tocat. Daca doriti sa il folositi adaugati o data cu usturoiul si 1 lingurita de ghimbir proaspat ras marunt.

Aceasta reteta e foarte gustoasa dar atipica pentru mine deoarece legumele se calesc in ulei la temperatura medie-inalta, iar eu in general nu gatesc prajeli si folosesc temperaturi mai joase.
Acest tip de mancare, din pacate, nu se poate gatit altfel.

Partea buna e ca legumele se calesc foarte putin, cat sa ramana inca crocante si proaspete in interior. Pentru aceasta reteta e obligatoriu sa folosim ulei cu punct de fum inalt cum ar fi cel rafinat de susan, rafinat de canola sau de floarea soarelui, sa folosim o cratita antiaderenta lata si sa amestecam des cu o lingura de lemn sa nu se arda.

Ingrediente pentru 4 portii:

Taieteii:
  • 1 pachet taietei asiatici lati pt 4 portii (din orez sau grau, merg foarte bine, din  hrisca sau chiar si spaghete clasice italienesti fara ou)
Baza:

  • 2 linguri ulei de susan rafinat, ulei de canola rafinat sau rafinat de floarea soarelui (Toate au punct de fum inalt. Nu folositi ulei cu punct de fum scazut si alegeti de preferabil ulei de susan deoarece va da mancarii un gust foarte bun) - folositi mai putin ulei pentru o versiune mai sanatoasa
  • 4 linguri sos de soia gustos (contine umami)
  • 4 linguri frunze proaspete de coriandru tocate  (daca nu-l gasiti sau nu va place il puteti inlocui cu patrunjel)
  • 1/2 ceapa sau 4-6 cepe verzi tocat
  • 1-2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 fir de ceapa verde tocata marunt pentru final
  • zeama de la 1/2 lime sau 1/4 lamaie
Legumele la alegere:
  • 2 morcovi mici taiati fasii subtiri, betisoare julien (cu curatatorul de legume sau pur si simplu cu cutitul)
  • 1 ardei gras julien (rosu sau verde)
  • 4 verze mici bok choi rupte frunza cu frunza si taiate in 4, in cruce (atentie, eu era sa ma inec de cateva ori cu bok choi, de asta prefer sa tai frunzele in 2-3 bucati pe lungime, uneori le tai si pe latime)
  • 1 cana snow peas
  • o proteina la alegere:
             - tempeh sau tofu afumat taiat fasii (proteina completa) si 2 linguri de sos de soia
             - 300 g mazare verde in pastai
             - 500 g ciuperci proaspete, taiate felii

Puteti face orice combinatie de legume, eu prefer cea de mai sus (iar bok choi nu lipseste niciodata).
Puteti adauga la final si muguri de soia.
Optional se poate adauga si ghimbir tocat marunt daca va place (se adauga o data cu usturoiul).

Preparare:

1. Incingeti 1/2 lingura ulei intr-o tava wok sau o cratita mare antiaderenta (teflonata sau ceramica).

    Alegeti un ochi de aragaz mare si setati temperatura ridicata undeva intre mediu si maxim.
 
   Cand s-a incins adaugati cubuetele de tofu sau tempeh taiate cu grosimea de 1 cm si cele 2 linguri de sos de soia.

    Prajiti-le 5-8 min introcandu-le de pe o parte pe alta cu grija sa nu se rupa pana se rumenesc. Cand sunt gata luati-le de pe foc si puneti-le deoparte.

2. Incingeti din nou cratita cu celelalte 1+1/2 linguri de ulei.
   Cand s-a incins adaugati ceapa si morcovii si caliti 2 min pana incep sa se inmoaie, amestecand sa nu se arda. Nu caliti mai mult de 2 minute deoarece se vor inmuia prea tare.

3. Adaugati si celelalte legume.

    Lasati-le pe foc pana se inmoaie pe jumatate (depinde cat de tare e dat focul, e nevoie cam de 5 min). Legumele trebuie sa devina moi dar inca crocante.
   Amestecati des sa nu se arda. Reglati flacara daca e necesar.

4. Adaugati usturoiul zdrobit si frunzele tocate de coriandru.
    Mai lasati pe foc 2-3 minute amestecand des.

5. Acum e momentul sa fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet.
    Cand sunt fierte scurgeti-le rapid si amestecati-le imediat cu legumele.

6. Adaugati sosul de soia, zeama de lime si amestecati-le bine.

Serviti-le imediat cat sunt inca calde, decorate cu ceapa verde tocata marunt.

Yumm Yumm Yuuuuuuuuum :)

Timp de preparare:

30 min cu totul

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

Februarie 2016
1 pachet taietei asiatici sau paste integrale Barilla - 7 lei
4 verze bok choi - 7 lei
2 morcovi - 1 leu
1 ardei - 2 lei
1/2 ceapa - 0.5 lei
patrunjel - 1 leu
ulei de susan - 0.5 lei

Total: 19 lei pentru 4 portii delicioase


Stir fry cu taietei udon din grau, bok choi, morcov, ardei si tempeh sfaramat
Stir fry cu taietei udon din grau, bok choi, morcov, ardei si tempeh sfaramat

Comentarii

  1. Multumim, Alexandra! Arata grozav!! In Romania am gasit de multe ori varza bok choi mare.. Ai idee cam cate grame ar fi 4 verze mici? Merci :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu